Sayısal bankacılığın adımları
Finans sektörüne yönelik yenilikçi fikirlerin ortaya konulmasını hedefleyen ‘TEB Akıl Fikir Yarışması’nın beşincisi ile farklı fikirler yine ödüllendirildi. ‘İcat Çıkar’ sloganıyla üniversite öğrencileri, yeni mezunlar ve TEB müşterilerinin katıldığı yarışmanın ödül töreninde ‘Öğrenci-Yeni Mezun Kategorisi’nde birinciliği ‘Karekod Bankacılığı’ çalışması ile Marmara Üniversitesi’nden Tolga Dursun kazandı. ‘Müşteri Kategorisi’nde ise birincilik Ertan Köse’nin oldu.
Törende sektörden yetkili isimlerin katılımıyla ‘Dijital Dünyada Yeni Nesil Bankacılık’ da ele alındı. Açılış konuşmasını yapan TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, sayısal bankacılığa geçişin artık bir zorunluluk olduğunu belirterek, gelecek 5 yılda bunun kendini daha fazla hissettireceğini vurguladı. Türkiye’nin internet kullanım verilerinin önemine işaret eden Canevi, “Finansta yaratıcı düşünceyi teşvik için her yıl bir konuyu ele alıyoruz ve bu yılın konusu ‘Dijital Dünyada Yeni Nesil Bankacılık’. Bu yıl 137 üniversiteden 7 bin 50 başvuru geldi. Geçen yılın 3 binlerdeki başvuru sayısının ardından bu yılki katılım önemli bir başarı ve gençlerin ilgisinin göstergesi” dedi.
Canevi’nin ardından bir sunum yapan TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Deniz Devrim Cengiz, dünyada internet nüfusunun hızlı büyümesine vurgu yaparak, yabancı fonların da Türkiye’de bu yöndeki girişimcileri yakından takip ettiğini söyledi. İnternetle büyüyen Y neslinin artık iş dünyasında olduğunu belirten Cengiz, “2000 yılında doğanların 2018 yılı ile ekonomide yerini alacağını düşünerek, onların beklentilerine de hazır olmamız gerek” dedi. Kendi sayısal yolculuğunu anlatarak sunumuna başlayan Özkent & Taysever Kurucu Ortağı Bora Özkent de, yeni dünya düzeninin her an sayısal olmayı gerektirdiğine işaret ederek, sosyal medya gücünün yeni neslin de önceliği olduğuna vurgu yaptı. Özkent, mobil cihazlar ve sayısal olma eğiliminin ışığında, bankaların da bu eğilime uymanın yollarını aradığına dikkat çekti. “2012 yılını, Maya Takvimi ışığında bir son değil, tersine, sayısal dünyanın başladığı dönem olarak görüyoruz” diyen Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ise, bulut teknolojilerin gelişimi ile mobil cihazların kullanımının yaygınlaşmasına dikkat çekti. Mobil interneti ‘gelecek’ olarak tanımlayan Hiçsönmez, tüm sektörlerin de etkileşimli hedef kitlenin ilerisinde olması gerektiğini vurguladı.