Sayısal bankacılık uçuyor
Bankacılık sektöründe 2002 yılında tüm işlemlerin yüzde 40’ı sayısal kanallardan gerçekleştirilirken, bugün bu oranın ikiye katlandığını ve tüm işlemlerin yüzde 80’inin sayısal kanallar üzerinden gerçekleştirildiğini görüyoruz. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2012 yılının sonlarında yayımladığı raporda da sayısal kanalların gelişim eğilimi çok net şekilde görülebiliyor. Bu yazıda Accenture tarafından yayımlanan Customer 2012 ve TBB’nin paylaştığı rakamlara ve arasındaki neden sonuç ilişkisine yer vermek istiyorum.
TBB raporuna göre internet bankacılığını en az bir kere kullanan müşteri sayısı Eylül 2012 itibariyle 21,6 milyon olarak gerçekleşmiş. Temmuz-Eylül 2012 döneminde, toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon, bir önceki üç aylık döneme göre ise 385 bin müşteri olmuş. Bu üç aylık dönemde yatırım işlemleri haricinde yapılan finansal işlemlerin tutarı ise 370 milyar TL gibi bir rakama ulaşmış.
Aynı dönemdeki 21,6 milyon internet kullanıcısı sayısına karşılık mobil kullanıcı sayısı 2 milyon seviyesinde. Mobilden yapılan yatırım işlemi olmayan finansal işlemlerin değeri ise 5,4 milyar TL olmuş. Sayılar internet kanalı ile kıyaslanabilecek seviyede değil belki ama gelişim ivmesi açısından detaylara bakıldığında gelişim alanı daha fazla görünüyor. Son bir yılda mobil müşteri artış oranı yüzde 68, para transfer oranı ise yüzde 140 artmış. Mobil tarafında daha gidilecek bir pay olduğu ortada. Diğer yandan ilginç olabilecek bir detay ise mobil kullanıcıların yaş ortalaması. Ortalama 29 civarında. Normal müşteri ortalamasından 9, internet kanal müşterilerinin yaş ortalamasından ise 5 yaş daha küçük bu sayı. Mobil kullanıcılar daha genç.
Gelelim Accenture tarafından paylaşılan Customer 2012 “Time for a new contract between banks and their customers?” raporuna. Bu raporda bankaların ajandalarında yatırım stratejilerinde ilk sırada yeni kanalların açılmasının veya geliştirilmesinin yer aldığı paylaşılıyor. İkinci sırada ise bu kanalların birbiri ile uyumunu sağlayacak olan çoklu kanal bütünleşik yatırımları yer alıyor. Omni kanallar olarak adlandırılan ve tüm kanallarda benzer deneyimler sunan yapılara ciddi yatırımlar yapılacağı anlaşılıyor.
Önümüzdeki hafta omni kanalların detaylarına ve S.U.P.E.R. sayısal bankacılık konusuna değinmek istiyorum. İyi haftalar.