Schneider Electric Sistem Entegratörü ve Kanal Müdürü Muhterem Çaylı: “DETAYLI ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZLE UÇTAN UCA YETKİNİZ”
“Schneider Electric, 100’den fazla ülkede 135 binden fazla çalışanı olan, dijitalleşme alanında lider bir enerji ve otomasyon devi. Türkiye’de de 1500’ün üzerinde çalışanımız ve fabrikalarımız ve 200’e yakın yerel iş ortağımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Özellikle son yıllarda yazılım tarafında yatırımlara ağırlık veren bir şirketiz. Bu, donanımdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Donanımı her zaman daha akıllı hale getirmeye çalışıyoruz. Teknoloji inovasyonu sürekli devam ediyor. Bunun yanında, bütün ERP şirketleri ile entegre olmayı, marka bağımsız bir OT seviyesini IT seviyesine taşıyarak IT’de yönetmek için destek sunmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda yatırımlar ve satın almalar yapıyoruz. Eşzamanlı olarak 3D dizayn ile başlayan, proje yönetimi noktasında işi dijital çözümlerle destekleyen, fabrikanın üretim çözümlerini takip edebileceği, kağıtsız üretim noktasına taşıyabilen çok detaylı bir ürün portföyüne sahibiz. Fabrikalarımız da sadece üretime konsantre olmuyor. Fabrikanın yarı mamülleri, dünyanın neresinden ve nasıl geldiği, tedarikçi yönetimi, hangi şartlarda üretildiği gibi ürün hayat döngüsünü yönetebilecek sistemler üretilebiliyor. Bu teknoloji tedariği ile beraber bunları özelleştirmeye de çalışıyoruz.
Segment yapısı bizim için çok kritik. Teknolojiyi sürekli geliştiriyor, sektör bazında özelleştirmelerle ilerliyoruz. Schneider Electric OT kökenli olduğu için OT refleksleri çok güçlü olan bir şirket. Nereden konuya dahil olabilir, bunu geliştirebiliriz diye odaklanmak istiyoruz. Bu özellikle IT tarafında, kendi veri havuzunuzu oluşturduğunuz, analitikler ve inhouse çözümler olabildiği gibi farklı sistemlerle kullandığınız yazılım sektörleri de olabiliyor. Geliştirdiğiniz farklı çözümler var ama bazen OT tarafındaki dataya erişmek çok zor olabiliyor. Burada müşterilerimize ve iş ortaklarımıza nasıl destek olabileceğimize odaklanıyoruz. Bazen yüksek frekanslı tesislerde dakikada binlerce veriyi almak mevzubahis olabiliyor. Bu kadar güçlü bir veri yönetim sisteminde en iyi çözümleri sunmayı hedefliyoruz.
İhtiyaçlara destek
Fabrikalar bunun şartnamesini yazamayabiliyor, daha çok tedarikçisi ile birlikte bir yola çıkıyor. O da üçüncü, beşinci sene, onuncu senedeki istekleri kapsayamıyor. Biz burada mevcutta Türkiye’deki ve globaldeki partnerlerimizle ilgili segmentlerdeki başarı hikayeleri ile teknolojiyi anlatmakla yükümlüyüz. Size hangi konularda yardımcı olabiliriz, saha keşfi sonrasında, şu an neler yapıyorsunuz, biz bunlara nasıl entegre olabiliriz, yüzde 98’de iseniz bile yüzde 99 için birlikte bir şey yapabilir miyiz diye konuşuyoruz. Bunu yaparken de çeşitli noktalarda kendimizi güçlendirecek partnerlere önem veriyoruz. Bizim için konu sizin ihtiyaçlarınıza nasıl bir modelle, nasıl en hızlı partnerlerle birlikte çözüm üretebileceğimiz. Bu konuda severek destek olmaya çalışıyoruz.
Bunlar çok uzun soluklu işler. Projelerin çıktılarında görmek istediğinizi hayal edin, inovasyon merkezimizde gelin sizi ağırlayalım. Mesh ekranları ne olmalı, OE monitör mü olmalı, line management mı istiyorsunuz, dijital ikiz mi istiyorsunuz, gerçekten birbirine entegre, bunların artıları ve eksileri ne, nasıl bir yol haritası ile buraya erişmeniz lazım? 3 ay, 6 ay, 1 veya 2 yıllık planlar ve siz hangi seviyedesiniz OT anlamında? Samimi ve şeffaf bir şekilde neler yapabiliriz, güçlü kaslarınız neler, biz güçlü kaslarımızla sizi nasıl destekleyebiliriz konusunda bir oturum yapmaya çalışıyoruz. Bu bir süreç. Türkiye ve globalde bugüne kadar kazandırdığımız gerçekten değerli başarı hikayeleri var. Bunun sayısını artırmak bizim en temel isteğimiz.
Entegre çalışabilen teknolojiler
Tamamen yazılımdan bahsediyoruz. OT tarafında teknolojiler var, ama yazılıma geçtiğimizde konu artık yapay zekayı barındıran, mevcut veriyi konumlandıran, bunu satış tahminlerine de dönüştürebileceğiniz, müşteri portföyünün lojistik ağına bakıp kar/zarar konusunda da birçok farklı konu var. Tedarik zinciriniz, regülasyonlar, mevcut stoklarınız ve talepleriniz, ürünün tutmak istediğiniz stok yönetimi ile ilgili çözümlerin hepsine destek olan çözümler bunlar. Bunlar bütüncül bir konu. Schneider Electric burada blockchain gibi teknolojileri de kullanıyor.
Verinin toplanması, verimli bir şekilde tutulması ve rapor noktasına getirdiğinizde bunun saniye bazında önünüze düşmesi ile alakalı teknolojiyi Schneider Electric bizzat yönetiyor. Bunun üzerinde bu teknolojiler, diğer IT kökenli bütün teknolojilerle entegre çalışabilen teknolojiler. Siz onun sistemini kullandığınızda, bunu mevcutta kullandığınız sistemlerle entegre ederek genişletebiliyorsunuz.
Her şirketin ayrı seviyesi oluyor. Bazıları verilerin paylaşıma açılması noktasında, buradaki otomasyon teknolojilerin siber güvenliği için bizden destek istiyorlar. Modernizasyon ve OT siber güvenliği konusunda destek olurken, diğerleri birçok farklı verilerin tutulması, analizlerin yapılması ve buradan kestirimci bakım operasyonlarının çıkartılması konusunda destek istiyor. Burada örnek verebileceğim EnerjiSA var. Şu anda 23 tane enerji santralının hepsinin datalarını ‘Senkron’ adını verdiği genel merkezde topluyor. Bu merkezin omurgasını oluşturan, veriyi tutan ve hızlıca gönderme imkanını sağlayan çözümümüzü kullanıyor. “