Schneider Electric Yazılım Satış Lideri Yasin Demirdelen: “Dijital İkiz Konsepti ve Dijital Dönüşüm Danışmanlığı Hizmetimizle Yol Haritası Belirliyoruz”
“Endüstri 4.0 için birbirinden farklı tanımlamalar olduğu gibi sizlerle paylaşacağımız son teknoloji konsepti Dijital ikiz için de benzer bir durumdan bahsedilebilir. Çünkü her çözüm üreticisi dijital ikizi tanımlarken yetkinlikleri, çözüm üretebildikleri kadarı ile tanımlama yolunu seçiyor. Ben olabilecek en geniş kapsamlı tanımlamayı yapmaya çalışacağım. Dijital ikiz üç ana bileşenden oluşur bunlar; birincisi veri kaynakları, bu canlı anlık veri olabileceği gibi veri tabanı üzerinden alınan geçmiş veriler de olabilir hatta ERP sistemlerinden alınan veriler de olabilir, ikincisi birinci ayakta elde edilen tüm verilerden anlamlı bir sonuç elde edilmesini sağlayan, sürdürülebilirlik ve verimlilik çıktılarını üreten dijital ikizin beynini oluşturan analizler ve model yaklasımıdır, üçüncüsü ise tüm bu verilerin görselleştirilmesi, analizlerin modellerin çıktılarının ve anlık durumun izlenebilmesi için kullanılan görselleştirme bileşenidir. Tüm bu dijital ikiz yapısının temelinde yapay zeka, makina öğrenmesi, derin öğrenme, bulut teknolojisi, big data, artırılmış gerçeklik ve endüstriyel IOT gibi en son teknolojiler yer almaktadır.
Bu konseptte bizim sunduğumuz çözümün kapsamından bahsedecek olursak. Daha yatırım kararı alırken işbirliğimiz başlıyor, yatırım kararından önce tasarımı yerleşimi nasıl yapmanız gerekiyor? Nasıl daha verimli olur? Gibi sorular için tüm mekanik elektrik proses tasarımlarını üç boyutlu tasarım programımız ile yapabilirsiniz. Bu tasarımın analizini yaptığımız simülasyon çözümleriyle analiz edebilir, Yatırımın devreye almadan önce personel eğitilmlerini üç boyutlu simülasyon çözümleri ile verebilirsiniz.
Tesis kurulumu tamamlandıktan sonra veri yönetimi için tesis google’ı olarak bilinen dökümanlara ve veriye hızlı erişim sağalayan çözümlerden, tüm saha verilerini tutan endüstriyel veri tabanlarına ve bulut çözümlerini kullanabilirsiniz. Görselleştirme ve bütünsel yönetim için ise özellikle birleşik operasyon merkezi çözümümüzü öneriyoruz. Bunun ana sebebi farklı yazılımlar kullanarak yönettiğimiz birçok süreç var, bunların her biri için farklı uygulamalar açıp farklı uzmanları çalıştırmamız gerekli. Veri yönetimi, döküman yönetimi, ekip yönetimi, bakım yönetimi, üretim yönetimi gibi birçok uygulamanın tek bir platformda birleştiriyoruz. Bu birleştirme için bir platform sunuyoruz size ve geriye neye ihtiyacınız olduğu kalıyor.
Örneğin öngörülebilirlik, analitikler hepimizin ihtiyacı. Tesisimde arıza oluşmadan o makinenin arıza yapacağını analiz edip tahmin edebilmek, arıza oluşmadan planlı bakım yapabilmeyi kim istemez. Bunu sağlayan çözümü de aynı platforma entegre edebiliyoruz. Sitem canlı veri ve geçmişe dönük verilerle, farklı koşullara göre ne tepkiler vermiş, bu bilgilerini alıp karşılaştırıyor ve size çıktı olarak makine son bakımdan sonra x kadar strese maruz kaldı, y kadar darbe aldı, geçmişe dönüp baktığımda bu modele göre aynı üretim planı ile devam edersen 1 hafta içinde makinen arıza yapacak. Bu sayede plansız duruşlar yaşanmadan, önleyici bakım yapmanıza imkan tanınıyor.
Bir tesiste otomasyon ve scada sistemleri ile sahada operasyonu (OT) yönetiyor ve büyük veriyi üretiyoruz. Son kullanıcıların karşılaştığı ana sıkıntılardan biri ise bu büyük data ile kaynak yönetim yazılımları yani (IT) ERP yazılımları arasındaki entegrasyon. Biz burada da kurduğumuz platform ile bu IT-OT yakınsamasında köprüyü kuruyor sorunsuz bir entegrasyon sağlıyoruz.
Bu konuları görüştüğümüz tesislerde yatırımlarda, verilerin depolanmadığı, hatta bazı süreçlerin otomasyondan kontrol edilmediğini görebiliyoruz. Her tesisin dijital olgunluk seviyesi farklı noktada bu yüzden bir dijitalleşme yol haritası oluşturabilmek için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İstanbul merkez ofisimizde birçok yazılım ve donanım çözümlerimizi canlı olarak tecrübe edebileceğiniz inovasyon merkezimizde sizleri de uzmanlarımızın sunumları eşliğinde ağırlamaktan çok mutlu oluruz.”