Schneider Electric’in Elektrik 4.0 Teknolojileri ile Akıllı Şehirler Yükseliyor
Tüm dünyada artan hızlı nüfus ve kentleşme ile eş zamanlı gerçekleşen enerji güvenliği krizi ortamında verimli, akıllı ve sürdürülebilir şehirler hayati önem kazanıyor.
Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Endüstriyel Otomasyon İş Birimi Başkan Yardımcısı Kerem Barlak’ın verdiği bilgilere göre; bugün 2,3 milyar insan, enerjiye kesintisiz bir şekilde erişemiyor. Bununla birlikte 2050 yılı itibariyle enerji tüketiminin %50 artması bekleniyor. Aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan bilimsel rapor, küresel ısınmanın 1,5 C derece ile sınırlandırılmasının aciliyetini gözler önüne seriyor. Ortada aşılması gereken çok önemli bir paradoks var ve bu da arz ile talep arasındaki dengenin bir an önce kurulması gerektiği anlamını taşıyor. Bu dengenin kurulmasında ise yeni enerji kaynaklarının oluşturulmasından daha önemlisi enerji verimliliği. Yapılan araştırmalara göre, bugün üretilen enerjinin %60’ından fazlası israf ediliyor.
2050 yılında ise dünya nüfusu yaklaşık 2,5 milyar daha artacak. Bu, gelecek otuz yılda her yıl 5 yeni İstanbul şehrinin kurulması anlamı taşıyor. Aynı zamanda daha fazla bina, havaalanı, fabrika, veri merkezi ve altyapı anlamına geliyor. Yeni yapılar inşa edilirken sürdürülebilirliğin merkeze alınması bugünkü paradoksun çözülmesinde kilit öneme sahip. Akıllı şehirlerin temel yapı taşlarını ise binalar ve mobilite oluşturuyor.
Üretilen enerjinin yaklaşık yarısı binalar tarafından kullanılıyor
Dünyada üretilen enerjinin %42’si binalar tarafından kullanılıyor. Bu enerjinin %54 ila %71 arasındaki büyük çoğunluğu ısıtma, soğutma ve aydınlatma tarafından tüketiliyor. Bir bina içerisindeki ortam koşulları aynı zamanda çalışan performansı ve müşteri memnuniyeti üzerindeki önemli bir etkiye sahip. Dolayısıyla verimli, akıllı ve sürdürülebilir enerji kullanımının önemi ortaya çıkıyor.
Bu doğrultuda akıllı binalar için geliştirilen Yeni Nesil Bina Teknolojileri; enerji tüketimini azaltması, bina verimliliğini artırması, öngörücü bakım, üretkenlik artışı, kaynakların daha iyi kullanılması, operasyonel maliyetleri azaltması ve yeni çalışma alanı fırsatları gibi avantajlarıyla öne çıkıyor.
Schneider Electric, Şehirleri Daha Verimli ve Akıllı Kılan Elektrik 4.0’ın İlk Örneklerini Hayata Geçiriyor
Schneider Electric, enerjiyi daha verimli kılan Elektrifikasyon ile daha akıllı kılan Dijitalleşmenin bir araya gelmesiyle oluşan Elektrik 4.0 yaklaşımıyla, yeni nesil şehirlerin ihtiyacı olan tüm çözümleri bir arada sunuyor. Binalar, altyapılar, veri merkezleri ve endüstrilerin dönüşümü için öncü çözümlere imza atıyor.
Bu kapsamda geliştirdiği Nesnelerin İnterneti özellikli, hemen çalışmaya başlayabilen, açık, birlikte çalışabilir mimarisi ve platformu olan EcoStruxure ile binalar ve yapılardaki her şey arasında uçtan uca bağlantı kuruyor. Haberleşebilen cihazlar ve sensörlerden buluta kadar kritik verileri topluyor. Verileri anlamlı içerikler oluşturacak şekilde akıllı öğrenme algoritmaları ile analiz ediyor. Platform, standartlara dayalı iletişim protokollerini kullanarak yerleşik bağlantı ve zekâ sunmanın yanı sıra kontrol kararları için akıllı cihazların yerel analizler yapabilmesini sağlıyor. Gerçek zamanlı bilgilere göre hareket edilmesine ve aksiyon alınmasına olanak tanıyor.
Schneider Electric’in bu çatı altında sunduğu yeni nesil EcoStruxure Building ise geleceğe hazır akıllı binalar oluşturmak için gerekli tüm bileşenleri içeren kapsamlı bir platform olarak öne çıkıyor. EcoStruxure Building kapsamında tesislerin operasyonel performansını ortaya çıkaran EcoStruxure Building Advisor, büyük tesislerde enerji tedarik performansını optimize etmek için dijital hizmetleri kapsayan EcoStruxure™ Power Advisor, en iyi bina performansı için kullanıcı dostu bir yönetim sistemi olan EcoStruxure™ Building Operation, bina güvenliğinde ilk savunmayı oluşturan EcoStruxure™ Security Expert, sensörler ve oda üniteleri, vanalar ve vana aktüatörleri ve oda kontrol cihazları bulunuyor. Bu çözümleriyle Schneider Electric dünyanın pek çok farklı ülkesinde akıllı şehirleşme için çözüm ortağı oluyor.
Akıllı şehirler için verimli ve sürdürülebilir mobilite çözümleri
Akıllı şehirleşmede mobilite önemli bir etken. Özellikle elektrikli araçların liderlik ettiği e-mobilite, bir yandan enerji arz ve talebindeki paradoksu yönetirken bir yandan da şehirlerin karbon emisyonu yükünü hafifletiyor. Dünyada 2030 yılına kadar satılan her iki araçtan birinin elektrikli olacağı tahmin ediliyor. International Energy Agency’nin (IEA) tahminlerine göre, küresel elektrikli binek araç parkı 2030 yılında 125 milyona ulaşacak.
Schneider Electric bu alanda da gelişime yön vermek üzere 2011 yılından bu yana öncü çalışmalara imza atıyor. Elektrikli araçlar için yeni nesil şarj hizmeti sunan EVlink ürün ailesi 45 ülkede ticari olarak bulunuyor. Türkiye’de sunduğu hizmet ve çözümleri ise 2015 yılından beri sürdürüyor. Bu kapsamda elektrikli otomobil şarj istasyonlarının oluşturulması aşamasında, elektrikli araçlar için güvenli, sürekli ve verimli bir enerji altyapısı sağlamak üzere geliştirdiği “eMobilite için EcoStruxure” çözümünü kullanıyor. Böylece çağın ve sektörün gereklilikleri neticesinde ürün ve çözümlerini sürekli geliştirip, diğer tüm faaliyet kollarında olduğu gibi şarj istasyonları alanında da sektörün liderleri arasındaki yerini almış durumda…