Schneider Electrik Endüstri İş Birimi Pazarlama Müdürü Moiz Meseri: “Hangi Ürünle Kar Hangi Ürünle Zarar Ettiğinizi Görmenizi Sağlıyoruz”
“Schneider Elektrik yaklaşık 175 yıllık bir şirket. Bugüne kadar vizyonu sayesinde trendi ya kendisi yarattı, ya da yönünü trende doğru çevirip ilkler içinde yer aldı. Kurulduğundan beri trendleri oluşturuyor, endüstriyi şekillendiriyor. Şirket Endüstri 1 ve 2 döneminde elektriğin önemin farkına varmış. Geleceğin elektrikte olduğunu görüp yatırımlarını elektriğe, ardından otomasyona çevirmiş. Schneider Elektrik 1997 yılında, daha endüstri 4.0 konsepti yokken, Transparent Ready konseptini yarattı. Uzaktan erişim, web arayüzleri vs. Bugün konuştuğumuz verinin toplanması kavramlarını yavaş yavaş sistemlerine entegre etmeye başladı.
Schneider Elektrik son 3-4 senedir kendini Otomasyonda çözüm ve yazılım şirketi olarak konumlandırıyor. OT tarafındaki sistemlerimiz değişmeye ve gelişmeye devam ederken. BT ile OT arasındaki entegrasyonu sağlayacak, ERP sistemleriyle sahadaki cihazların haberleşmesini sağlayacak rakipsiz çözümleri sunuyor. Sürdürülebilirlik, , öngörüye dayalı analitikler, digital twin, donanım bağımsız entegraston, siber güvenlik, tem yedeklilik gibi bir çok farklı çözümü partnerlerimiz ile beraber , farklı segmentlerin ihtiyaçlarına göre özelleşmiş kütüphanelerle ve fonksiyonlar ile sağlıyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda Aveva firmasının %60 ını satın aldık. Alanında lider bir yazılım şirketi. Kendi portföyümüzdeki yazılımları oraya aktardık. Aveva bizim için şu anda tamamen marka bağımsız yazılım çözümleri sağlıyor. Sonuçta birçok farklı marka kullanılıyor tesislerde. Ama bütün bu markaların haberleşip bir çatı sistem olan Birleşik Operasyon Merkazinde gözlemlendiği bir ortam yaratıyoruz.
Schneider’in sistemlerini 3 ana katmana böldük. Haberleşebilen cihazlar, sensörden, kontaktörden, hız kontrol cihazlarına kadar bütün saha cihazlarımız artık haberleşiyor. Kablosuz pilsiz butonumuz, kontaktörümüz hepsi haberleşebilir durumda. Ara katmanda SCADA ve kontrol yazılımları, bir üst katmanda advisorlar ve yazılımlar var. ERP ile haberleşecek olan yazılımlar, prediktif analitik yazılımları, size öneride bulunacak, makine öğrenmesini yapacak, 6 ay boyunca datalarını toplayacak ardından sistemi takip edecek, herhangi bir anomali gördüğünde sizlere uyarı verebilecek sistemler, 3D dizayn yapan sistemler, VR gözlüklerle sahada çalışan operatörleri ve teknik kadroyu eğitebileceğiniz sistemlere kadar her türlü yazılıma sahibiz. Veriyi IT’nin sorgularına cevap verebilen, yedekleyebileceğiniz, isterseniz merkezi bir veri merkezinde tutabileceğiniz noktaya getirdiğinizde artık veri sizin oluyor. İşi hangi ürünle ne kadar kar ediyorum, hangi ürünle zarar ediyorum noktasına kadar entegre hale getirebiliyoruz.”