Seçenekli, etkileşimli haber programı?
BBC-TV’nin 2000 yılından beri her hafta aralıksız yayınlanan bilişim teknolojisi programı Click’in 1000’inci bölümü “birden çok seçeneği olan, etkileşimli” haber programı şeklinde sunuldu. Etkileşimli derken: İzleyiciye, “Bu konunun şu-şu-şu boyutları var. Hangisini izlemek istersiniz? Tıklayın”, denildi. https://bit.ly/2Xv2Izh
Etkileşimli tv “olayı” Netflix’in Kara Ayna (Black Mirror) dizisinde denenmişti. Dizi sırasında ekrana seçenekler çıkıyor, izleyici hangisini seçerse konu o yönde gelişiyordu. BBC’nin yaptığı, teknik olarak benzese de içerik olarak tamamen farklı. Çünkü kurmaca bir dizide “şu veya bu seçenek” üzerinden öyküyü uydurarak sürdürmek mümkün. Ama bir haber programında bu, ancak şöyle yapılabilir: Haber içeriğini alt-konulara bölüp, seçenekler halinde sunarak. Bu işleme “branching narratives” deniliyor. Tüm uygulamanın adı ise “Object Based Media.” Bu janjanlı sözcükler, aslında ülkemizde tanınmayan, ama gelişmiş bilgi toplumlarında (internet öncesi) örnekleri bol olan “Kendi hızında öğrenme” sağlayan ders kitaplarında (hatta romanlarda) uygulanan bir yöntemin dijital şekli, yani inovasyonuna verilen yeni isim.
Click1000 için, temalar üzerinden toplam 148 senaryo hazırlandı. Örneğin, temalardan biri yapay zekâ (ve bunun, sürücüsüz araçlara uygulanmasına dair türlü konular, sorunlar). Diğer bir konu Doğu Afrika ülkesi Malawi’deki bir startup’ın, veri merkezi soğutma sistemini elektrik kullanmadan, tamamen doğal yollarla nasıl işlettiğini anlatan çok ilginç buluş. Ve listede çok sayıda alt-temalar var. Gayet sıkı, yoğun-ötesi bir araştırma sonucunda, bunun adım adım (algoritma!!) senaryosunun yazılması, çekimi, montajı… Mutlaka izleyin.