Seferberlik anlayışıyla Türkiye’nin dijital dönüşüm ihtiyacını karşılamalıyız
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 1 Milyon İstihdam Projesi Program Yöneticisi Emre Alıç, ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ ile ekonomik büyüme için kritik bir sektör olan Bilgi Teknolojileri alanında nitelikli iş gücünü sağlamayı ve bunu ekonomiye kazandırmak için istihdamı oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.
Nisan ayında birinci yaşını dolduran ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin 7’den 77’ye herkese kapılarının açık olduğunu söyleyen Emre Alıç, “Buradan Hakkari’deki bir vatandaşın teknolojik ihtiyaçlarına cevap verecek teknik nitelikteki insanı Hakkari’ye kazandıramazsanız, ülke olarak bütüncül şekilde dijital dönüşmemiz mümkün değil” değerlendirmesini yaptı. Alıç, BThaber’in gelHemen’in katkılarıyla düzenlediği 30’ with Ankara dijital etkinliğinde, BThaber Ankara Temsilcisi Sedef Özkan’ın sorularını yanıtladı:
-
Birinci yaşını kutlayan ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin doğuş amacı ve bir yılda geldiği nokta hakkında bilgi verebilir misiniz? Projeye kimler başvurabiliyor?
Projemiz çok önemli; bu yüzden bunu anlatmak da bizim için mutluluk kaynağı. Projenin çıkış noktası; ekonomik anlamda ülkemizin büyümesini sürdürülebilir hale getirmek. Ekonomi açısından katma değerli ürün ya da hizmet üretmek en önemli konu. Ekonomide ülke olarak hedeflediğimiz seviyeye gelmek istiyorsak, bunun en önemli yolu üretimden geçiyor. Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığımız gerekli analizleri yaptığında, ekonomik büyümenin teşvik edilmesi için en kritik alanlardan birini; Bilgi Teknolojileri (BT) sektörü olarak seçti. BT’de bu ekonomik büyümenin sağlanması için de en kritik konu; nitelikli istihdam yani nitelikli iş gücü. Amacımız özetle; ekonomik büyüme için kritik bir sektör olan BT alanında nitelikli iş gücünü sağlamak ve bunu ekonomiye kazandırmak için istihdamı oluşturmak. Bu çerçevede projemiz şunu sağlıyor: Devlet mekanizmasıyla ve iradesiyle hem nitelikli iş gücünü kazanmamız için bu işe ilgi duyanların gerekli eğitimi alabileceği bir ortam sağlıyor hem de işverenle adayları bir araya getirerek nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan işverenle buluşturarak istihdam sağlanıyor. 7’den 77’ye öğrenim hayatına başlamış herkese kapılarımız açık. Herkes sistemimize ‘Kimlik Doğrulama’ yöntemiyle kayıt olabilir, projenin imkânlarından yararlanabilir, eğitimleri ücretsiz olarak alabilir. Herhangi bir mezuniyet şartı aramıyoruz. Bilgisayar mühendisiyseniz üniversitede size verilenlerin dışında piyasa şartlarında öğrenmeniz gereken konularda eğitim veriyoruz. Sistemimizi; herkesin ihtiyaç duyacağı pratik bilgileri, nitelikli bir insan gücünü oluşturmak adına ulaşılacak bir nokta olarak görüyoruz. İkincisi, yaş koşulları olarak da BTK Akademi tarafında yürüttüğümüz eğitim çalışmalarında küçük yaştaki katılımcıların da BT’ye olan ilgilerini artıracağımız eğitimler de var. Bu nedenle sisteme üye ve kayıt işlemi yaparken sadece istihdam odaklı düşünmüyoruz, geleceğin bilgi teknolojleri kaynakları için de bu kapıları açık bırakmamız gerekiyor. Herkes https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/ adresinden sisteme kayıt olabilir ve sistemde öz geçmişini oluşturarak BTK Akademi üzerindeki 155 eğitimden kariyer yoluna göre eğitim alabilir. İşverenlerimiz de aynı şekilde ücretsiz ve koşulsuz olarak sistemimize kayıt olabilir; öz geçmiş tarayabilir, iş ilanı yayımlayarak başvuru alabilir. Şu an başvuru sayımız 825.170, BTK Akademi’den eğitim almaya başlamış, alan kişi sayısı da 689.780. Nitelikli kişiler de sisteme kayıt olabiliyor, herkes eğitimlere başvurmuyor.
‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin amacı nitelikli iş gücünü işverenle buluşturmak
-
Destekleyenimiz gelHemen; projenin pandemi sürecine denk gelmesinin projeyi ve talebi ne şekilde etkilediğini ve 1 milyon hedefine ulaşılabilecek mi? diye soruyor.
2023 yılı için hedefimiz; ‘1 Milyon İstihdam’; BT alanında kendini geliştirmiş 1 milyon kişi. Kamuya doğrudan 1 milyon kişi istihdam edilecek diye kamuoyunda algı oluşabiliyor. Böyle değil, bu projenin amacı; nitelikli iş gücünü ortaya çıkarmak ve bu iş gücünü işverenle buluşturmak. Bunu ne kadar başarırsak istihdamı teşvik etmiş ve sağlamış, buna bir yandan da devlet olarak aracılık etmiş oluruz. Devletin burada; aracı, regülasyon, destek, teşvik mekanizmasını vurgulamakta fayda var. Projeye, pandeminin olumlu etkileri oldu. Cumhurbaşkanımız da gençlere çağrıda bulunarak evde kalınan süreyi daha kaliteli geçirmek, geleceğe yatırım yapmak adına gençleri projemize yönlendirdi. Dezavantajlı nokta ise; tabii ki pandemi normal bir koşul değil, piyasa şartları, pandeminin yıprattığı ekonomik koşullları göz ününe alarak önümüzdeki dönemde normalleşmeyle beraber bu sayıya daha hızlı ulaşabileceğimizi söyleyebilirim.
‘Proje’ değil ‘Projemiz’ deme kaygısındayız
-
Projenin paydaşlarından bahsedebilir misiniz? Paydaşlara ne gibi görevler düşüyor? Sizin paydaşlardan beklentileriniz nedir?
Bu konu bizim proje yönetimi anlayışımız açısından da çok önemli. Çünkü paydaşlar projenin başarısı için çok önemli bir role sahip. ‘Proje’ değil ‘Projemiz’ deme kaygısındayız. BT alanında nitelikli iş gücüne sahip olmak için bütün paydaşlarımızla beraber, hepimiz bir seferberlik kaygısıyla bunu gerçekleştirebiliriz. Paydaşlarımızı analiz ettiğimiz zaman; ilk etapta tabii ki kamu kurumlarını görüyoruz. Projemizin desteğinin hiç eksilmediği Cumhurbaşkanlığı bizim en önemli paydaşımız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının en önemli kurumlarından biri. BTK sadece regülasyon değil icra faaliyeti anlamında da elini taşın altına koyarak bu konuda büyük bir fedakarlık yapıyor. Bizim burada yürüttüğümüz çevrim içi eğitimlerin tamamı BTK Akademi altyapısıyla tasarlanmış, içerik olarak geliştirilmiş ve BTK Akademi ismi altında organize olmuş BTK personelleri tarafından yürütülüyor. Eğitim anlamında projenin en büyük destekçi paydaşı BTK. Bizim projemiz kapsamında hazırladığımız, kendi geliştirdiğimiz içeriklerin yanı sıra Kariyer Rehberi içindeki bazı eğitimlerin içeriklerini; BTK Akademi ile birlikte gerek dışardan bu sürecin destekçisi olan marka üreticilerle gerekse farklı sponsorlardan destekler alarak geliştirdiğimiz de oldu. Gönüllü eğitmenlerle de eğitim içeriği hazırlıyoruz. Gönüllü eğitmenler de projemize başvurabilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ile de yakın çalışmalar içerisindeyiz. Bu 3 kritik kurum; eğitim, istihdam ve teknoloji başlıklarında bizim en önemli paydaşlarımız. Burada devletimizin yeknesak bir şekilde çalıştığını vurgulamakta fayda var. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu projeye ekonomi çıkış noktasıyla; öncülük, liderlik ve sahiplik etmekte. Ancak diğer kritik kamu kurumlarının görev sorumluluklarına göre bu projenin değişik aşamalarında yer almasıyla devlet olarak proje yürütülmekte. Diğer yandan kamu dışında, dış paydaşlarımız var: Farklı sektörlerden 100’den fazla şirketle görüştük. Tüm bu şirketlerle projemizi tartıştık. 40’tan fazla STK ile görüştük. Hizmet, istihdam aracısı firmalar da var; onlardan da fikirler aldık. Tüm bu şirketler, projemizden doğrudan ya da dolaylı olarak faydalanan şirketler. Burada oluşan nitelikli iş gücü onlar tarafından da tercih edilebilir, bir kaynak oluşturabilir.
Teknolojiyle içli dışı olabilecek bütün mecralar bizim için istihdam kaynağı
-
Proje ile ilgili şöyle yorumlar oluyor: Verilen eğitimler çok önemli ama bu eğitimleri alan gençlere istihdam sağlanabilecek mi? Diğer yandan istihdamın kısa süre içinde sağlanması gerek. Çünkü yeni dünya düzeninde bilgiler çok hızlı yenileniyor. Diğer bir yorum da projenin sağlıklı yürütülebilmesi için profesyonel bir pazarlama bacağı olması yönünde. Bu yorumlarla ilgili düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Ülkemizin BT sektöründe büyük ihtiyacı söz konusu. İnsan kaynağı temin noktasında yurt dışına kadar gidebiliyoruz. BT’de 3 profilli ihtiyaç var; teknoloji üreten, teknolojiyi yöneten ve teknolojiyi kullanan. Ülke olarak yazılım, farklı teknolojik ürünler geliştirmeliyiz. Sayı olarak teknoloji üreten insanlara ihtiyacımız var. Bu projede bu insanları yetiştirmeye talibiz. Ama biliyoruz ki süzgeçten geçen kişilerin sayısı az olacaktır. Bunları farklı bir şekilde değerlendirmemiz gerek. Teknolojinin; kullanıldığı kurumlarda yönetilmesi gerekiyor. BT’ye hakim olan orta nitelikteki profesyonellere ihtiyaç büyük. Teknolojiyi kullanan tarafında; örneğin e-Ticaret Uzmanlığı elde edilebilecek e-Ticaret eğitimlerimiz de başladı. İstihdam tüm illerimizde, ilçelerimizde, bilgisayar tamirinden teknik esnaf düzeyinde çalışanından telefon bayisine kadar teknolojiyle içli dışı olabilecek bütün mecralar bizim için istihdam kaynağı. Bu nedenle istihdam yelpazesini geniş tuttuğumuzda büyük bir ihtiyaçtan söz etmiş oluyoruz. Bu ihtiyaca da dijital dönüşüm ihtiyacı diyoruz. Türkiye dijital olarak dönüşmeli diyoruz. Buradan Hakkari’deki bir vatandaşın teknolojik ihtiyaçlarına cevap verecek teknik nitelikteki insanı Hakkari’ye kazandıramazsanız, ülke olarak bütüncül şekilde dijital dönüşmemiz mümkün değil. Sorun sadece Ankara, İstanbul’daki kurumların teknoloji departmanlarına insan kaynağı hazırlamak değil, teknolojiye yönelik bu profilde herkesi hazırlamak. Günün sonunda şuraya geldik; işverenlerimize sistemi açtık; şu an 40’tan fazla işverenimiz sisteme kayıt oldu, iş ilanları yayımlanmaya başladı. İlanların sayısı artarken başvuru sayısı da hızla artıyor. Bu sinerjiyi yakalarsak; işverenleri de, nitelikli iş gücünü de tanıtım-pazarlama faaliyetiyle sayı olarak sistemimizde artırmayı başarırsak istihdam sayısına daha rahat ulaşabiliriz. Sosyal medyada paylaşıyoruz, kamu spotları yayınladık. Vatandaşa dokunmak, tanıtmak gerekiyor; yerelde projeyi anlatmak da çok önemli. Tüm paydaşlarımızla bir seferberlik anlayışıyla bu işin tanıtım pazarlamasını sürdürüyoruz.
-
Geçtiğimiz aylarda Van’da, ‘1 Milyon Yazılımcı Programı’nın Doğu illerinde yaygınlaştırılması için protokol imzalandı. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, amaçlarının ülkemizde yazılım bilmeyen kimsenin kalmaması olduğunu kaydetti. Bu hedef doğrultusunda bundan sonra hangi adımlar atılacak?
‘1 Milyon İstihdam Projemiz’de; sadece yazılım geliştiricileri değil, 21 pozisyonda insanları yetiştirmeye çalışıyoruz. Kamuoyunun ilgisi adına, iletişim dilinde ‘1 Milyon Yazılımcı’ dedik. BTK Akademi ile yerli ve milli çevrim içi eğitim sistem altyapısıyla tamamen özgün, kendi içeriklerimizle bunu başarıyoruz. BTK Akademi sadece büyük şehirlerde değil, Kalkınma Ajansları vasıtasıyla ya da yerelde üniversite, Milli Eğitim Müdürlükleri gibi desteklerle yazılımcı hareketini bir noktada yerele taşımış durumda. Tanıtımı, teşvik edilmesi, yerelde yapılacak eğitim faaliyetlerinin de desteklenmesi görevini BTK Akademi üstleniyor. Eğitimle ilgili projemizdeki her türlü konu, operasyon, koordinasyon BTK Akademi sorumluluğunda. Başta UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan olmak üzere BTK Kurum Başkanımız Ömer Abdullah Karagözoğlu ve BTK Akademi’nin de başında BTK İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Mustafa Ermiş koordinasyonunda bir ekip ‘1 Milyon Yazılımcı’ sloganımızla beraber ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ne emek harcıyor.
-
Projenin daha ileri bir noktaya taşınması, daha geniş kitlelere ve hedefine ulaşabilmesi için tüm ekosistem olarak ne yapmalıyız?
Devlet bir inisiyatif kullanmıştır; kendi kaynağını, gücünü, BT sektörü gibi önemli bir sektör için kanalize etmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü olarak biz bu projeyi başlattık, işverenin adaylarla buluşacağı ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ sistemini geliştirdik. Projenin sahibi, lideri olarak da yönetiyoruz. BTK Akademi eğitim tarafını layıkıyla yerine getiriyor. Ekosistemimizdeki tüm paydaşlardan şunu bekliyoruz: ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nde artık işveren seferberliği aşamasındayız. ‘BT’de İstihdam Seferberliği’ sloganıyla; herkes kendi sorumluluk alanında duyurarak, sisteme işveren olarak kayıt olarak, eğitmen olarak ya da asıl hedef kitlemiz olan gençler, TC vatandaşları, BT’ye ilgisi varsa, bu alanda bir kariyer hedefliyorsa, eğitimleri uygulamalı olarak başararak, elinden geldiğince destek vererek bu seferberliğe katkıda bulunabilir. Herkesin https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/ adresini ziyaret etmesini bekliyoruz.