Şehircilikte en güncel başlıklar ele alınıyor
ICSG Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, Haliç Kongre Merkezi’nde dördüncü kez dünya devlerini bir araya getiriyor. Turkcell, Vodafone, Luna, Statü Gaz ana sponsorluğunda İsveç’in partner ülke olduğu iki gün sürecek organizasyonda; milli ülke katılımları, start-uplar, teknokentler, dağıtım firmaları, organize sanayi müdürlükleri ve belediyeler başta olmak üzere sektörün karar vericileri buluşacak.
İki gün sürecek etkinlikler kapsamında; Elektrik Marketinde Teşvikler, Düzenlemeler ve Fiyatlandırma, Akıllı Şebekelerde Veri Analizi ve Şehirler Oturumu, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akıllı Teknokentler, Osb'ler ve Kampüs Üniversiteler, Akıllı Şebekelerde Güç Kalitesi Problemlerine Ab İle Ortak Çözümler, Akıllı Şebekelerde Teknolojik Çözümler Ve Geleceğe Yatırım, Akıllı Elektrik Dağıtım Şebekeleri, Akıllı Gaz Dağıtım Şebekeleri ve Akıllı Şebekelerde Değişen Kullanıcı Eğilimleri konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek. Bu kapsamda Obama’nın Enerji Baş Danışmanı John McDonald “her yönüyle dünyada akıllı şebekeler ve şehirlerin mevcut durumu ve geleceği” hakkında son gelişmeleri duyurmak için ICSG İstanbul’a katılacak.
Etkinlikte açılış konuşmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Avusturya Viyana Şehircilik Bakanı Dr. Michael Ludwig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve UGETAM Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç gerçekleştirdi.
Mevzuat altyapısı tamamlandı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı; “Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimum da korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz. Akıllı şehirlerin Türkiye’de uygulanabilmesi için tüm mevzuat alt yapısı tamamlandı” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun; “Enerjide en büyük sorunumuz depolayamamak. Enerjiyi ürettiğimiz an ya anında tüketeceğiz ya toprağa vereceğiz ya da üretimden vazgeçeceğiz” bilgisini verdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz; “Elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermesi için akıllı şebeke kurmalarını sağlayacak mevzuat düzenlemelerini yaptık. Elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaşık 150 milyon liralık Ar-Ge bütçesi ve 1 milyar liralık şebeke işletim sistemi yatırımları planladık. Biz Türkiye'nin bir teknoloji çöplüğüne dönmesini istemiyoruz. Bu yüzden akıllı şebeke yatırımlarında çok dikkatli adım atıyoruz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Özellikle kentlerde yoğunluğun yaşandığı alanlarda yaşam standardını yükseltmek adına teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya, alt yapı sistemlerini kurmaya çalışmak zorundayız” dedi. İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan; “Akıllı şebekeler enerji sektörünün dönüşümünde öncelik arz ediyor. Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz. Enerji sektörünün dönüşümü bizim daha da geliştirmemiz ve gelişimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akıllı şebekeler büyük önem arz ediyor” ifadesini kullandı.