Şehiriçi ulaşıma motosiklet çözümü
Scotty, motosiklet kullanıcıları ile yolcuları dijital platformda buluşturuyor.
Scotty CEO’su Tarkan Anlar
İstanbul’da trafik ve hızlı ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılar, her geçen gün yeni taşımacılık modellerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu modellerin temelinde ise birçok alanda olduğu gibi teknoloji yatıyor. Scotty de geliştirilen bir mobil uygulama üzerinden motosiklet sürücüleri ile yolcuları bir araya getirerek, İstanbul’un trafik ve ulaşım sorununa bir nebze de olsa çözüm olmaya çalışıyor. Scotty CEO’su Tarkan Anlar, yeni iş modelleri hakkında sorularımızı yanıtladı.
- Öncelikle Scotty’nin doğuşunu tetikleyen etkenler neler oldu?
Ben İstanbul’a 26-27 yaşındayken Marmaris’ten geldim. Trafikle de ilk defa buraya geldiğimde tanıştım. İnsanlara 45 dakikada ya da 1 saatte şehir içindeki bir yere gitmeleri normal geliyordu ama bana da garip geliyordu. Trafikteki sıkışıklık, toplantılara geç kalma korkusu beni oldukça geriyordu. 1-2 defa da arkadaşlarım beni motorla gideceğim yerlere bıraktı. Bu hoşuma gitti. Tüm bunların birikimi, bende “Neden ulaşımda motosikleti kullanmıyoruz?” sorusunu doğurdu. İnsanların halihazırda kullandıkları, iki kişi de binebildikleri bir araç. Bunun ticarileşmesinin de gayet olası olduğunu düşündüm.
- Sizde motor ehliyeti var mı?
Hayır, yok. Ben arkaya binenlerdenim. Bir gün tüm bu düşünceler ışığında, internette “motorsikletle yolculuk” araştırmaları yaptım. Endonezya’da başlamış ve büyüyen bir sistem gördüm. Sistemin iş modeline hayran oldum. Bunu, İstanbul’da denememiz gerektiğini düşündüm. İran ile ilgili görüntülerde, bireysel bir şekilde motorlu ulaşımı gözlemledim. Bizdeki taksi benzeri, durdurup binilebilen bir sistem vardı. Gerçi onlar da şimdi değişti, dijitalleştiler. Hatta İran’daki bir start-up kurucusu buraya geldiğinde kendisiyle tanıştık. Hızlı bir şekilde büyüyorlar. Endonezya, Malezya, Bangladeş, İtalya vb. dünyanın pek çok yerinde bu tarz yerel girişimler başlamış durumda. Bunlar bana ilham verdi. Bu girişime başlamak istiyordum; ancak maddi durumum bunun için uygun değildi. Bir arkadaşımdan aldığım 800 dolarla ilk testleri yapmaya başladık. Testlerin ardından bir tane sunum hazırladım ve Silikon Vadisi’ndeki iki yatırımcıdan toplam 50 bin dolarlık yatırım aldım. Yazılımları yazıp, işleri hızlandırdıktan sonra yatırımlar artmaya başladı.
- Türk yatırımcılar ilgi göstermediler mi?
Türk yatırımcılar da var; ama Silikon Vadisi’nden bir tanıdığım vardı. Onun fikrini almak istedim. Daha sonra iki tane motosiklet sürücüsü ile yan yana çalıştık. Ardından verdiğimiz ilanlarla daha fazla motor sürücüsünün platforma dahil olmasını sağladık. İlk günden sürücü kabul kriterlerini çok sağlam belirlemiştik. Sürücülerin formüle edildiği ve denetlendiği kısım; işin akademik kısmı. Bizim için her zaman en önemli olan güvenlik ve insan sağlığıydı. İlk günde sürücü alımında en önem verdiğimiz nokta; güvenlik.
- Başka iş yapıp, bu platforma dahil olan sürücüler var mı?
Olabiliyor. Sürücüler; motosiklet kullanıcıları. Farklı bir mesleği olanlar var. Motosiklet kullanmayı, insanlarla iletişim kurmayı, yaptığı işi seviyorlar. Dolayısıyla yolculuk paylaşımı da yapabiliyorlar. Sadece hafta sonu yapan da hafta içi mesai sonrası yapan da var. Şu anda 13 bin civarında kayıtlı sürücü var. 1 milyona yakın da uygulamayı kullanan kullanıcılar mevcut. Kurulalı iki yıl oldu ve bu iki yılda 3.5 milyon işlemi geçtik.
- Sizin iş modelinizin temelini oluşturan teknoloji altyapınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlk kodu ben yazdım diyebilirim. Ardından Ukrayna’dan iki yazılımcı arkadaşımla birlikte benim yazdığım kod tabanını düzeltmeye çalıştık. Sistem harekete geçti ama bir noktadan sonra ilerlememeye başladı. Talep çok fazla olduğu zaman sistem sallanıyordu. Tüm sistemi Java’ya geçirdik. Altyapı tamamen yenilendi. Orada gerçekten çok güçlü bir takım kurduk. Baktığınız zaman biz bir eşleştirme algoritmasıyız. Doğru zamanda, doğru kişiyi, doğru sürücüyle en hızlı sürede buluşturmayı amaçlıyoruz. Sürücünün de en hızlı şekilde kullanıcıya ulaşabileceği bir altyapı yapmamız gerekiyordu. Geçeceği yolları, gideceği yeri çok iyi bilmemiz lazım. Bugüne kadarki veri haritaların tümü arabalara yönelik yapılmış, motosikletler için değil. Dolayısıyla kendi verimiz bizim için çok önemliydi. Bizim beşinci sırada işe aldığımız kişi veri uzmanıydı. Biz servis sağlayan ile servis almak isteyeni buluşturan bir platformuz. Dolayısıyla bunu en doğru, kaliteli ve hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor.
- Sadece yolcu değil, yemek ve içecek de taşıyorsunuz. Bunun için ayrı bir yazılım mı yazdınız? Aynı platformu mu kullanıyorsunuz?
Aynı uygulama içerisinde farklı algoritmalar var. Bir yolcunun algoritması ile yemeğin algoritması aynı değil. Platforma kayıtlı 4 bine yakın restoran var. Şu anda yemek ve kahve gibi şeyler var. Biz teknoloji firmasıyız. Servisi almak isteyenle servis veren her şeyi birleştirebiliriz. İçinde motosiklet ve taşımanın olduğu bir servis firmasıyız.
- Diğer şehirlere hatta ülkelere yayılma politikanız nedir, öyle bir politikanız var mı?
Diğer illere de yayılmak istiyoruz; ancak şu an odaklandığımız il İstanbul. Ardından duruma göre büyükşehirlere doğru devam edeceğiz. Yurtdışını da araştırdık aslında. Sadece kendi çevremizde bu koşulları sağlayan, bu işin yayılabileceği 300 milyar dolarlık bir pazar var. Ancak bizim odağımız şu an sadece Türkiye. Yakın gelecekte bu şekilde. İlerleyen dönemlerde tabi ki düşünülebilir.
- Siz İstanbul’un yeni haritasını çıkarttınız mı?
Belirli noktalardaki gelişmeleri, özel adımları ekibimiz yapıyor. Normalde Google, Yandex gibi sistemleri kullansak da üzerine kendi yaptığımız geliştirmeler var. Kapalı yolları vb. işaretleyebiliyoruz.
Scotty’nin en önemli özellikleri de platforma dahil olmak isteyen sürücüleri denetimden geçirmesi. En az iki yıl motosiklet ehliyetine sahip olmaları isteniyor. Bizim testlerimizden geçiyorlar. Dolayısıyla sisteme dahil olan pek çok kişi de motosiklet kültürüne hakim insanlar. Güvenlik bizim için önemli unsurlardan biri.
- Sistemleriniz nerede? Buluttan çalışıyor sanırım…
Evet, buluttan çalışıyor. Bir operasyon bir de yazılım ofisimiz var. Tabii bir de akademimiz var. Scotty Akademi Ümraniye’de. Sürücü denetimi, resmen ayrı bir ofis. Bu konularda hassas olmaya çalışıyoruz.
Ödeme sistemleri konusunda şu anda kullanıcılar nakit ve kredi kartıyla ödeme yapabiliyorlar. O konularda da hızla geliştirmeler yapmaya çalışıyoruz.