Şehirler her açıdan sürekli yenileniyor
Merhaba,
Yeni yıl yine benim ve dostlarımın yakınlarının kayıpları ile başladı, ‘yılın kalanı nasıl gelecekse gelsin’ demekten başka yol yok. Kabullenme çabaları ile geçecek günlerde bu mektuplarım beni biraz olsun rahatlatır, en azından başka gündem başlıklarına odaklanabilirim. Misal, 2 yıla yakın zamandır kurumsal ve bireysel hayatın kabusu olan pandemi, alışkanlıklarımızı değiştirdi. Pandeminin ilk zamanlarında market alışverişlerinde un ve mayaya talep yoğun olur, herkes evde amatör bir fırıncı ustası halini alırken, 2021’de aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ve hibrit çalışmanın iş hayatına yerleşmesiyle en çok tercih edilen ürünler kahve, gazlı içecek ve atıştırmalıklar oldu. Türkiye’de 11 farklı ilde çalışmalarına devam eden Trendbox’ın verilerine göre; kahve ve atıştırmalık talebi yüzde 18,23 arttı. Trendbox Genel Müdürü Ozan Tezer’in dikkat çektiği gibi, pandemi tüketim alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirdi. Salgının başında un, maya gibi temel gıda malzemeleri, 2021’de hibrit iş hayatının etkileri ile kahve ve atıştırmalıklara yerini bıraktı. “Bu trendin devam etmesini öngörüyoruz” demiş Ozan Tezer… Hayatlarımızın kasisi halini alan ve etkisini devam ettireceği aşikar olan pandemi, yeni düzenini oturtmaya çabalayan iş hayatlarımız, üstüne bir de ekonomik açıdan sıkıntılı günler bakalım yediğimizi içtiğimizi nasıl etkileyecek…
Çevresel gündeme, yine pandemi gölgesindeki enerji başlığına bakalım. Pandemi sağolsun, yenilenebilir enerji kaynaklarını, sürdürülebilirlik kavramını hayatımıza iyice yerleştirdi. Gerek devlet politikaları gerek vatandaşların daha da bilinçlenmesiyle dünyada ‘yeşil enerjiye’ yönelim arttı. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com, dünyadaki ve Türkiye’deki bu değişimi incelemiş. Pandemi önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalar kalktıkça ve ekonomiler düzeldikçe enerji talebi de artmaya devam ediyor. Karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları bakımından hidro, jeotermal, güneş, rüzgâr, odun, bitki artıkları, biyokütle ve gel-git gibi unsurları içeren yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanıyor. Türkiye de yenilenebilir enerji kaynakları yönünden dünyanın şanslı bölgelerinden birinde. Hakkını verebilmemiz dileğiyle…
Enerjiyi şehirlerle buluşturayım… WRI Ross Center for Sustainable Cities’in, dünyanın dört bir yanından, kentleri kalıcı olarak dönüştüren projelerin yarıştığı WRI Ross Center Prize for Cities ödülü üçüncü kez sahiplerini bulacak ve başvurular başladı. Pandemi, iklim krizi ve artan kentsel eşitsizliğin neden olduğu zorluklara odaklanan ödülün teması ‘Çalkantılı Zamanlarda Birlikte Büyüyoruz’ ve son başvuru tarihi 15 Şubat. 2019’da birincisi düzenlenen yarışmada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kentsel gelişim projesiyle finalistler arasında yerini almıştı. Başvuru ve bilgi için adresimiz prizeforcities.org. Ödül programı kamu, özel ve kar amacı gütmeyen sektörlerden tüm kuruluş ve kişilere açık. WRI Şehirler ağının dört bir yanından, uluslararası ve çok disiplinli bir değerlendirme ekibi Haziran 2022’de Ross Center Prize for Cities 2021-2022’nin beş finalistini seçecek. Başlıca kriterler, projelerin yenilikçi fikirler ve yeni yaklaşımlar sergilemesi, birey ve toplukların yaşamları, zihniyetleri ve davranışları üzerinde etkili olması, ayrıca şehir içindeki ve dışındaki kurumlar üzerindeki etkisi olması. Kazanan da Aralık 2022’de açıklanacak.
Şehirlerden ‘belediyeme’ geçeyim ve ödül gündemine adım atayım. Finans ve teknoloji sektöründe yaratıcılığı teşvik etmek için 2018 yılından bu yana düzenlenen PSW Awards 2021’in kazananları belli oldu. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen yarışmada Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü ve Barakatech tarafından teknik altyapısı geliştirilen ve yeni nesil belediyecilik uygulaması olarak hayata geçirilen “Dijital Kadıköy” PSM Awards’da Dijital Dönüşüm kategorisinde Altın PSM ödülünü almış.
Groupama Türkiye ise Sürüş Akademisi projesi ve Gupi uygulaması ile Groupama Grubu’nun gerçekleştirdiği iki uluslararası yarışmada birinci olmuş. Sürüş Akademisi’nde Groupama, kasko sigortalılarına ücretsiz olarak güvenli sürüş eğitimi vermek suretiyle yol güvenliğine katkıda bulunuyor. Groupama Grubu’nun yapay zekâ kullanarak değer yaratan uygulamaları ödüllendirdiği diğer yarışması Pocaimon’da birinci olan Gupi ise chatbot ve voicebot ile donatılıyor, hasar dosyaları veya poliçeler hakkında sorulan sorulara hızlı ve kişiselleştirilmiş cevaplar vermesi ve her an ulaşılabilir olmasıyla Groupama’nın web sitesinden ve çağrı merkezi üzerinden hizmet veriyor.
Kuluçka ve hızlandırma programlarını karşılaştıran, kıyaslayan ve kurumlara yönelik araştırma hizmeti sunan İsveç merkezli UBI Global’in gerçekleştirdiği ‘İnovasyonun Galibiyeti’ çalışması sonucunda Akbank LAB, ‘En Başarılı Kurumsal İnovasyon Ekibi’ unvanına layık görülerek vaka çalışması olarak seçilmiş. 45’i aşkın ülkeden çok sayıda kurumun katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada listeye giren ilk Türk bankası da Akbank olmuş. Setur’un, şirketin teknolojik dönüşüm yolculuğuna liderlik etmek üzere hayata geçirdiği SeturTech markası tarafından düzenlenen “Smart Travel Hackathon” sona erdi. SeturTech’in, Divan, Otokoç Otomotiv, Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Kworks ve Microsoft iş birliğiyle gerçekleştirdiği Smart Travel Hackathon’da kazanan takım “Etkileşimli Turist Haritası” projesiyle Filita grubu oldu. Çok Gezen Bilir ekibi “Akıllı Otel Fiyat Karşılaştırma” projesi ile ikinciliği alırken, “Berke, Eren ve Tekmen’in Takımı” isimli ekip, “Görüntü İşleme ile Duygu Analizi” projesiyle üçüncü oldu.
Kurumlar arası B2B ticarette alıcı ve satıcıya elektronik ortamda çalışan bir portal aracılığı ile tahsilatlarını ve ödemelerini hızlı, kolay ve güvenli gerçekleştirmesine olanak sağlayan ödeme kuruluşu Octet Türkiye Müşteri Deneyimi Müdürü Yeşim Ramazanoğlu da PSM AWARDS 2021’de WSpark “Fark Yaratan Genç Kadın Kıvılcımı” kategorisinde Bronz PSM ödülünün sahibi olmuş.
Daha iyi günlerde buluşabilmek dileğiyle,