Şehre ‘akıl’ katmak başarı hikayesi yarattı
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ile Turkcell işbirliğiyle kurulan Bilgi Toplumu Enstitüsü, 19 Ocak’ta İstanbul’da Akıllı Şehirler panelini düzenledi. Barselona’nın akıllı bir şehre dönüşmesinde görev alan Barselona Şehir Konseyi CIO’su Manuel Sanroma’nın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, İstanbul’un akıllı şehre dönüşmesi için yapılması gerekenler üzerinde duruldu. Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yöneticileri ve akademisyenleri, sektör yöneticilerini buluşturdu.
Açılış konuşmasını yapan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, astronomi ve matematik hocalığı yapan, son olarak beşeri bilimlerde de uzmanlığını geliştiren Prof. Sanroma’nın ‘inovasyon başkenti’ seçilen Barselona deneyimini paylaşmasının önemine işaret etti. 2018 yılına kadar GSMA’e ev sahipliği yapacak olan Barselona’nın Avrupa’nın ‘Silikon Vadisi’ olma yolunda ilerlediğine işaret eden Eczacıbaşı, “Enstitüde önceliğimiz akıllı şehir stratejileri içeren çalışmalar oldu ve akıllı şehir envanteri hazırlamaya da başlıyoruz” bilgisini paylaştı.
Teknoloji, şehir hizmetlerinin gelişiminin anahtarı
Turist olarak çok kez geldiği İstanbul’a ilk kez profesyonel bir amaçla geldiğini belirterek sözlerine başlayan Manuel Sanroma, ‘Barselona’nın hikayesini ve önceliklerine dair şu bilgileri paylaştı:
“Barselona'nın akıllı şehir stratejisinin temelinde insan var. Hedef; daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha yüksek hayat kalitesi yaratmak. Şehirlerin farkını ve insanların geleceğini teknoloji belirliyor. İnternet ise herşeyin temeli. Üçüncü büyük teknolojik devrimin, ‘dijital devrimin’ içindeyiz ve bu da şehirleri, orada yaşayan insanları değiştiriyor. Bu devrim ile aynı bir yazılım güncellemesi gibi, biz de şehrimizin beşinci versiyonunu geliştiriyoruz. Örneğin olimpiyat oyunları, 1992 yılında dördüncü versiyonu yapmamızı sağladı. Teknoloji ve inovasyon, şehir hizmetlerinde iyileşme elde edilmesinin anahtarı.”
Fiber uzunluk 500 kilometre
–Sanroma, Barselona’da yürütülen ‘akıllı şehir’ çalışmaları hakkında detaylar da paylaştı. Buna göre, Barselona Akıllı Şehir Modeli kapsamında 11 alanda Akıllı Şehir uygulamaları gerçekleştiriliyor. Bunlar; çevre, BT, mobilite, su, enerji, atık, doğa, yapı sektörü, kamusal ve özel alan, açık devlet, bilgi akışı ve hizmetler. Barselona'nın yürüttüğü 22 büyük program bulunuyor. Bu kapsamda 11 farklı alana yönelik 120 farklı proje yürütülüyor. Bu projeler, akıllı aydınlatma, akıllı otopark sistemleri, akıllı su yönetimi, akıllı atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. Şehrin fiber optik ağ uzunluğu da 500 kilometreye ulaşıyor.