SEİS’ten ‘ihracat iznine son’ çağrısı
Koronavirüs salgını sonrası yeni normal dönemine geçilirken medikal sektörü, bazı ürünlerde getirilen ihracat izni uygulamasına son verilmesini istiyor. Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir mart ayından bu yana uygulanan ihracı izne bağlanan ürünler arasından tulum ve önlüğün kaldırılması gerektiğini kaydederek hibelerden dolayı rekabet şanslarının azaldığının altını çizdi.
SEİS Başkanı Demir yaptığı açıklamada, “Tulum ve önlükte bizim üretim kapasitemiz çok yüksek. Ülke ihtiyacı belli. Buradaki ihtiyaç belliyken hâlâ ihracatın izne tabi olması anlamsız. Tulum ve önlüğün ihracatının önünün açılması gerekiyor. Hibelerden dolayı tulum ve önlükte rekabet şansımızı azaltıyoruz. Bunun önü açılsa hem ilave istihdam oluşturabiliriz hem de ülkeye ciddi döviz girdisi olabilir. O günkü şartlarda bu belki ihtiyaçtı ama bugün normalleşen ülkemizde artık tulum ve önlüğün önündeki ihracat izni konusunu kaldırmak lazım” dedi.
Tulum ve önlük üretiminde kullanılan kumaşla ilgili de konuşan Demir, “Nonwowen kumaşın ihracatı izne tabi olmaksızın doğrudan yapılabiliyor. Yaklaşık yıllık 1 milyar dolar ihracatı olan dünyada en büyük üretim kapasitesi olan 5 ülkeden biriyiz ama maalesef kumaşta ülkemizde kıtlık ve karaborsa piyasası oluşması akıl alır gibi değil. Bunu yapan karaborsacılara müdahale yapılmazsa fiyatlar daha da artabilir. Nonwowen kumaştan önlük, tulum ya da maske yaparsanız onun ihracatı izne tabi. Burada aslında bir çelişki var. Karaborsa yüzünden ocak ayında 2 dolar olan kumaş şu anda 10-12 dolar. Buna çare bulunması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Diğer yandan Hükümet, tıbbi maske üretiminde kullanılan melt blown kumaşın karaborsaya düşmesi üzerine bu kumaşın ithalatından alınan yüzde 20’lik ek gümrük vergisini 3 ay süreyle sıfırladı. Demir, 25 Haziran’da ilgili bakanlara gönderdiği yazıda pandemi tedbirleri kapsamında maske, tulum, koruyucu önlük ihracının ön izne bağlandığını ancak bunların üretiminde kullanılan nonwoven kumaş ihracının serbest olduğunu anımsattı. Demir, bakanlara ülke ihtiyacı karşılanana kadar nonwoven kumaş ihracının izne tabi kılınarak, kumaş üretim kapasitesinin yüzde 25’inin yurt içine verilmesi kaydıyla ihracına izin verilmesini ve nonwoven kumaş ithalatından alınan ek gümrük vergisinin geçici süreyle kaldırılmasını önerdi. Hükümet Resmi Gazete’de yayımlanan kararla melt blown ithalatından alınan yüzde 20’lik ilave vergiyi 1 Ekim 2020’ye kadar sıfırladı. Demir, “Doğru ama eksik bir karar, en kısa sürede nonwoven kumaşın tamamı için ek verginin sıfırlanmasını umuyoruz, değilse kıtlık ve karaborsa devam eder” ifadesini kullandı.