Sekom Genel Müdür Yardımcısı Burak Şahin: “DEĞERLİ BİR BİLGİ BİRİKİMİMİZ VAR”
“Sekom 32 yaşında bir sistem entegratörü. Türkiye’ye internet geldiği ilk günlerde kurulmuş olması ve internet dünyasının tüm gelişmelerine şahitlik etmiş olması sebebiyle birikmiş know-how a sahip kurumsal bir çözüm ortağı.
Türkiye’de uzun yıllar faaliyet göstermesinin yanı sıra farklı ülkelerde de iş geliştirmesini ve oralarda da yaptığı iş ortaklıklarını know-how’ını zenginleştirmek amacı ile kullanmıştır. Çünkü teknolojik olarak üretilmiş bir ürün, globalleşen dünyada farklı farklı kullanımlarla çözüm olarak sunulmaktadır. Bu farklılığı yaratan en önemli etkenler, tabi ki ürünün kullanıldığı farklı alanlar (finans, SP, üniversite, endüstri vb) olmakla birlikte, kullanılan ülkenin regülatif kuralları ve insan kaynağı sayısıdır. Sekom hem farklı ülkelerde hem farklı domainlerde iş yapmasını avantaja dönüştürerek güvenilir bir çözüm ortağı vizyonu ile sektörde yer almaktadır. Örneğin, nüfus açısından az ve yaş ortalaması açısından yüksek bazı ülkelerde otomasyon, büyük veri işleme, veriye değer katılması daha erken bir ihtiyaç haline dönüşmüş, Sekom da oralarda kazandığı deneyimi ülkemizde kazanılmış know-how olarak güçlendirerek kullanmıştır.
Regülasyon düzenlemeleri işleyiş açısından çok önemli olmakla birlikte, zaman zaman regülasyona uygunluk sağlamak adına hızlı yatırımlar yapılmakta, bunun sonucu olarak da tam verimli kullanılamayan çözümler ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de SIEM çözümlerinin sadece log saklama olarak kullanıldığı belli domainler bulunmakta. Teknolojik yatırımların maksimum verimlilikte kullanılması sorumluluğu ile çalışan bir ekibimiz var. Türkiye’de Cisco henüz ofisini açmadan önce çalışmaya başlamış partnerlerden bir tanesiyiz. Cisco’nun Splunk yatırımını çok önemli buluyoruz Splunk çözümlerini log yönetimi, observability, otomasyon, OT security, veri madenciliği amacı ile de çözümlerimizde maksimum verimlilik elde edecek şekilde konumlandırıyoruz.
Sekom’un ana yatırımlarından bir tanesi de yazılım dünyasında Cloud native dönüşüm ve AI uygulamalarının verimli şekilde kullanılması. Bu alanda RedHat’in çözümleri ile birlikte geniş Devops/DevSecops ekipleri ile müşterilerine çözüm sağlamakta. AI’ın her alanda kullanılması durumunda ihtiyaç duyulabilecek GPU ve bu sebeple ihtiyaç duyulacak enerjinin boyutunu göz önüne alarak, spesifik alanlarda doğru AI çözümleri ve uygun GPU teknolojileri ile çözüm sağlıyoruz.
Bilgi birikimimizi IT ve OT’nin birleşik yönetilmesi, otomasyonu amacıyla da kullanıyoruz. Örneğin sensörlerden gelen alarmların AI teknolojileri analiz edilmesi ile IT sistemlerinde yaşanabilecek sorunları tahminlemeye çalışan çözümler sağlıyoruz.
Amacımız, globalleşen dünyada, Türkiye’de az bilinen ama iyi çözümleri kendi entegrasyon yazılımlarımız ile birleştirerek müşterilerimize sunmak. Bu kapsamda müşterilerimiz için ürün sağlayıcı olarak değil, güvenilir iş ortağı olabilmek için çalışıyoruz. Asıl amacımız daha az insanla daha çok veriden daha değerli bilgi çıkartıyor olmak. Bu alanlarda Cisco, Splunk ve onun etrafında yarattığımız çözümlere güveniyoruz.”