Sektör, “Bir İnovasyon Var” Konferansı’nda buluştu
Konferans, başarılı inovasyon örneklerini gündeme taşıdı. _x000D_
İnovasyon ve girişimci ekonomisinin iş dünyasındaki önemini anlatmak adına kendi alanında başarılı örnekleri ortaya koyan ve dört büyük operatör ana sponsorluğunda 24 Haziran’da İstanbul Ritz Carlton Otel’de düzenlenen “Bir İnovasyon Var” Konferansı’ sektörden yoğun bir katılımla gerçekleşti. Açılış konuşmasını BTK Başkanı Tayfun Acarer’in yaptığı etkinlikte pazardaki başarılı inovasyon örnekleri katılımcılarla paylaşıldı. 2 yıl önce Ericsson’a satılan Bizitek, e-Bay’ın hisselerini satın aldığı Gittigidiyor.com, 2007’de Microsoft’un satın aldığı iki elektronik mühendisinin kurduğu DevBiz, hikayeleri paylaşılan başarılı inovasyon örnekleri arasında yer alırken, yeni medya düzenini ve etkileşimli içeriğe geçişi adresleyen Cüneyt Özdemir’in kurduğu Dipnot.tv ve bardakta meyveyi iş modeline dönüştüren genç girişimci de inovasyon hikayesini paylaşanlar arasındaydı. Açılış konuşmasında geçen uzun zamanda yaşadığımız değişikliklere, değişen ülke stratejilerine ve inovasyonun önemine dikkat çeken Acarer, bilgi ve iletişim teknolojilerinin inovasyon politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Acarer, şirketlerin rekabette öne geçebilmeleri ve eşik atlamaları açısından inovasyonla birlikte yurtdışı açılımlarının önemli olduğunun altını çizdi.
Türkiye’den dünyaya açıldılar
Etkinlikte Bizitek örneği kapsamında söz alan Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Özgür Tohumcu, çok uluslu şirketlerde inovasyonun müşteriye doğru inmeye başladığını var olan fikirlerin farklı yorumlanmasının önemli olduğunu belirtti. Tohumcu, Ericsson olarak operatörlerde en büyük yeniliğin de müşteriye yakın katmanlarda olacağını gördüklerinden Bizitek’in kendilerine yarar sağlayacağını düşünerek satın almayı gerçekleştirdiklerini belirtti. Söz alan Bizitek Genel Müdürü Murat Şahinoğlu ise gelinen noktada Bizitek çalışanları olarak pek çok ülkede farklı projelerde yer aldıklarını belirterek küresel anlamda Ericsson’un CRM stratejilerine yön vermeye başladıklarını ifade etti. Gittigidiyor.com kurucuları Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançlı da, açık arttırma modeline dayalı gittigidiyor.com’un oluşum sürecini ve geliştirdikleri alıcı ve satıcı arasında mala ve para transferi tam gerçekleşmeden paranın bir hesapta tutulduğu “güvenli ticaret” modelini katılımcılara aktardı.
2001 yılında 10 metrakarelik ofiste başlayan ve Microsoft’un satın alımıyla sonuçlanan ve şimdilerde Microsoft bünyesinde teknoloji geliştirmeye devam eden başarılı inovasyon örneği DevBiz de, kurucuları Hakan Eskici ve Ahmet Ali Nakkaş tarafından anlatıldı.
Operatörler, inovasyonu tartıştı
Etkinliğin ikinci kısmında Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras ve teknoloji editörü Şükrü Andaç moderatörlüğünde gerçekleşen “Devlerin Gözüyle İnovasyon” adlı panel de, Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Avea CEO’su Erkan Akdemir biraraya geldi. Sesten veriye geçişin hızlandığı bir iletişim dönemine geçiş ve mobil veri trafiğinin artışına dikkat çekilen panelde dört şirketin yöneticisi de, kurumlarının Ar-Ge yaklaşımları ve teknoloji geliştirme stratejileri ve yapıları hakkında bilgi verdi. BTK Başkanı Tayfun Acarer de, teknoparklar ve bilişim vadisi konusunun gözden geçirilmesi, fon verme yetkililerinin özel yetkilerle donatılması gereği olduğuna işaret ederek, operatörlerin genel alım şartnamelerinde de 3G alım şartnamelerine benzer şartları uygulamalarının sektör açısından önem taşıdığını dile getirdi.