Sektör paydaşları yine zirvede
2015 yılının yoğun siyasi gündemi nedeniyle bir yıllık molanın ardından Bilişim Zirvesi ICT Summit NOW, 2016 yılında 22-23 Kasım 2016 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde yine sektörün buluşma noktası olacak. Bu yılın ana teması ise ‘Dijital Dönüşüm ile Endüstri 4.0’.
İlk gün açılış, ardından 5 salonda tema bazlı paralel oturumlarla devam edecek zirvede düzenlenecek çalıştay ise özel sektör, kamu ve STK’ların bilişimde yol haritasını şekillendirecek.
2000 yılından bu yana BT sektörü, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının (STK), sektörden yerli ve yabancı isimlerin buluşma noktası olan Bilişim Zirvesi ICT Summit NOW, bu yıl ‘Dijital Dönüşüm ile Endüstri 4.0’ mottosuyla, 21 Kasım’da Çocuk Bilişim Zirvesi’nin ardından, 22-23 Kasım’da sektörü bir araya getirecek. Bu temanın devamı ise ‘No Way Out’, yani ‘dijital evrimden kaçış yok’. Bu hatırlatmayı yapan BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin de dikkat çektiği gibi, bu dönüşümü yapmayan firmaların yok olacağı öngörüsü tüm sektörlerde var. Bu öngörüyü destekler nitelikte, misal Forbes ve Fortune listelerinde yer alan ama bu kurala uymayan şirketler ya geçen 5 yıl içinde bu sıralamaya veda etti ya da gelecek 5 yıl içinde söz konusu sıralamalarda yer alıp alamayacakları bir soru işareti. Çünkü bu dönemde şirketlerin kendilerini yenilemesi, Endüstri 4.0 çağına uyum için adımlar atması kaçınılmaz önem taşıyor. Murat Göçe, bu yılki zirveyi farklı kılacak unsurlardan bir diğerini de şöyle anlattı:
Birlikten kuvvet doğacak
“Sektörde son 3-4 yıldır bir etkinlik kirliliği var. Etkinliklere karşı değiliz, ama bu etkinliklerde bir şeyler eksik kalıyor. Bu bahsettiğim etkinlikler iki türlü olabiliyor. Birincisi bayi toplantısı niteliğinde, kendi ekosistemlerini bir araya getirdikleri bir yapı ve bu çok faydalı, bayilerle iletişim için de gerekli. İkincisi ise bu belirttiğim ilk etkinlik yapısını aşma çabasıyla çok büyük paralar harcanan çok büyük etkinlikler. Orta ve küçük ölçekli BT şirketleri bu etkinliklere pek katılamıyor. Oysa sektörün ihtiyacı olan; tüm markaların bir arada olduğu, bir fikrin de ortaya çıkması, sektöre yol göstermesi ve bütünleştirici olması yolunda pay sahibi olan toplantılar. İşte sektörde tam da böyle bir eksiklik var. Umuyorum ve tahmin ediyorum firmalar bu gerçeğin farkına varmaya başladı ve birlikte bir etkinlik yapma ihtiyacını gördüler. Biz de bu yıl bu beklentiye uygun bir buluşmayı ortaya koyacağız.”
Bilişim odaklı olarak tüm sektörler
Bilişim Zirvesi ICT Summit NOW 2016, her yıl olduğu gibi bu yıl da kamuyu, özel sektörü ve STK’ları bir araya getirecek. Zirvede ilk gün, büyük salonda açılış oturumları gerek kamudan önemli isimleri gerekse küresel bazda tanınmış uzmanları katılımcılarla buluşturacak. Zirvenin ilk gününde öğleden sonra ve zirvenin ikinci gününde ise sağlık ve ulaşım gibi dijital dönüşümün parçalarını oluşturan temel sektörlerdeki gelişimler ve potansiyel noktalar paralel oturumlarda yine yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla ele alınacak. Görüşmelerin yürütüldüğü sponsor adayı firmaların yanında, bu yıl özellikle ana sponsorların bilişim sektörü dışından da olması amaçlanıyor. Murat Göçe’nin verdiği bilgiye göre, bu bir finans kuruluşu da olabilir, ulaştırma şirketi de. Çalışmalarının bu eksende odaklandığını vurgulayan Göçe, “Bu yılki etkinlik, bilişim odağında tüm sektörleri bir araya getirme hedefiyle hayata geçirilecek” dedi ve zirve kapsamında yine önemli bir gündem başlığına şu sözlerle dikkat çekti:
Bilişimde ortak rota, bu çalıştayla saptanacak
“STK’ların bir araya gelip çıkartmaları gereken sonuç bildirgesini, biz bu etkinlikte ortaya koymayı planlıyoruz. Çünkü sektörde bu bir türlü olamıyor ve sektörün irili ufaklı tüm paydaşlarının takip edebileceği yol haritası ortaya konulamıyor. Biz diyoruz ki, ‘gelin birleşelim, özel sektör, kamu ve STK ortaya net bir rapor koyabilsin, tüm taraflar bunu bir bilişim anayasası gibi değerlendirsin, bu yolda ilerlesin’. İşte bu amaçla zirvede özel bir salonda çalıştay düzenleyecek, özel sektörü, kamu ve STK temsilcilerini bir araya getireceğiz. Bunun sonucunda gelecek ve teknolojinin yönü, yatırım yapılması gereken öncelikli başlıklar gibi detayları içeren bir raporun ortaya çıkmasını hedefliyoruz.”
Kamunun ilgisi son derece olumlu
Bu yıl Bilişim Zirvesi konseptinde önemli değişikliklere imza atacaklarını vurgulayan Murat Göçe, kamu ile kurulan bağlantılar konusunda ise şu detayları paylaştı:
“Bilişim Zirvesi konseptimizle ilgili olarak en yoğun temasları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürütüyoruz ve onlar yüzde 100 bizimle olduklarını, her konuda destek sunacaklarının altını çiziyorlar. Benzer temasları yürüttüğümüz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan da aynı desteği ve dönüşü bekliyoruz. Böylece kamunun tüm katmanlarına ulaşmak, kamuda bilişimden sorumlu en önemli iki yapıyı zirveye dahil etmek hedefimiz. 2016 yılı Bilişim Zirvesi’ni önceki yıllardan farklı kılacak en önemli hedefimiz de bu. Kamu ve özel sektör, sektör STK’ları, akademisyenler en güncel gündemi ele alacak. Başbakanımız Binali Yıldırım da sektörümüz hakkında yıllara dayanan deneyime ve bilgiye sahip ve BThaber gazetemizi, Bilişim Zirvesi konseptimizi yakından bilen bir isim. Kendisi de uygun bulur ve yoğun gündeminde zaman ayırabilirse, Başbakanımızı da Bilişim Zirvesi’nde ağırlamayı bekliyoruz.”