Sektör, yeni teknolojileri ilk kullanan sektör olma geleneğini sürdürecek
Bankacılığın yanı sıra sigortacılık sektöründe de önemli değişimler yaşandığına dikkat çeken Bimsa Finans Sektörü Müşteri Yöneticisi Nilüfer Varol, son dönemde Türkiye’ye yatırım yapan birçok yabancı olduğunu, bu oyuncuların bir yandan müşteri portföyünü artırmaya yönelik çalışmalar yaparken, diğer yandan yurtdışında kullandıkları bilişim çözümlerini de uygulamaya aldığını belirtti. Varol, “Öncelik verdiğimiz konular arasında iş zekâsı ve raporlama; kağıtsız ofis uygulamaları ve doküman yönetimi, bilgi güvenliği ve sanallaştırma yer alıyor. Tüm bu başlıklar altında sunulan uygulama ve çözümlerin gelecekte öne çıkacak teknolojiler olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Önümüzdeki dönemde, özellikle güvenlik, kurumsal performans ve risk yönetimi, birden fazla kanalla desteklenen çapraz yaklaşımlara olanak sağlayan müşteri ilişkileri yönetimi, iş zekâsı ve operasyonel yenilikleri destekleyecek uygulamaların ön plana çıkacağını düşünen Elsys Genel Müdürü Savaş Komban, “Bu anlamda kurumlar, risklerini ve kurumsal performanslarını daha etkin ve proaktif olarak yönetebilecekleri, müşterileri tarafından ihtiyaç duyulan her anda ulaşılabilecekleri, müşterilerini daha yakından tanıyacakları, operasyonel yeteneklerini daha esnek hale getirecekleri ve yeni uygulamaları devreye alma zamanını optimize ederek yenilik kapasitelerini artıracakları çözümleri tercih edecekler” diyerek görüş bildirdi.
Enuygun.com Genel Müdürü Çağlar Erol’un öngörüleri şu şekilde: “Müşteri sayısını artırmak, müşterilerle ilişkileri daha da geliştirmek bankalar için büyük önem taşıyacak. İnternet bankacılığında sunulan hizmetler genişleyecek. Özellikle mobil iletişimin hızlı gelişimiyle mobil bankacılık tarafında bankalar çok ciddi yatırımlar yapacak. Halihazırda CRM uygulamaları alanında bazı bankalar gerçekten iyi durumda, ama sektörün daha çok yol almaya ihtiyacı var. Bu nedenle birçok bankanın gelişmiş CRM uygulamalarına ihtiyacı olacak. 3G kullanımının artmasıyla, örneğin görüntülü çağrı merkezi sistemlerinin geliştirilmesi, bankalar için çok önemli artı değerler olacak. Önümüzdeki dönem gelişmiş ödeme sistemleri, örneğin temassız kartlar daha da önem kazanacak ve daha çok banka bu alanda yatırım yapacak.”
Fortis FBT Sistem ve Network Yönetimi, Yönetici Direktörü Okan Bekatlı’ya göre önümüzdeki dönemde, müşterilere daha iyi görsel hizmet verebilmek ve etkin satış yapabilmek için etkileşimli uygulama ve araçların kullanımına yönelik ihtiyaçlar artacak. Çeşitli banka ürünlerinin kullanımı için hizmet veren teknoloji kanalları, özellikle teknoloji kullanarak büyüyen yeni nesil için daha da çeşitlenecek. Bu kanalları destekleyen altyapıların yatay olarak büyümesini de sağlayan sanallaştırma olanaklarını bütün kurumlar güvenle kullanmaya başlayacak.
Hürriyetkiyasla.com Portal Müdürü Nuray Kentli, geleceğin dünyasını tüm sektörlerde olduğu gibi bankacılık sektöründe de tüketici davranışının belirleyeceği görüşünde. Alternatif kanallar bankalar ve tüketiciler için kazançlı modeller sunmaya devam edecek.
İletişim teknolojilerindeki değişimden bankacılık ve finans sektörünün de payını alacağına inanan Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro, “Sektörün hareket kabiliyetini artıran 3G ve 4G gibi teknolojiler kurumsal ve bireysel müşterileri için finans ve bankacılık sektörlerinde yeni uygulamalar ve teknoloji altyapı yatırımlarını da beraberinde getirecek. 2010’da finanstan perakendeye, her sektörde mobil uygulamaların ve genişbant servislerin kullanımında dikkat çekici bir artış yaşanacağına inanıyoruz. Bu da internet yazılımları ve mobil platformlar arasında bir bütünleşme getirecek” dedi.
Oytek Satış ve Pazarlama Müdürü Dilek Günçer, önümüzdeki dönemin nakit paranın tarihe karışacağı bir dönem olacağını düşünüyor. Elektronik cüzdanlar, akıllı kartlar ve temassız uygulamalar gündemdeki en önemli konular olacak. Gelişen kart pazarında yeni teknolojiler kullanılmaya başlanacak. Bunlardan en önemlisinin NFC Çözümleri olacak. NFC teknolojisi, elektronik cihazlar arasında, yakın mesafeli ve temassız gerçekleşen bir iletişim teknolojisi. Temassız ön ödeme sistemlerinde mevcutta kullanılmakta olan ISO 14443 A/B/C standartları ile uyumlu. RFID teknolojisini de desteklemekte. NFC teknolojisinin finans ve ödeme sistemleri, toplu taşıma, ulaşım, eğlence, perakende gibi pek çok sektörde kullanımına yönelik çalışmalar sürmekte. Cep telefonu ile kullanılan NFC teknolojisinin en önemli özelliği cep telefonlarının mobil cüzdan olarak kullanılabilme özelliği olacak. Çoklu uygulamaları bünyesinde taşıyabilen akıllı kart çözümleri finans sektörünün kullanacağı teknolojiler arasında yer alacak. Etkin müşteri ilişkileri yönetimi için CRM yazılımları da önem kazanacak. Genişbant, uzaktan erişim, 3G konularına olan talep artacak. Satış sonrası hizmetler kapsamında sunulan destek ve bakım hizmetlerinin yanı sıra altyapı, sistem barındırma, güvenlik, veritabanı, sistem destek ve işletimi önem kazanacak. E-posta, baskı, postalama ve doküman yönetimi işlerinin, ağ yönetiminin dışarı verilmesi, kurum tarafından alınan ve yönetilen BT demirbaşların, yazılımların temini ve yönetiminin dışardan karşılanması bu sene finans sektöründeki şirketler için önemli avantajlar getirecek. İnternet ve uygulamalarını en fazla kullanan sektörlerin başında gelen finans sektörü için güvenlik çözümleri en çok yatırım yapılacak teknolojiler olarak karşımıza çıkacak. 5651 sayılı yasa ile çeşitli düzenlemelere gidilmesi bu konudaki yatırımları artıracak.