Sektörde esaslı bir konsolidasyona ve yeni nesil hizmetlere ihtiyaç var
Öncelikle, bilişim hizmetleri konusunda ülkemizde hâlâ yapılacak çok şeyin olduğunu düşünüyorum. Özellikle bulut hizmetlerinde küresel hiper ölçekli hizmet sağlayıcılarla baş edebilecek oyuncuların ortaya çıkması gerekiyor. Şu anda bu alana yapılan yatırımlar maalesef hâlâ çok sınırlı ve bu yatırımlar da daha çok altyapı hizmetleri sunmaya yönelik. Sektörde esaslı bir konsolidasyona, yeni nesil hizmetlere ve yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Pandeminin de etkisiyle veri merkezlerine ve bulut hizmetlerine ilgi son iki, üç yılda çok arttı. Onlarca şirketten, ofislerini taşıyacaklarını ve sistem odalarını artık şirket içinde değil, veri merkezlerinde oluşturmak istediklerini duyuyoruz. Bu tür şirketlerden barındırma, donanım kiralama veya bulut hizmetleri için talepler alıyoruz. Yeni kurulan şirketler ise altyapılarını zaten doğrudan veri merkezlerinde veya bulut altyapılarında oluşturuyor.
Bulut altyapılarına ve merkezileşmeye hızlı bir geçişin yaşandığı son 10 yıllık döneme bakacak olursak; dijitalleşmenin hızlanması, gerçek zamanlı veya gerçek zamana yakın veri akışı ve karar vermeyi gerektiren uygulamaların yaygınlaşmasıyla birlikte, bilgi işlem gücünün uç noktalarda arttığına şahit oluyoruz. Günümüzde; SD-WAN teknolojileri hem güvenlik hem de performans yönetimi açısından veri merkezlerinin ve bulut hizmet sağlayıcılarının gündemlerine almaları gereken yeni nesil teknolojilerin başında geliyor.
İşletmelerde dijital işleyiş gerçek anlamda yaygınlaştı ve bu yaygınlaşma çok büyük bir hızla devam ediyor. İşletmeler kararlarını verilere dayandırarak alma konusunda ikna olmuş durumdalar ve bunu işletmelerin genlerine yazma konusunda büyük bir çaba içindeler. Dolayısıyla işletmelerin operasyonları bilgi teknolojilerine, uygulamalara ve verilere erişime çok bağımlı hale gelmiş durumda. Bu konularda sürekliliğin sağlanması için gereken üst düzeydeki altyapıları, yönetilen hizmetleri ve uzman yetkinliklerini her şirketin kendisinin sağlamasının maliyeti çok fazla, hatta birçok durumda imkânsız. İşte bu noktada veri merkezleri; barındırma, donanım kiralama, bulut hizmetleri ve güvenlikten performans yönetimine kadar birçok konuda yönetilen hizmetler sunarak, işletmeler ve ülke ekonomisi için çok kritik öneme sahip hizmetleri sağlıyor ve çok önemli katkıda bulunuyorlar.
Türkiye’de şirketlerde hızlı bir dijitalleşme ve ekonomik faaliyetlerde hızlı bir dijital dönüşüm var. Bunun daha da hızlandığını gözlemleyeceğiz. Her şeyin “As-a-Service” yani hizmet olarak sunulduğu bir bilgi teknolojileri pazarına hazır olmamız lazım. Yazılım ve donanım üreticilerinin veri merkezleri ve bulut hizmetleri sağlayıcılarıyla iş birliklerini artırmaları ve sektörlere yönelik özel çözümlere odaklanmalarının zamanı gelmiştir.