Sektörde her yeniliğin ve gelişimin arkasında yine BT olacak
Önümüzdeki dönemde bankalar para, hizmet, uzmanlık ve teknoloji karışımından oluşan daha fazla ürünü piyasaya sunacak. ETB Genel Müdürü Kemal Okyay, sektörün operasyonel faaliyetlerini daha sıkı kontrol etmek, azaltmak amacıyla yeni bilişim teknolojilerine daha da önem vereceği görüşünde. Okyay, “Bugüne kadar daha çok bilgi teknolojilerine yatırım yapan sektör, bundan böyle yüzde 80’lere varan belge tabanlı verilerin yönetimine ağırlık verecektir. Elektronik belgelerin kanunen geçerli olmasını sağlayacak kanun ve yönetmeliklerle verimlilik daha da artırılacak. Diğer önemli bir konu ise önümüzdeki yıllarda hayatımıza daha çok girecek olan biyometrik teknolojiler. Biyometik pasaportla başlayan uygulamalar giderek ATM’lerde, gişe işlemlerinde, veznelerde, internet bankacılığında ve kredi kartlarında yongaların içine girerek hem güvenlik hemde daha büyük kolaylıklar sağlayacak” dedi.
Dijital Yazılım Bilgi Teknolojileri Müdürü Ruşen Gültekin’e göre, bankacılık ve finans sektörlerinde bilişim teknolojilerinden yararlanma en üst düzeyde olacak. Bilgi güvenliği, bilgi depolama, kriptolama, çağrı merkezi altyapıları, veritabanı performanslarının yükseltilmesi, risk yönetimi, raporlamalar, insansız ve kâğıtsız hizmet uygulamalarının geliştirilmesi ön plana çıkacak.
Elsys Genel Müdürü Savaş Komban, sektörde sunulan her yeniliğin arkasında güçlü BT altyapılarının görüldüğünü belirtti. Komban, “Finans sektörü oyuncularının rekabet güçlerinin, atılım ve yenilik yapabilme yetenekleri, BT kapasiteleriyle çok yakından ilgili. Kurumların BT alanında sahip oldukları ve planladıkları her türlü portföyün doğru bir vizyonla, doğru metodoloji ve insan kaynağıyla tutarlı bir şekilde yönetilmesi çok önemli. Bu anlamda, yatırımlara bütüncül bir gözle bakılması, klasik BT uygulama yaklaşımlarının ötesinde gelişen yeni yaklaşımlardan yararlanılması, uzun vadeli ve tutarlı stratejiler geliştirilmesi, uygulamaların dünya standartlarında etkin bir program ve proje yönetimi ile devreye alınıp sürdürülmesi, en önemli parametreler” şeklinde konuştu.
Enuygun.com Genel Müdürü Çağlar Erol, kâr marjlarının düşmesi, bunun sonucunda müşteri sayısının önemini daha da artırmasıyla bankaların önümüzdeki dönemde onlar için halen alternatif olan mecraları keşfetmeye başlayacağı görüşünde. Erol, “Bunun sonucunda, interneti doğru kullanan bankalar kazanacak. İnternete erken ve doğru yatırımı yapan bankalar kazanacak” diyor.
Bankacılık hizmetlerinde bilişim teknolojilerinin kullanılmasının çok farklı boyutları bulunduğunu, bunlardan ilkinin süreçlerin otomatize edilmesi ve daha hızlı işlem süreçlerine ulaşılması olduğunu kaydeden Gantek CEO’su Selda Bağdat Bahadır, bugün yeni ürün ve çözümlerle bu ihtiyacın karşılandığını dile getirdi.
Elmer Yazılım Yönetici Ortağı Mehmet Can’a göre, finans ve özellikle bankacılık sektörü, etkilendiği yaşamsal küresel krize karşın, önümüzdeki dönemde de teknoloji kullanımında nicelik ve nitelik olarak öncü rol oynayacak. Yeni teknolojilerle birlikte, yeni donanımlar ve bunların üzerinde çalışacak yeni yazılımlar, kurumlar arası rekabetin en önemli unsurları olacaklar. Ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesinde tıpkı internet bankacılığına benzer hızlı bir süreç yaşanacak. Yeni gereksinimler ve maliyetlerini düşürmek isteyen kurumların dış hizmet alımlarına yönelme olasılığı, irili ufaklı tüm BT şirketlerine yeni olanaklar getirecek. Önümüzdeki dönemi etkilemesi olası yeni eğilimler, NFC, 3G gibi teknolojilerin getirdiği olanaklarla ortaya çıkacak elektronik para, elektronik cüzdan uygulamaları ve mobil uygulamalar, mobil uygulamaların güvenliğinde ve POS ve çağrı merkezi hizmetlerinde yeni olanaklar, yüz tanıma gibi güvenlik uygulamaları, görüntülü olarak verilecek sayısız hizmet olacak. Özellikle bilgi güvenliğine yönelik yeni güvenlik uygulamaları yaygınlaşacak. Finans ve bankacılık sektörü başta olmak üzere, kamu, sağlık gibi hemen her sektörde, gerek uluslararası ve gerek BDDK gibi yerel denetim ve düzenleme kurumlarının öncülüğünde, zorunlu raporlama, iç denetim ve güvenlik uygulamaları hizmete alınacak. Rekabetin ve belki de gerekliliğin sonucu olarak, hizmet alanlar hep yeni şeyler isteyecekler, ürün ve hizmet sağlayanlar ise ya sadece bu isteklere karşılık verecekler ya da bu istekleri körükleyecek.