Sektörde ‘ilk’lerimizin sonu yok
Finans sektöründe kusursuz ve kesintisiz teknoloji ile müşteri deneyimi sunmak çok kritik hale geldi. Günümüzde “yeterince iyi” olan değil, mükemmel deneyim sunan öne çıkıyor. “Yenilediğimiz mobil bankacılık uygulamamız içerisinde sunduğumuz Göz-ID uygulamamız ile sektörde öne çıkan trendlerden biri olan biyometriyi en iyi deneyim ve yüksek güvenlik altyapısı ile mobil uygulamamıza adapte ettik” diyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, ekliyor: “Türkiye’de ilk kez gelişmiş göz tanıma sistemi teknolojisi ile her insan için benzersiz olan göz damar bilgisini Yapı Kredi Mobil’e girişte kullanmaya başladık. Uygulama ile müşterilerimiz bankacılık işlemlerini şifreye gerek kalmadan, daha kolay ve güvenli gerçekleştirebiliyor. Mobil uygulamamız ile ATM’ye dokunmadan para çekme ve çağrı merkezini direkt arama özelliği gibi çalışmalar sunuyoruz. QR kodla para çekme özelliği sayesinde müşterilerimiz tutarı belirleyerek ATM’lerden hiçbir tuşa dokunmadan para çekebiliyor. Çağrı merkezi entegrasyonu ile mobil şube üzerinden Yapı Kredi Telefon Bankacılığı arandığında, müşterilerimiz kendilerini tanıtmalarına gerek kalmadan otomatik olarak tanınıyor ve daha hızlı hizmet alabiliyorlar.”
Yapay zeka ve semantik, bankacılık sektörüne farklı bir boyut kazandıracak. Bankacılık sektörü artık self servis hizmetlerden, tamamen yapay zeka ile çalışan akıllı dijital hizmetlere evrilmeli. Müşterinin beklentilerini anlayıp ona uygun fırsatlar sunan, ona zaman yaratan, onun için kıyaslayan, doğru zaman ve yerde hatırlatma yapan, hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olan yapı kurmak gerekiyor. “Yapay zeka konusunda ilk adımları attığımız uygulama Bankacı Bot oldu” diyen Yakup Doğan, “Facebook Messenger'ın bot uygulamasına entegre ettiğimiz uygulamamız ile Türkiye’de sektörde ilk olarak bankacılık hizmetlerini sunmaya başladık. Müşterilerimiz Messenger üzerinde sohbet eder gibi kişisel bilgi gerektirmeyen bankacılık işlemlerini kolayca yapabiliyor” bilgisini veriyor.
Code.yapıkredi daha da büyüyecek
Kanalların ve müşteriyle temas noktalarının arttığı bu dönemde, müşterilerle etkileşimi kişiselleştirmek daha kritik. Bu da işin analitik kısmına ve büyük veriye yoğunlaşmak demek. Büyük veri bu noktada kaostan fırsata dönüşüyor. “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek World Üye İşyeri müşterilerimizi sektörlerinde daha güçlü kılacak bir kampanya platformu olan Self Servis World hizmetini müşterilerimize sunduk” diyen Doğan, yenilikleri şöyle anlatıyor:
“Yeni dalga fintech’lerin finansal kurumlarla ortaklaşa hareket ettiklerini görüyoruz. Bu da hem fintech’leri hem finansal kurumları pozitif etkiliyor. Bu kapsamda geleceğin bankacılığını tasarlama yolunda gençleri ve girişimcileri destekleyecek yatırımlara imza atıyoruz. 2016’da yazılım geliştirmeyi öğrenmek ve öğrendikleri ile üretime katkıda bulunmak isteyen herkese açık ve ücretsiz bir program olan “Code.yapıkredi”yi hayata geçirdik. 2017’de daha da büyüyerek devam edecek Code.yapıkredi; kodlama eğitimleri, finansal rehberlik bölümlerinden oluşan geniş kapsamlı bir platform. Yazılımcılara finansal teknoloji uygulama programlama arayüzleri (OpenBankingAPI) de sağlayarak, fintech ekosisteminin gelişimine katkı hedefliyoruz. Dijitalleşme konusunda öncü rolümüzü sürdürüyoruz. Göz-ID gibi isabetli trend öngörülerimizle sadece ülkemiz için değil, Avrupa için de ilk olan uygulamalara imza atıyoruz. Yakın gelecek için hazırlıklarımıza başlamış durumdayız.”
Yakup Doğan: “Dijital bankacılığın sınırlarını genişleteceğiz”
“Tüm platformlarımızı ve altyapılarımızı dijital dönüşüme öncülük edecek şekilde yeniledik. Bu süreçte çok iyi danışman ve tasarım firmalarıyla çalıştık, dijital stratejimizi oluşturduk. Üç odak noktasından oluşan stratejimizin merkezinde müşteri deneyimi, data ve analitik, altyapı ve süreçlerin dijitalleşmesi var. Dijital alandaki yatırımlarımızı bu doğrultuda planlıyor, son teknoloji ve trendlere göre şekillendirerek hayata geçiriyoruz. Bankacılıkta odak noktası çoklu kanal stratejisi (omni-channel). Ancak biz omni-channel’ın ötesinde, hatta bugün kanal diye adlandırdığımız etkileşim noktalarının artık kanal olmaktan çıktığı ve müşteriye sunulan hizmetin kendisi haline geldiği kapsamlı ekosistem tasarlıyor ve bu ekosisteme geçiyoruz. Islak imza atılması gereken ve fiziksel sözleşmeler gibi durumları bile en aza indirgeyecek, birçok durumda ortadan kaldıracak, hızı artıracak, ekstra güvenlik getirecek, alışverişten vergi ödemelerine kadar müşteriye en yüksek faydayı sağlayacak. İşin içinde büyük veri, nesnelerin interneti ve yapay zeka da olacak. Bu dönüşümü sağlamak adına yatırımlarımız devam ediyor. 2017’de de dijital bankacılığın sınırlarını genişletecek yeni uygulamaları sunmaya devam edeceğiz. Odaklandığımız alanlardan biri kod yazımını geliştirecek “code.yapıkredi” platformumuzu geliştirmek olacak. Bu platformumuz ile her yaşta ama özellikle gençlere yönelik kodlama eğitimleri veriyor, sağladığımız finansal teknoloji uygulama programlama arayüzleri (OpenBankingAPI) ile fintech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hedefimiz tüm kanalların birbiriyle konuştuğu bir bankacılık dünyası oluşturmak. Plastik kartların ortadan kalkacağı, mobil cihazların bir cüzdana dönüşeceği bu dünyanın kapılarını gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla şimdiden aralamaya başladık.”