Sektörden mesaj var
‘Bilgi Toplumu ve Dünya Telekomünikasyon Günü’, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) ev sahipliğinde 17 Mayıs tarihinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla Ankara’da düzenlendi.
Bilgi Toplumu ve Dünya Telekomünikasyon Günü; Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından, bağlı tüm ülkelerde belirlenen ortak ana tema çerçevesinde bu sene ‘Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği’ başlığı altında kutlanıyor. Ankara’daki etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, Endüstri 4.0 ve geometrik artış çağına girdiğimizin altını çizerek platform bazlı şirketlerin sıralamaları altüst ettiğini ve geleceğin dijitalde olduğunu kaydetti.
Bu çağın simgesi: Büyük veri
“Yatırımın da öncüsü yine bizim sektörümüz” ifadesini kullanan Dr. Ömer Fatih Sayan, yerlilik ve millilik oranları açısından çok ciddi şartları ortaya koyduklarının altını çizdi. Sayan, “Yerli ve milli üretimin önünün açılması için çalışıyoruz. Operatörler ve bizler; girişimciler, üreticiler ve KOBİ’lerin üretim yapmasını bekliyoruz. Üretim yaptığınızda bize başvurursanız, hep birlikte kullanmaya açığız, biz bunları kullanmak istiyoruz. Üç büyük operatör, sadece ana yapıyla kalmayıp inovasyon ve Ar-Ge için ellerinden geleni yapıyor. Ülkemizi, bölgesel ve küresel veri merkezi olması konusunda cazip hale getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Ar-Ge ve inovasyonda uluslararası iş birliklerinin ağırlık kazandığını ve bunun kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Dr. Ömer Fatih Sayan, insanlığın yeni bir sanayi devrimine şahit olduğunu belirterek büyük verinin bu çağın simgesi olacağını kaydetti.
Türkiye hangi alanlara odaklanmalı?
Etkinlikte düzenlenen ‘Ar-Ge ve Girişimciliğin Sosyal Etkileri’ panelinin moderatörlüğünü BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç gerçekleştirdi. Panele; Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir, UBER Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı ve Vodafone Türkiye İcra kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel katıldı. Daha hızlı ve rekabetçi iş süreçleri geliştikçe maliyetlerin de düştüğünü belirten Kılıç, tüm bu gelişmelerde KOBİ’lerin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bahadırlı, başarının nedenini yatırımlar olarak kaydedip yerel stratejilerin üretilmesinin önemine değindi ve “Türkiye’deki en büyük amacımız yerelleşmek. UBER olarak sürücüsüz araçlar konusunda Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Dünyada akıllı ulaşım regülasyonları üzerinde çalışmalar yapılıyor. En büyük amacımız Türkiye’de de bununla ilgili; inovatif regülasyonları desteklemek için çalışmalar yapmak” şeklinde konuştu. Kıvılcım, ‘Kişiselleştirme’ye dikkat çekip yazılımın önemine değindi ve “Endüstri 4.0’ı çok konuşuyoruz ama odaklanma konusunda eksikliğimiz bulunuyor. ‘Türkiye hangi alanlarda lider, hangi alanlarda stratejik yatırım yapmamız gerekiyor?’ sorularına cevap vermemiz gerek. Akıllı inşaat konusunu Almanlara kaptırmayalım! Bir an önce odaklanıp kümeleşmeler oluşturmalıyız ve acil projeler üretmeliyiz. Akıllı binalarda Türk yazılımları gerçekleştirelim. Yazılıma yatırım yapmamız gerek” dedi.
Süel, Vodafone’un Dijital Kalkınma Seferberliği’nden söz ederek 7-13 yaş arası çocuklara verdikleri kodlama eğitiminden bahsetti ve girişimciliğin kaldıraç gücünün topluma anlatılması gerektiğini aktararak “Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Teknoloji fırsat eşitliği yaratıyor. Sektöre mesajım; önümüzü açın, yatırım yapalım! Bu ülkenin iyi bir altyapıya ihtiyacı var. Rekabet aksaklıklarının olmadığı, yatırımın teşvik edildiği, son teknolojinin en uygun fiyatla son kullanıcıya sunulduğu ortamın hazırlanması gerekli” değerlendirmesini yaptı. Endüstri 4.0 ile beraber iletişimin erişilebilir ve ucuz olmasının öneminin altını çizen Terzioğlu, “Her sektör, önümüzdeki dönemde etkinliğini artırması için artık bizim sektörümüzü içine almalı. Yeni dönemde girişimcilik çok önemli olacak. Çok verimli bir vergi mevzuatının olması gerekiyor. Türk ekonomisinin yeniden canlanması için bir fırsat var. Bugün, fiziki varlıklar sanallaşıyor. Yeni dünyanın para birimi; ‘veri’ oldu. Yeni dünyada maalesef ‘veri’yi ithal ediyoruz. Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutalım. Bununla ilgili mevzuatları düzenlersek girişimcilere destek olabiliriz. Türkiye bulutunu Türkiye’de yapmak zorundayız. Artık bu para biriminin Türkiye’ye girmesi gerek!” şeklinde konuştu. Demir “Sensörlerin ve kaynakların optimize olduğu bir dünyada yaşayacağız. Artık okyanuslarda ‘drone’lar ile balık avlıyorlar! Değer zincirinin nereye gittiğinin iyi analiz edilmesi ve oraya yatırımın gerçekleştirilmesi çok önemli” yorumunu yaptı.
Sektörden mesaj var…
– Türkiye’nin bölgesel ve küresel anlamada veri merkezi olması konusu cazip hale gelmeli.
– Ar-Ge ve inovasyonda uluslararası iş birlikleri ağırlık kazanıyor.
– Türkiye hangi alanlarda lider, hangi alanlarda stratejik yatırım yapılmalı?’ sorularına yanıt aranmalı.
– Bir an önce odaklanıp kümeleşmeler oluşturulmalı ve acil projeler üretilmeli.
– Önümüzü açın, yatırım yapalım! Rekabet aksaklıklarının olmadığı, yatırımın teşvik edildiği bir ortam hazırlanmalı.
– Çok verimli bir vergi mevzuatı oluşturulmalı.
– Türkiye bulutu Türkiye’de olmalı.
– Yeni dünyada Türkiye ‘veri’yi ithal ediyor. Türkiye’nin verisi Türkiye’de tutulmalı. Bununla ilgili mevzuatlar düzenlenerek girişimcilere destek olunmalı.