Sektöre müjdeler
4 – 10 Ekim günleri arasında gerçekleşen bilişim haftası sürecinde sektöre müjdeli haberler verildi. 1-5 Mart 2011’de Hannover’de düzenlenecek dünyanın en büyük bilişim fuarı CeBIT 2011 için “Partner Ülke” Türkiye oldu. CeBIT 2011’in açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma gerçekleştirecek. _x000D_
CeBIT Bilişim Eurasia’nın açılışına katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Türk Telekom’un, barındırma hizmetlerinde yüzde 50 – 60 oranında indirimler gerçekleştireceğini açıkladı.Geçtiğimiz hafta sektör için hareketli geçti. Bilişim Haftası kapsamında, yıl boyunca beklenen Bilişim Zirvesi’10 ve CeBIT Bilişim Eurasia kapılarını açtı. İki etkinlikle ilgili haberlerimizi ilerleyen sayfalarımızda okuyacaksınız.
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımının olduğu açılış töreniyle başladı. Her yıl fuar açılışında yaptığı konuşmalara sektöre bir müjde verme geleneğini bozmayan Yıldırım’ın bu yılki müjdesi ise barındırma ücretleriyle ilgili oldu. İnsanlar ve kurumlar bilgilerini yurtdışında depoladığını, buna hosting dendiğini anımsatan Yıldırım, “Bu fuarda müjdesini veriyorum, Türk Telekom ana hizmet sağlayıcı olarak depolama ve barındırma ücretlerini yüzde 50-60 oranında düşürüyor” şeklinde konuştu.
Konuşmasında sayısal ipek yolu kavramının üzerinde özellikle duran Bakan Yıldırım, bu konuda ise şunları söyledi: “Bilgiye sahip olan, üreten ve kullanan ülkeler öne çıkıyor, çevrimdışı olmuyor. Sanayi çağında gelişmeler bölgesel eşitsizlikler yarattı. Bilgi çağı ise kalkınmanın bölge ve mekan bağımsız olduğu bir çağ artık. Zenginlik merkezleri dünyanın dört bir yanında olmalı. Türkiye’nin geleceği ise ülkenin doğu bölgesinde. Doğu bölgemiz bilgi teknolojileri ile gelişecek. Türkiye dijital ipek yolunun üstünde önemli bir konumda olacak. Doğudan batıya bilgi ve iletişim otoyolları tamamlanarak modern ipek yolunu ihya edeceğiz.”
Şu an 7 milyon üzerinde olan genişbant abonesi rakamını 2013’te 12 milyona, 2023’te ise 30 milyon aboneye çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Bakan Yıldırım, internet kullanımında dünyada ortalama büyümenin son on yılda yüzde 400 olduğunu, Türkiye’de ise son on yılda yüzde bin 650’ye ulaştığını kaydederken, bilişim ve iletişimin demokrasi, şeffaflık ve hesap verebilirliğe olan katkılarına dikkat çekti. “E-Devlet bürokrasinin tuşlanmasıdır” diyen Yıldırım, “Geç başlamamıza rağmen 200’e yakın hizmet artık e-devlette. Ama bunu yeterli görmüyoruz. İnternet okur yazarlık oranının yüzde 42 olduğunu düşünürsek daha yolun başındayız demek mümkün. Yerel yönetimler de merkezi yönetimle işbirliği yapmalı. Yerel yönetimleri de e-devet otoyoluna alacağız” dedi.
Bakan Yıldırım, fuarda büyük şirketlerin olmadığ eleştirilerine karşı kendisinin bundan bir yönüyle de mutluluk duyduğunu belirtirken, “Türkiye’nin kalkınması KOBİ’lerde. CeBIT’te büyük şirketler yok diyorlardı. KOBİ’lerin fuarda ağırlıkta olması mutluluk verici” ifadelerini kullandı.
Türkiye partner ülke
Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Gruchow, törende yaptığı konuşmada CeBIT Bilişim Eurasia ile Avrasya’nın en büyük fuarını ortaya koydukları vurgusunu yaptı. Bu yıl fuara 970 üzeri katılımcı şirketin etkinlikte biraraya geldiğini belirten Gruchow, Broadcast, Cable & Satellite Fuarı’nda da 100’e yakın markanın yer aldığını söyledi. Etkinlik kapsamında en son teknolojilerin sergilendiğini kaydeden Gruchow, fuarın bölümleri ve salonlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin ve Avrasya bölgesinin dünyanın en dinamik noktalarından biri olduğunu ifade eden Gruchow, bu bölgenin krizden nispeten az etkilendiğini söyleyerek Türkiye’nin bu anlamda sahip olduğu potansiyele değindi. “Önümüzdeki birkaç günde Türkiye, bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bölgenin parlayan yıldızı olacak. Bu sadece başlangıç” diyen Gruchow, Türkiye’nin Mart 2011’de gerçekleşecek CeBIT etkinliğinde partner ülke olacağını açıkladı.
Gruchow’dan sonra söz alan Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Türkiye’nin önünde artık marka kentler, katılımcılık, sosyal dönüşüm gibi yeni kavramlar olduğunu vurguladı.
Dünya nüfusunun yüzde 91’ine Türkiye’nin sesi ulaşacak
Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, açılışta yaptığı konuşmada, kuruluş olarak Türkiye’nin bilgi ve iletişim alanında, enerji ve havayolu taşımacılığında olduğu gibi, ülkeler ve kıtalararası köprü; merkez ülke konumuna gelmesini hedeflediklerini vurguladı. Bu vizyon paralelinde ihalesini tamamlamak üzere oldukları Türksat 4A ve Türksat 4B uydularıyla 2013 yılında Afrika’nın tamamına Türk televizyonlarını ulaştıracaklarını açıkladı. Dalbay sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 ve 2017 yıllarında uzayda işletmeye alacağımız Türksat 5A ve Türksat 5B uydularımızla da bu kapsama alanını Güney Amerika ve Avustralya’ya kadar olan bir bölgede yaygınlaştıracağız. Böylece Türkiye’nin sesini dünya nüfusunun yüzde 91’ine ulaştırmış olacağız.”
E-Devlet Kapısı’na değinen Dalbay, şu anda portal üzerinden 194 adet kamu hizmetinin sunulabilindiğini ifade etti. E-Devlet projelerinin bölge ülkelerinde yaygınlaştırılması üzerine çalışmalarının sürdüğünü belirten Dalbay, KKTC, Suriye gibi ülkelerde bu konuda sözleşmelerin imzalanması aşamasında olduklarını kaydetti.
Komp-ütopyalar
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise CeBIT fuarının her yıl Türkiye’ye adeta bir hayal alemi sunduğunu belirtirken, bunu komp-ütopyalar kavramıyla tasvir etti. Bilişim teknolojilerinin artık dünya ekonomisinin lokomotifi, belirleyicisi ve odak noktası olduğunu kaydeden Yalçıntaş, şunları söyledi: “Teknoloji insan uzuvlarının bir uzantısı. Beynimiz en değerli uzvumuz ve bilişim de beynimizin uzantısı. 2023’te dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olma hedefimize ulaşmak için teknoloji ve bilişimi her geçen yıl daha da çok üretir konumda olmamız gerekiyor. Üretmek için Ar-Ge, Ar-Ge için ise yetişmiş insan gücü gerekli.”
Azerbaycan Rabıte ve Informasyon Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov ise etkinliğin bölge için önemine işaret etti. Türkiye’nin
bölgesel gücüne değinen Abbasov, bilişimde alınan yola dikkat çekti. Azerbaycan için bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün, enerji sektöründen sonra gelen en önemli
ikinci endüstri olduğunu vurguladı.