Sektörler arası veri transferini mümkün kılıyoruz
Fujitsu’nun “İnsan Odaklı Toplum” vizyonu ile çok önceden şimdilerde Endüstri 4.0 adını alan çalışmalarına başladığını söyleyen Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek Direktörü Emin Çalıklı, bu yeni üretim devriminde kendilerini farklı kılan en önemli faktörün Fujitsu’nun da bir üretici olmasından kaynaklandığını belirtti. Emin Çalıklı sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim anlayışımıza göre Endüstri 4.0, üretimde kullandığımız robotlarla insanların en üst düzeyde iletişime geçebildiği ve işbirliğine girebildiği bir bakış açısı sunuyor. Daha önce hiç olmadığı kadar çok bilginin çeşitli sensörlerle toplanabildiği ve çözümlenebildiği bir ortamda üretim sonuçlarını artırabiliyor. Gelecek dönemde, M2M (Makineler Arası İletişim), Endüstriyel internet, Akıllı sistemler ve yaygın bilişim gibi birçok kavram daha da yaşamımıza girecek ve iş yapış yöntemlerimizde değişiklikler getirecek. Bunu yaparken sadece üretim aşamasında eriştiğimiz gelişim değil, robotların da bu devrime uygun yapılandırılmasını sağlıyoruz. Bu amaçla robot üreticileriyle bir araya geldik. Geçmişte sadece yüksek iş gücünü ortadan kaldıran robotlar kullanılırken şimdi çok daha küçük ebatlı işleri de devredebildiğimiz robotları devreye alabiliyoruz. Üretimde bir diğer farklılığımız ise sektörler arası veri transferini mümkün kılıyoruz. Farklı alanlarda üretim yapan fabrikaların verilerini entegre ederek toplamda daha üst ve detaylı üretim seviyelerine çıkarabiliyoruz. Endüstri 4.0'ın kullanıcıya doğrudan faydasını incelediğimizde en önemli çıktılarının maliyet düşüşü, termin zamanındaki kısalma ve kişiye özel üretim imkânı diyebiliriz”.
Fujitsu olarak akıllı şehirlerin planlanmasında ve oluşturulmasında aktif olarak yer aldıklarını söyleyen Emin Çalıklı, yaşlanan nüfusun kaliteli yaşamının devam ettirilmesi, artan trafik, küresel ısınma ile birlikte daha sık karşılaştığımız doğa olayları gibi pek çok başlıkta çözüm sunduklarını belirtti. Bu çözümlerde doğa ve kaliteli yaşam arasındaki dengeyi gözeten enerji ve kaynak yönetim sistemleri kurduklarını da söyledi. Bu bağlamda trafik kontrol, sağlık takip sistemleri, otopark yönetimi, enerji üretim ve dağıtım kontrolü gibi pek çok konuda çalıştıklarını sözlerine ekledi. Emin Çalıklı ayrıca şunları söyledi: “Fujitsu'da ürettiğimiz sensörler ile fabrikalar ve uçaklar gibi saat bazında kritik bakım ve parça değişimini kolayca takip edebiliyoruz. Bu yönde çeşitli parametrelerde üretilen sensörlerin öne çıktığını görüyoruz. Bu sensörlerden derlenen verilerin bir çözüme ulaştırılması hususunda entegre çözümler üreten firmalar ile karşılaşacağımıza inanıyorum. Bunun yanında nesnelerin interneti alanında, çözümlerini en kolay şekilde adapte edebilen ve özelleştirilmiş yapılar yerine entegrasyonu kolay altyapılar sunan şirketler kesinlikle daha öne çıkacaktır. Fujitsu olarak 2015 yılında UBIQUITSWARE isimli altyapıyı duyurduk. Sensörlerden gelen bilgiyi anlamlı hala getirip ağ geçitlerini destekleyecek yapıyı kurduk. Dolayısıyla küresel bir dil haline gelen “Veri” yi standartlaşmış bir şekilde kullanabilmenin önünü açtık”.
Veri güvenliği konusuna da değinen Emin Çalıklı şunları söyledi: “Nesnelerin interneti başlığı altında en fazla tartışılan konuların başında veri güvenliği geliyor. Çalıştığınız kurumun stratejik önemdeki verilerinin yanlış kişilerin eline geçtiğinde olacakları hayal edebilir misiniz? Günümüzün iş koşullarında bilgisayarımız ile dünyanın herhangi bir yerinden işimizi yönetmek üzere mobil bağlantılar kuruyoruz. Güvenlik kontrolünün bizde olmadığı LAN sistemlere, telsiz ağlara bağlanıyoruz. Fujitsu'da güvenliğin terminalden veri merkezine kadar korunduğu çözümler sunuyoruz.”