Sektörler Arasında İşbirlikleri Gelişecek
Günümüz süreçlerinde müşteri yaşam döngüsünü de yepyeni bir strateji ile ele almak, kişiselleştirilmiş ürün ve çözümleri teknolojik ve dijital yetkinliklerle buluşturablmek de kaçınılmaz bir gereklilik. Tüm bu detaylara bakınca, finans dünyasının pandemi sayesinde tepeden tırnağa, zorunlulukla başlayıp kurumsal devamlılık önceliği ile sürecek bir dönüşüm sağlayacağı görülüyor. Bu yönüyle pandemi, son 1,5 yılda birçok başlıkta olduğu gibi gerek geleneksel finans sektöründe gerek startup ekosisteminde süreci hızlandırdı. Şimdi bu hıza ayak uydurmak için gerekli adımları atmanın zamanı.
Finans kurumlarının maliyet kontrolü için yeni bir haritalandırma yapması, dijital yeniliklerin kendileri ve stratejileri için en doğru olanlarını benimsemesi ve gerek finansal ürün ve hizmet sunumu gerek iç süreçlerin yönetiminde dijital çözümlere odaklanması gerekiyor. Finans şirketleri, operatörler ve teknoloji şirketlerinin işbirlikleri bu sürecin önemli bir destek noktası olacak. Bulut kullanımı konusunda işbirlikleri ve bu alada düzenlemelere uyum bunun aslında ilk adımı oldu desek yanlış olmaz. Bundan sonrasında ise analitik, yapay zeka, dijital paralar, mobil bankacılık, 5G gibi başlıklar yeni işbirlikleri için fırsat anlamına gelecek. Tabi tüm bu yeniliker için kafa yorarken, kurumsal riski ve yatırımcı riskini de yeniden değerlendirebilmek, anlık değerlendirme ve analizlerle ilerleyebilmek önem kazanacak. Bunlar zaten son yılların finans sektörünün öncelikleri ve gündemdeki yatırım başlıklarıydı. Ama yazımızda da belirtiğimiz gibi, şimdi daha hızlı adımlar atmak, rekabetin ve ihtiyaçların akabinde gerekliliklere doğru analizle yaklaşabilmek, bu analizlerin sürekliliğini sağlayarak hızlı manevra yetkinliğine sahip olabilmek kazananı ve kaybedeni belirleyecek. İddialı bir söylemden ziyade, şartların gerektirdiği bir tanım bu.
Yeni kuralların zamanı
Bu yolda doğru satın alma ve birleşme stratejileri, sektörler arasında bu adımları atmak da kritik. Tüm dünya pandemi sonrası finans dünyasının, fintech ekosisteminin, operatörler ve teknoloji sektörünün nasıl işbirliklerine hayat vereceğini görmek istiyor. Kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirlik ile doğru adımlar, regülasyonların da rotasının doğru çizilmesini ve yenilikleri, inovasyonu destekleyebilmesini sağlayacak.
Şu bir gerçek ki finans sektörü üyeleri, bu yeni normali tanımlama döneminde teknoloji ve yetkinlikler konusunda yeni kurallar belirlemek durumunda. Uzun vadede bu yolda kurumsal dönüşüm modellerinin başarısı da buna bağlı. Geleneksel bankacılık sistemi pandemi dönemi ile gerçek çeviklik ile tanıştı ve regülasyonlar çerçevesinde esnek istidam ve işlem yetkinliklerinde bu sürece uygun çözümlerini kurguladı. Kısa vade için atılan bu adımların yeni normalde gelişerek devamı ise doğru teknoloji seçmleri, dijitalleşmede doğru adımlar ve doğru startup’larla anlamlı buluşmaları gerektiriyor. Bu nedenle pandemi sadece finans kurumlarının kendi içinde hep kurguladığı dijital dönüşümün dışarıya daha geniş kapsamda açılmasını sağlamakla kalmadı, sektör temsilcilerinin yıllar yılı yatırım öncelği olan dijital altyaplarının da test edilmesini, gerekliliklerin ve eksiklerin tanımlanması ve tamamlanması için adımların atılmasını sağladı. Teknolojik bazda doğru modernizasyon ve geliştirme, dönüşümde ve çekirdek faaliyetlerde devamlılık için önem taşıyor. Her bir müşteri ile doğru bağların kurulması ve sürekliliğinin sağlanması, doğru etkileşim ve bunun sonuçlarının analiz edibebilmesi veri analitiğinde anlık becerileri ve farklı hizmet sunum modellerini öne çıkartacak. Bu noktada gerek var olan çalışanların yeknliklerinin geliştirilmesi gerekse yeni istihdam ve müşteri temeli olan Z kuşağının iyi analiz edilmesi de şart. Hem ülkeler hem küresel bazda büyümenin itici gücü olduğu her zaman açık bir gerçek olan finans sektörü risk analizi ile hem şeffaflığını pekiştirecek hem sürekli akan verilerden doğru sonuçları ve sunumları çıkartabilecek, düzenleyiciler için raporlama standartlarına uyumun da devamlılığını sağlayacak.
Birçok finans sektörü şirketi pandemi dönemi ile birlikte bu yeni gerçeğe uyum sağlamak için kurumsal BT yapılarını ve dijitalleşme stratejilerini yeniden ele aldı. Bu hızlı yeniden ele alma çabası, sektörde kesintisizlik sağladı.