Sektörümüz ve rakamlar
Köşemize, iki hafta önce kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ülkemizde BT istihdamı alanına bakarsak, ILO 2008 rakamlarına göre, toplam istihdam içinde bilişim oranında, Türkiye listenin en sonunda. Bilişim / toplam istihdam oranımız yüzde 0,5. Bu rakam AB ortalamasında ise yüzde 3,9. Ülkemizin bu değere ulaşması için gelecek 20 yıl içinde BT istihdamınının 1 milyona ulaşması gerekiyor. Bu da, yılda ortalama 104 bin insanın BT için eğitilmesini gerekli kılıyor!
Ancak bu konuda da ciddi sorunlar var. Üniversite sistemi, rekabete dayalı, salt yerleşim odaklı bir sınav sistemi. Yılda ortalama 1,5 milyon öğrenci sınava giriyor. 500 bini yerleşiyor. 200 bin kadar öğrenci 4 yıllık programlara yerleşiyor, kalanı açık ve uzaktan eğitime kayıt oluyor. 4 yıllık programlara başvuru yüzde 99,7 seviyesinde. Mesleki eğitim ve 2 yıllık programlar tercihte popüler değil. Gelişmiş ülkelere baktığımızda, işte bu noktada ciddi tezat var.
TÜBISAD tarafından yapılan bir araştırmada, bir kişiyi iş hayatına kazandırmak için yapılması gereken yatırım miktarının Sanayi için 70 bin dolar, Hizmetler için 50 bin dolar, Bilişim için ise sadece 5 bin dolar olduğu belirtiliyor. BT için teknik adam yetiştirme bileşenlerinin, İngilizce bilgisi, araştırma azmi ve bir PC olduğu düşünülürse, motive olmamak elde değil.
NASSCOM’un Hindistan için yaptığı bir araştırmaya göre; İrlanda’ nın 4 milyon nüfus, 35 bin BT çalışanı ile 1.92 milyar dolar bilişim sektörü ürün ve servis ihracatı yaptığı; İsrail’in 7 milyon nüfus, 25 bin BT çalışanı, 1 milyar dolar ihracat geliri yarattığı bir sektörden sözediyoruz.
TÜİK rakamlarına göre, 2008 yılında 31 milyon ziyaretçi ile turizm gelirimiz 22 milyar dolar. Ortalama kayıtlı olmayanlar dahil 1,5 milyon turizm çalışanı olduğunu düşünürsek, çalışan başına yaratılan milli gelir 15 bin dolar.
Ülke nüfusundan gidersek, 70 milyon nüfus ile BT ürün ve servis ihracında İsrail ile aynı değeri yaratabilsek, 10 milyar dolar milli gelir işten değil.
Sektörümüzün bu hedefte gelişmesi, yazılım ve servis alanında patlama yapması için neler yapılması gerektiğini de ilerideki yazılarımda ele alacağım.