Sektörün bayramı kutlandı
Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla 24 Mayıs’ta İzmir’de kutlandı.
Bilgi teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kurumları bir araya getiren Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü’nde ‘Türkiye’de Ulaştırmada Bilişim’ başlığı altında bilişim, iletişim ve ulaştırma sektörlerinin ortak geleceği masaya yatırıldı. Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) tarafından İzmir’de düzenlenen etkinliğe; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in yanı sıra çok sayıda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşundan üst düzey temsilci katıldı.
Bilişimciler ara eleman bulmakta zorluk çekiyor
Binali Yıldırım; “Bilişim tüm dünyada her geçen gün hızlanarak büyüyor. Güç bilgiye sahip olmak, bilgiyi üretmektir. Türkiye sadece bilgiyi kullanan değil, aynı zamanda bilgiyi üreten bir ülke olmalıdır. Bu bağlamda bizim bilgi çağını ıskalama lüksümüz yok. Türkiye’de altyapı yatırımlarının artırılması gerekiyor. Mevcut altyapının da daha etkin kullanılması gerekiyor. Bunların yanı sıra bilgi teknolojilerine dayanan iletişim altyapılarını yerelleştirmek de önemli bir nokta” açıklamasını yaptı. Bilişimcilerin ara eleman bulmakta büyük zorluk çektiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, “Buralara da yoğunlaşmamız icap ediyor” ifadesini kullandı.
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ise, sektörle ilgili bazı güncel veriler aktararak “Bu yıl Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü kutlamalarının ana temasını akıllı ulaşım sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı olarak seçti” dedi.
Telekomünikasyon sektöründe kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan TÜTED’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu da, düzenlenen Dünya Telekomünikasyon Günü etkinliklerinin artık gelenekselleştiğini söyleyerek şunları ifade etti:
“Bizler bu günü sektörümüzün bayramı olarak görüyoruz. Türkiye’mizin dünya üzerindeki ışıltılarının giderek yayıldığı bu süreçte, sektörümüzün yapı taşlarını oluşturan her bir kurum ve kuruluş gibi sivil toplum örgütleri olarak bizler de kendi çabalarımızla bu gelişime katkı sağlamaya gayret ediyoruz.”
Sektörün tüm paydaşları panellerde buluştu
Her yıl Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından bağlı tüm ülkelerde belirlenen ortak tema çerçevesinde dünyanın dört bir yanında iletişim ve telekomünikasyon sektörlerinde gelecek vizyonunun masaya yatırıldığı etkinliğin Türkiye ayağında, sektörün tüm paydaşlarını temsilen üst düzey panelistlerin yer aldığı iki farklı panel düzenlendi.
Öğleden önce düzenlenen ‘Ulaştırma Bilgi Teknolojileri ve İletişimde Türkiye Vizyonu’ başlıklı panelin moderatörlüğünü TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı üstlendi. Panelde; Avea CEO’su Erkan Akdemir, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, Türksat CEO’su Dr. Özkan Dalbay, Vodafone CEO’su Serpil Timuray, MOBİLSİAD Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin, Sinerjitürk Vakfı Başkanı Abdullah Raşit Gülhan, TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ve TÜBİSAD Başkanı Prof.Dr. Kemal Cılız ülkemiz ulaştırma alanına mobil haberleşme ve iletişim sektörünün yaptığı katkıları ve gelecek vizyonlarını anlattılar ve kurumlarının ulaştırma sektörüyle ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmaları aktararak gelecekte teknolojinin hızına ayak uydurmak için işbirliğinin önemini vurguladılar.
İnsan kaynağına yatırım yapmalıyız
Moderatörlüğünü BTK Kurul II. Başkanı Dr. T. Ayhan Beydoğan’ın üstlendiği, öğleden sonra gerçekleşen ‘Türkiye’de Ulaştırmada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Uygulamaları’ başlıklı panele; TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, PTT Genel Müdürü Osman Tural, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı katıldı. Panelistler genel müdürlüklerinin sorumluluk alanlarında uyguladıkları bilişim projeleri hakkında bilgi vererek ayrıca 2023 hedefleri doğrultusundaki vizyonlarını izleyicilerle paylaştılar.
Beydoğan panel sonunda yaptığı açıklamada, “İnsan kaynağına yatırım yapmak gerekliliği ortaya çıktı. Teknolojiyi dışardan almak yerine insana yapılacak yatırım tek unsur” diye sözlerini bitirdi.