SEKTÖRÜN DUAYENLERİNİN GÖZÜNDEN YENİ DÜNYA
Türkiye bilişim sektörünün gelişiminde önemli katkıları bulunan Şahin Tulga, İzi Kohen ve İbrahim Özer, BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Duayenler Paneli”nde buluştu.
İçinde bilişimin de olduğu büyüme fırsatlarının dünyanın her yanında olduğunun altını çizen Şahin Tulga, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Bu konuda evrilmeli firmalar ve sadece donanım ve yazılım satıcısı olmaktan çıkmalılar ve kamu, özel sektör olsun ihtiyaçları ve problemleri onlarla konuşmadan tahmin edebilen, sistem analizi ve kurumsal mimari izleyebilmeleri gerek. İkinci fırsat oyun tarafında güzel bir geçmişimiz ve yetkinliğimiz var. Dünyanın oyun merkezi olabiliriz ve bu iki konuda büyük potansiyel görüyorum. Yapay zeka gümbür gümbür geliyor. Bunlar da yönetim birimleri ile iç içe. Dijital iş modellerinde de fırsatlar görüyorum. Yönetim bilimlerini de içine alan dijitalleşme bir taraftan da oyun sektörünün büyük potansiyel taşıdığını görüyorum.”
Sektörün daha fazla küçülmemesi için yapılması gerekenler olduğunu belirten İzi Kohen ise “Türkiye ithalat ve ihracat yapması zor bir ülke. Sıkıntılar var, ikincisi Türk insanı eğitimli ve hızlı. Bu da Türkiye’yi batıdan ayırıyor. Sektörümüzün yapması gereken internet uzaktan çalışma ile yurtdışı şirketlerin taşeronluğunu yapmak. Hindistan bunu yaparak bu noktaya geldi. Türkiye’nin bu konuda önü çok açık. Coğrafya da buna açık. Türkiye’de bence yabancı dil seviyesi de çok kötü değil. Bunlar ciro değil ama karlı iş modelleri getirebilir. Bunu tespit edip şirketi de buna göre geliştirmek lazım. Yapay zeka hızlı gelişiyor ve önümüzdeki yıllarda tüm süreçler yapay zeka üzerine oturacak. Şirketler yapay zeka kullanacak ama onunla mücadele etmeyi de öğrenmemiz lazım” dedi.
Sektör büyümediğini ve bunun sebeplerini sorgulamak gerektiğini vurgulayan İbrahim Özer de şu bilgileri verdi:
“Belki bilişimin sınırlarını yeniden çizmek lazım. Bilişimin artık sektörel sınırları yok. Ülke bazında bireysel harcamaları ve Türkiye’deki harcamayı göz önüne alınca, kamu da savunma şirketlerinin güçlenmesine izin vermiyor, bunun istisnası bulut oldu bu zinciri kırdı. Çünkü devlete ihtiyacınız kalmadı. Artık müşteri tüm dünya. Bu yönüyle farklı bir döneme giriyoruz ve kamu desteği önemsiz hale geliyor. Dünya çok büyük ve birkaç yıldır yaşadığımız bu güçlü kırılım var.”