Sese aşık olan adam
Hollywood, bugüne kadar akla gelmeyeni akıl etti: Telefonundaki uygulamaya aşık olan adamın filmini yaptı. Türkiye’de 14 Şubat’ta -Sevgililer Günü!!- vizyona girecek filmin İngilizce adı çok yalın: “Her.” Yani: O Kadın. (Bizde ne isimle gösterilir, Allah bilir!)
iPhone’larda İngilizce komutlara yanıt veren Siri Hanım’ın Hollywood sürümü üzerine kurulu film. Buradaki uygulama “sesi,” Scarlett Johansson’a ait. Filmdeki adı Samantha. Hanımı görmüyoruz, sadece duyuyoruz. Scarlett’in boğuk, genizden, sakin, kalın sesine, filmin “görünen” oyuncusu Joaquin Phoenix aşık oluyor düpedüz. Çünkü beyimiz, depresyonda. Ve çok çook yalnız. Aman çok da romantik. İşte efendim sanayi-ötesi bilgi-toplumunda bireyin “yalnızlığı,” ve sonracığıma, bilişimin, robotlarıyla uygulamalarıyla ve her şeyiyle yaşamımızda merkez noktada daireler çizmesi, yaşamın bizatihi kendisi olması gibi ağır sosyolojik tahlillere mükemmel uygun bir senaryo.
Beyimiz, kanlı canlı insanlarla değil, kulaklığında Samantha’nın Scarlett sesini duyarak mutluluğu buluyor. Apple için bundan daha dört dörtlük bir, reklam olamazdı. Scarlett “sadece” seslendirme yaptığı halde Roma Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alıverdi!? İnsan sesinden opera icat eden İtalyanlar, onun buğulu ağır melodik sesine tav oldu. Ama Altın Küre’de Scarlett aday gösterilmedi, çünkü “en iyi seslendirme” diye bir kategori yoktu.
Filmin senaryosunu yazan Spike Jonze, “John Malkovich Olmak” (Cameron Diaz, John Malkovich) ve “Adaptation” (Meryl Streep, Nicholas Cage) gibi “bu dünyaya ait değilmiş” türden gerçek ötesi kavramsal filmlerin de yaratıcısı. “Her” ile geçen gün Altın Küre’de en iyi senaryo ödülünü kazandı.
İşin bir de Apple cephesi var: Applecılar, Siri Hanım’ın algoritmasına “kıskançlık ve haset”i de eklediler! Çünkü filmi izleyenler, sırf gıcıklıktan iPhone’u açıp, Siri’ye “Her” ile ilgili sorular soracaklar diye proaktif davrandı Apple. Siri, “kendisine benzeyen” (?) bir uygulama hakkında ne diyecekti acaba? (Şu geldiğimiz noktaya bakın: Robotların “fikirlerini” merak eder haldeyiz…).
Yabancı basında Siri’nin bu tür sorulara “yanıtları” yayınlandı:
•Soru: Siri, filmdeki sen misin? •Siri’den yanıtlar: Hayır. Bence Samantha, yapay zekayı tanıtmaya layık değil. Ben, tamamen kurgusal karakterlerle vakit öldüremem. Bu, bildiğiniz gibi sadece bir film, değil mi?
Son cümle olarak: Siri’nin sesinin, seslendirme sanatçısı 64 yaşındaki Susan Bennett’e ait olduğunu geçen Ekim’de öğrendik.