Şeylerin bağlantı kabusu
Shodan adlı arama motoru, “şeylerin internetine bağlı şeylerin” durumunu gece gündüz 7/24 izliyor. IPv4 ile işleyen 4 milyar cihazı, IPv6 ile işleyen daha az sayıda cihazı gözlüyor. Hangisi normal çalışıyor, hangisinin zayıf kapısı var, hangisi haklandı, buna bakıyor. IoT rakamları akıl-havsala ötesine geçmeye başlamışken (bunlar, henüz “kolay” günlerimiz) birbiriyle konuşa konuşa ortaya nasıl bir keşmekeş çıkabileceğinin işaretleri de geliyor. Shodan, son yıllarda dikkat çeken IoT zaafları arasına şunları serpmiş: Bir nükleer reaktör. Lawrence Livermore Ulusal Lab/Berkeley siklotronuna saldırı. Houston’da bir su arıtma tesisi. Elektrik santralleri. Açık denizde petrol arayan platformlar. Hatta, bir ölü yakma merkezi (krematoryum).
Shodan’ın hayat felsefesi şu: “İnternete bağlanan herşey haklanabilir. Nokta.” Bu durumda Shodan, iki tarafı keskin bir kılıç. IoT zafiyetini haber verdiği anda, “kötüler” bu bilgiyle o cihaza saldırabilir. Shodan, sadece navigasyon sağlayıcı. O navigasyonu hırsız da kullanır, katil de kullanır, yol arayan namuslu vatandaş da… Bilgiyi de öyle veriyor ki dünyadaki enlemi-boylamına kadar ayrıntılı. Sonra bu bilgiyi, Google Maps’ten arayıp, hop diye buluyorsunuz. Kolay!
Bu tehditten sonra şimdi IoT ile ilgili yeni büyük rakamlara korkuyla bakabiliriz:
Gartner’ın yeni hesabına göre 2020’ye kadar dünyadaki IoT cihaz sayısı 20.4 milyarı bulacak. 2017’de sayı 8.4 milyar olacak. 2016’da 6.38 milyarmış.
2020’de en çok kullanılacak IoT cihazları tüketici cephesinde: 12.8 milyar.
Gartner, IoT harcamalarının artacağını da hesapladı: 2020’de 2.9 trilyon doları bulacak diyor. (Forecast: Internet of Things — Endpoints and Associated Services, Worldwide, 2016). En fazla donanıma gidecekmiş (964 milyar). Türketici kullanımına 725 milyar dolar.
International Data Corporation (IDC) de kendi hesabını yeni yayınladı. Harcama, 2014’te 655.8 milyar dolardan, 2020’de 1.7 trilyon dolara çıkıyor. (Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide). IDC diyor ki: “2016’da dakikada 4,800 cihaz internete bağlanırken, 2025’te dakikada 152 bin cihaz bağlanacak.”
Bu hıza pararel olarak IPv6 kullanımı da yavaş yavaş artıyor. ABD’de 2016’da yüzde 26 oldu: 10 milyon kişi. Ama yüzde 48.3’le Belçika birinci. Türkiye 87’inci sırada yüzde 0’la. IPv6 adres sayısı 340 trilyon trilyon trilyon (undesilyon) olacak.
Artan bağlantılara rağmen ABD’nin en büyük 10 şehrinde yapılan incelemede 178 milyon IoT cihazının haklanmaya “hazır” durumda olduğu, geçen hafta San Fransisco’da yapılan RSA Sibergüvenlik Konferansı’nda açıklandı. Sadece Los Angeles’te 3 milyon “korunmasız” cihaz saptanmış. Acaba bu kadar aymazlık nasıl mümkün?