SFS, Sigorta 4.0’ı işaret ediyor
SFS CTO’su Burak Sol.
Sigorta sektörüne yönelik uygulamalarını yapay zeka ile destekleyen SFS Yazılım’ın yurtdışı hedefleri de büyüyor.
Değişen ve gelişen modern dünyada teknolojiyi benimsemeyen ve iş süreçlerinde kullanmayan bir sektör neredeyse bulunmuyor. Bu sebeple ülkemizde de teknoloji artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı önemli alanlardan bir tanesi de sigortacılık. Sigortacılık alanına yönelik geliştirdiği çözümler ile bu alanda önemli bir konuma sahip olan SFS Yazılım, kuruluşundan bu yana bu vizyonla sadece ihtiyaçları karşılayan değil, sigorta sektörüne bilgi birikimi ve tecrübesi ile birçok yenilik kazandıran öncü bir firma oldu. “Sigorta sektörü ve ülkemiz açısından üzerimize düşen görev bilinciyle yurtiçi pazar ile yetinmeyip yurtdışına da yazılım ihraç etme konusunda ciddi adımlar attık” diyen SFS CTO’su Burak Sol, sektörün gelişimini şöyle değerlendirdi:
“Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve sigorta sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörleri etkisi altına alan, katma değeri yüksek, doğrudan son kullanıcıya ürün ve hizmet sunmayı hedefleyen bir dijitalleşme süreci yaşamaktayız. Sigorta şirketleri bu noktada kendilerini konumlandırmaya başladı ve büyük bir hızla da devam ediyorlar. SFS olarak dijital dönüşüm sürecinde de yeni nesil ve katma değer sağlayan ürünlerimizi sigorta sektörüne ve ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Bu evrede ‘sigorta her yerde, adeta hayatımızın içinde’ diyoruz ve Sigorta 4.0’ı işaret ediyoruz. Alışverişte, seyahatte, sosyal medyada aslında hizmet ve tüketimin olduğu her noktada sigortalısını yalnız bırakmayan ürünlerin bizi beklediğini düşünüyoruz. Bu sebeple bulut üzerinde çalışabilen sistemler inşa etmeye devam ediyoruz. SFS olarak çözümlerimizle, tüketicilerin klasik satın alma süreçleri ile vakit kaybetmeden sigorta ürünlerine anında ulaşabilmesini sağlıyoruz. Alışverişe konu olan ürünün yanında kişiselleştirilmiş teminatları içeren sigorta ürünlerini farklı paket alternatifleri ile birlikte sunabiliyor, sigortalıya poliçesini e-posta veya SMS yoluyla dijital imzalı şekilde de iletilebiliyoruz.
Çözümlerimiz; tüketicinin alışveriş sürecinde onu sigortanın koruyucu şemsiyesi altına almaya veya aldığı ürünü gönül rahatlığıyla kullanmaya teşvik ediyor. Hasar süreçlerinin yönetimi içinse sigorta şirketi, çağrı merkezi ve hasar onarım merkezlerinin de sisteme giriş yapabildiği veya entegre olabildiği iş akış yönetim sistemi (E-BPM) ile kişilerin sistemi değil, sistemin kişileri yönlendirdiği, kullanıcı hatasının minimize edildiği ve zamanın optimum kullanmasını sağlayan sistemler sunuyoruz. Böylece mutabakat ve veri bütünlüğü sağlama noktasında tüm paydaşlar için avantaj yaratıyoruz. Benzer şekilde mobil, web ve sesli yanıt sistemleri üzerinden sigortalıların teklif alabildiği, poliçe yenileme, sorgulama ve hasar bildirimi yapabildiği, ayrıca tüm bu süreçlerin takibine olanak sağlayan platformlar sunmaktayız. Bu sayede çağrı merkezlerinin ve hasar birimlerinin iş yüklerinde önemli ölçüde azalma hedefliyor ve süreçlerin her aşamasında sigortalıyı da sistem tarafından gönderilen otomatik e-posta ve SMS gönderimleri ile bilgilendirebiliyoruz.
Çözümlerimizde sigorta şirketlerinin stratejilerini yansıtan, tamamıyla kişiselleştirilmiş veya sigorta şirketlerinin kendilerinin kişiselleştirebilecekleri arayüzler sağlıyoruz. Sigorta şirketlerinin tüm satış kanallarına hizmet veren B2B, sigorta şirketlerinin doğrudan müşterilerine hizmet veren B2C ve yine sigorta şirketlerinin satış kanallarının müşterilerine doğrudan hizmet verebilen B2B2C platform ürünleri hazırladık. Bir sigorta şirketinin birden çok ürününü aynı anda karşılaştırmalı sunabildiğimiz gibi farklı sigorta şirketlerinin aynı veya farklı branşlardaki ürünlerini de karşılaştırmalı olarak sunabiliyoruz. Bu çalışmaları yaparken mobil uygulama ve sosyal medya uygulamaları desteğini de beraberinde sunuyoruz. Üstelik tüm bunları “Tek yerde tanımla ve her yerden kullan” prensibinden ayrılmadan ve sigorta şirketine farklı platformlar için farklı geliştirmeler yaptırmadan sağlıyoruz.”
Yapay zeka yatırımları
SFS’nin yatırım yaptığı alanlardan bir tanesi de son dönemin parlayan yıldızı yapay zeka. Yapay zeka tabanlı uygulamalara yöneldiklerinin altını çizen Burak Sol, “Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birçok sektörde olduğu gibi sigortacılık alanında da daha az emek ile çok daha fazla faydanın elde edilebildiği günlerden geçiyoruz. Sigortacılık ekosistemi, teknolojik gelişmeler ile kendisini baştan aşağıya yeniliyor, operasyon süreçleri yıkılıyor ve yerine yenileri, çok daha verimli çalışacak şekilde inşa ediliyor. Sistemler kendi kendine öğreniyor, modelliyor ve karar verebiliyor, iş modelleri artık çok daha yoğun şekilde otonom alt modelleri bünyesinde barındırabiliyor. TÜBİTAK ve üniversite işbirliği ile yürüttüğümüz ‘Sigortacılıkta Yapay Zeka Uygulamaları Projesi’ ile risk değerlendirmesi ve fiyatlama, sahtekarlık tespiti, risk seçimleri, öneri sistemleri, iş süreçleri ve atamaları akıllı hale gelirken, tüm süreçlerde segmentasyona bağlı olarak kişiselleştirilebilen hizmet yapısı sunulabiliyor” dedi.
SFS’nin yurtdışı açılımları
Burak Sol, şirketin yurtdışı pazarlara yönelik stratejileri konusunda ise şu bilgileri verdi:
“Üretmek kadar, doğru zamanda doğru pazarda olmak da stratejimizin bir parçasıdır. Sigorta yazılım ihracı yapan tek Türk teknoloji şirketi olarak sadece iç pazarda değil, uluslararası piyasada da faaliyetlerimizi yoğun şekilde sürdürmekteyiz. Amerika’da Chicago ofisimizi pazarlama faaliyetlerimiz için açtık. Geçtiğimiz yıllarda Hindistan’a yazılım ihracatı yaparak açıldığımız Asya pazarında ise Pakistan başta olmak üzere Endonezya, Malezya, Singapur’daki müşteri adaylarımız ile görüşmeye ve çözümlerimizi sunmaya devam ediyoruz. Ortadoğu ve Körfez bölgesinde ise Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’daki fırsatları gözlemliyor ve potansiyel müşterilerle çözümlerimiz hakkında görüşmeler yapıyoruz.”