SGK, Bölge Bulut Bilişim Merkezi olacak
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Başkan Yardımcısı Ali Pekten ile SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar’ın da katılımıyla e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleşti.
İnterpromedya tarafından düzenlenen e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘Sosyal Güvenlik Kurumu – Teknoloji Yaklaşımları’ başlığında 24 Temmuz tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
‘Sosyal Güvenlik Kurumu – Teknoloji Yaklaşımları e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK Başkan Yardımcısı Ali Pekten, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Başbakanlık e-Devlet Grup Başkan Yardımcısı Mustafa Afyonluoğlu, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanı Emin Sadık Aydın, İş-Kur Bilgi İşlem Daire Başkanı Rahmi Hatipoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dursun Gökmen, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü ve İnterpromedya yetkilileri, destekleyici şirketler; Netaş, Netapp, 4S, Oracle, EMC, Cisco, Tarasistem, Sürat, Vodafone ve konuk dinleyiciler katıldı.
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, “Asli görevimiz içerik üretmek; ürettiğimiz içerikleri profesyonel bilişim kullanıcılarına sunuyoruz. Bugün 20. kez düzenlediğimiz e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nı 3. kez SGK ile gerçekleştiriyoruz. Herhalde SGK gibi, bir insanın doğumundan ölümüne kadar yakınında olan başka hiçbir kurum yoktur” dedi ve İnterpromedya İcra Kurulu Başkanı Şafak Alpay da konuşmasında, “SGK’nın uygulamalarında bilişim teknolojilerini kullanma şekli hepimizi memnun edecek derecede önem taşıyor. SGK ile 3. kez bu toplantıyı yapıyoruz. Bu sayı çok önemli. Böyle bir beraberliğin, ülkemizdeki bilişim altyapısının gelişmesinin de ötesinde, bilişim teknolojileri için çok fazla destek vereceğine inanmaktayım” açıklamasını yaptı.
Hedef vatandaş memnuniyeti
Kurum Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, 2007 yılından beri beri SGK’da çalıştığını belirterek o dönemde sağlıkta dönüşüm projesinin koordinatörü olduğunu dile getirdi. İlhan, “SGK, bütçesi itibarıyla Türkiye’nin önde gelen kamu kurumlarından biri olmasının yanı sıra tüm topluma hitap eden iş ve işlemler açısından bilişim teknolojilerini en etkin ve en yoğun şekilde kullanması gereken ve kullanan kurumların başında geliyor. Tabii ki reformla birlikte mevzuat açısından bakıldığında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz; yine bilişim teknolojilerini çok yoğun şekilde kullanarak hem vatandaş memnuniyetini artırabilmek, hem de diğer ülkelerle kıyasladığımızda çok sınırlı sayıdaki personelimizle yürüttüğümüz hizmetleri bilişim teknolojileri yoluyla daha hızlı ve etkin olarak ulaştırabilmek ve personelimizi de bir nebze olsun rahatlatabilmek… 26 bin personelimiz bulunuyor. Reformdan sonra da sürekli torba yasalarla mevzuat güncellemesi yapıyoruz” derken, SGK Başkan Yardımcısı Ali Pekten de, artık kamu yönetiminin statükodan uzak ve dinamik olmak zorunda olduğunu vurgulayarak vatandaş memnuniyetine odaklı, günün değişen ve gelişen şartlarına göre yol gösterici, etkin, şeffaf, hesap verebilir, katılımcı, insan odaklı yaklaşımın önemine değindi. Pekten, SGK olarak; işlemlerin hızlandırılmasına, kurumlararası iş birliğiyle ve risk odaklı denetim anlayışıyla kayıtdışıyla mücadele edilmesine, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
Kurumlardan şirketlere çok yönlü katılım ve katkı
SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü Daire Başkanları; Sami Kıraçlı, Selahattin Uyug, Aydın Kurnaz, Gülseher Sanaç, Adnan Köse, Nihat Sayar, Mehmet Öztürk ve İlhan İşman kurumun projeleri, hedefleri, teknoloji yaklaşımları konusunda ayrıntılı bilgi aktarımında bulunurken, ‘Kurumsal İş Birlikleri’ bölümünde; Mustafa Afyonluoğlu, Emin Sadık Aydın, Rahmi Hatipoğlu ve Dursun Gökmen de SGK ile olan çalışmalarını anlatıp vizyoner yaklaşımlarını katılımcılarla paylaştılar.
Adem Onar, bugüne kadar SGK’nın çok zor günlerden geçtiğini hatırlatarak, “Sosyal güvenlik reformunda; devredilen 3 devasa kurumun problemlerini, mevzuatlarını, yüksek teknoloji gerektiren eski donanımlarını sil baştan yeniden tasarladık. O günlerden bugünlere kurumun geldiği noktayı anlatsak birkaç ansiklopediye sığacak kadar içerik çıkabilir. Biz o zorlukları; burada bulunan başkanlarım, müdürlerim ve görünmeyen 26 bin personelimizin fedakârlığıyla aştık. Şu anda ise, çalışmayan veya aksaklık olan sistemlerden, gece gündüz 7/24 hizmet veren ve gelecek nesil mobil teknolojilerle, akıllı devlet uygulamalarıyla, bulut bilişimle ve yüksek güvenli altyapılarla hizmet veren bir bilişim altyapısını meydana getirdik. Bizler, Yeşil BT altyapısını benimsedik. Temel vizyonumuz; SGK’nın yakın gelecekte Bölge Bulut Bilişim Merkezi olmasıdır. Batıkent vizyonumuzda; bölgenin bulut merkezini inşa ediyoruz ve 2013 sonlarında hizmete girecek olan bu altyapının Tükiye’de başta kendi bakanlığımızın olmak üzere, birçok bakanlığın konsolide edildiği dev bir veri merkezi haline geldiğini göreceksiniz. Ayrıca, ulusal ve uluslararası yazılım markalarının patent başvurularını yaptık; en az 10’a yakın büyük markada iddia sahibiyiz. ‘Yok mu dünya markası çıkartacak babayiğit dendiğinde, ilk toplartılarımızda o babayiğit biziz’ demiştim; o gün söylediğimizin bugün ilan edildiği gündür. En az 10’a yakın markada ulusal ve uluslararası markada iddia sahibi bir kurum haline geldik. Başka önemli bir unsur; SGK olarak kayıt dışılığa savaş açtık. Kayıt dışılığı da içine katınca bizim BT ile elde ettiğimiz toplam kazanç 10 katrilyonun üzerindedir” dedi.