SGK’dan BT’ye 150 milyon TL’lik yatırım
Türkiye’de yaşayan hemen hemen her vatandaş ile ilişkili bir kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumu, BT yatırımlarına kesintisiz olarak devam ediyor. SGK, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü öncülüğünde; veri merkezinden iletişim altyapısına, veri madenciliğinden karar destek sistemlerine, sosyal ağlardan büyük veriye kadar pek çok alandaki projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.‘Sosyal Güvenlik Kurumu ve Teknoloji Yaklaşımları’ başlığındaki e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürü ve ÇSGB Bakanlık Koordinatörü Adem Onar, SGK Daire Başkanlıkları yöneticileri, İnterpromedya yetkilileri, sponsor şirketler IBM ve Intel, destekleyici şirketler Vendeka, Sekom, McAfee ve Datateknik yetkilileri katıldı.
Etkinliğin açılışını yapan İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, 15’inci yuvarlak masa toplantısını düzenlediklerini belirterek, “SGK ile 3 yıl önce Mayıs ayında bu toplantıyı gerçekleştirmiştik. Bu geçen sürede SGK neler yaptı, ne projeleri var bunları dinlemek istedik” dedi. Sevgi’nin ardından söz alan İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir de, BT sektörü adına önemli bir buluşmayı hayata geçirdiklerini belirterek, sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet artışına, konuyla ilgili araştırmalardan örnek vererek dikkat çekti. Bu noktada kurumların doğru teknoloji yatırımı yapmalarının hem vatandaş memnuniyeti hem de kurumların verimliliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Taşdemir, “SGK doğru teknoloji yatırımı ve bunların vatandaşa sunumunda önemli yol kat etti. Bu konuda daha fazla toplantı yaparak kurumlarımızı biraraya getirmek istiyoruz” dedi.
Vizyoner projeler
Adem Onar, “Biz, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü olarak ülke ekonomisi, milli ekonomi, vatandaşımızın memnuniyeti ve kayıp kaçakları bitirmek için çalışıyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız risk odaklı denetimlerle, 27 milyar TL prim kayıp kaçağını her yıl bir miktar azaltarak, 3-4 yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. 2012’de takribî muhammen bedel olarak 100 milyar TL’ye yakın yazılım, donanım, bilgi güvenliği yapılanması planlandı. Üstelik bunun önemli bir bölümünü yılın ilk yarısında bitirmek üzereyiz. 2013’te; 100 milyarın yüzde 50 fazlası yatırım planımız var. Motivasyon için Türkiye’nin BT harcaması sözünü veriyoruz. BT yatırımlarını; doğru, verimli yaparsak ülke ekonomisine kat, kat geri dönecek umuduyla söylüyorum bunu” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin küresel markası biz olacağız
Adem Onar, sanayi toplumunda treni kaçırdığımızı fakat bilgi toplumunda en önde yer alabileceğimizi vurgulayıp sektör yetkililerine de seslenerek “Biz, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü olarak, Türkiye’nin küresel markasını; küresel sigortacılık markasını, yazılımsal ve yazılım süreçleri anlamında üretmeye kararlıyız. İnovasyon hem ekonomik katma değerdir hem de topluma fayda sağlayan değerler demektir. SGK’yı bunun laboratuvarı, bunun çalışma sahası, bunun Ar-Ge sahası haline getirelim hep beraber” dedi.
Kurum olarak, mobilizasyona verdikleri önemi de vurgulayan Onar, “Mobilizasyon, Türk e-devletinin dünya e-devletleri arasında en önemli yerlere gelmesini sağlayacak. Mobil devlet yakın gelecekte artık SGK’nın yeni yüzü olacak” açıklamasını da yaptı.
‘Sosyal Güvenlik Kurumu ve Teknoloji Yaklaşımları’ Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, mobil devletten sosyal medyaya, bulut bilişimden büyük veriye kadar SGK’nın vizyoner projeleri de daire başkanlıkları yöneticileri tarafından detaylarıyla açıklandı. Bilgi Sistemleri ve Güvenliği’nden Hüseyin Dikicier, Elektronik Yayın ve Bilgi Dağıtım’dan Nihat Sayar, Kurumsal ve Sosyal Sigorta Yazılımları’ndan Sami Kıraçlı, Genel Sağlık Sigortası Yazılımları’ndan Hülya Akyürek, Mali Yönetim ve Organizasyon’dan Aydın Kurnaz, Teknoloji ve İş Geliştirme’den Fatma Yasemin Çakmakçıoğlu, Elektronik Arşiv Yönetimi’nden Mehmet Öztürk, Kurumsal İletişim’den İlhan İşman yaptıkları sunumlarla BT yatırımlarının ulaştığı nokta ve hedeflerini anlattılar.
Etkinliğin son bölümünde Adem Onar; Mobil SGM ve İnsansız SGM hayallerini de dile getirdi. Yuvarlak masa toplantısına katılan BT şirketlerinden yetkililer de böylesine kapsamlı bir toplantıya ilk kez katıldıklarını açıklayarak memnuniyetlerini ifade ettiler. BT şirketlerinin hemfikir olduğu konu, kamu ve özel sektör arasındaki bağların daha da geliştirilmesi adına bu tarz verimli toplantıların hayata geçirilmesi yönünde oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü Daire Başkanlıkları ve özel sektör yetkililerinin ayrıntılı açıklamaları e-Devlet Dergisi’nin yeni sayısında yer alacak.