SGK sanallaştırma süreçlerini tamamladı
Sanallaştırma, SGK’ya büyük tasarruf getirdi._x000D_
SGK Avrupa’nın en büyük sanallaştırma altyapısını kurdu. Sun çözümleriyle gerçekleşen proje ile kurumun veri merkezi harcamalarını ciddi oranda azaltan yatırım, sağladığı tasarrufla SGK’ya kendini 1 yılda geri ödeyecek. Medula, e-eczane, e-bildirge gibi uygulamalarda vatandaşların kesintisiz ve daha hızlı hizmet almasını sağlayan projede, Sun iş ortağı Servus da bütünleştirici şirket olarak yer aldı.
SGK sanallaştırma teknolojisiyle, 2400 fiziksel sunucunun getireceği toplam maliyetin yüzde 5’ine, daha büyük ölçekte bir yatırım gerçekleştirdi. Proje kapsamında SGK’nın Kızılay ve Mamak şubelerinde de sistem odaları kuruldu ve olası bir felaket durumunda iş sürekliliğini sağlayacak yedekleme ve geri alma noktaları biçimlendirildi.
SGK, sunucu sanallaştırma projesiyle A sınıfı bilişim altyapısına doğru bir adım attı. Dünyanın en büyük 2., Avrupa’nın ise en büyük sanallaştırma uygulaması olan projeyle SGK, vatandaşlara hızlı ve kesintisiz hizmet sunuyor. anabilgisayar gibi geleneksel kapalı sistemlerden açık sisteme geçişteki en önemli aşamalardan biri olan sunucu sanallaştırma, kuruma en başta yüksek oranda zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor.
Hizmet yelpazesinin genişliği nedeniyle Türkiye çapında, 1,4 milyonu aktif olmak üzere 50 milyon kullanıcısı bulunan SGK, yüksek adette sunucu kullanmanın getirdiği yönetim ve bakım maliyetleri, arıza durumunda yaşanan hizmet kesintisi bedeli, personel kaynağının büyümeye rağmen yerinde kalması ile zamanla yetersiz hale gelmesi ve yavaş işleyen bürokratik süreç gibi sorunları, sunucularını 2,5 ay gibi kısa bir sürede sanallaştırarak çözdü. Bu yeni sistemle kurum, dinamik bir teknoloji altyapısına sahip olarak hız ve yönetim yetkinliği kazandı.
Tasarruf 6 milyon dolar
Sunucu sanallaştırma projesini yöneten Sosyal Güvenlik Kurumu Donanım ve Altyapı Hizmetleri Dairesi Başkanı Adem Onar, anabilgisayar dünyasından açık sistemlere geçişin kurumun geleceğindeki en stratejik ve en yüksek tasarruflu proje olduğunu belirtti. Anabilgisayarların sadece aylık lisans kira bedeli göz önüne alındığında dahi bu projeyi hızlandıracak bir altyapıya sahip olmanın sağladığı tasarrufun yılda ortalama 6 milyon dolar olduğunun altını çizen Onar, kapalı sistem kadar güvenli, servis seviyesi ve performansı yüksek, ölçeklenebilir olan sanal sunuculardan aldıkları verimden oldukça memnun olduklarını ifade etti.
Gerçekleştirdikleri projeyle yazılım geliştirme ve yeni hizmetlerin devreye girmesi gibi uygulamalarda hareket alanlarının genişlediğini söyleyen Onar, “İşgücü anlamında tasarruf sağlayan sanallaştırma teknolojisinde fiziksel sunucuyu yönetmek ve bakımını yapmak için birçok BT uzmanı gerekirken, yüzlerce sanal makineyi yönetmek için 1-2 BT uzmanı yeterli oluyor. Bu SGK’nın sanallaştırma projesiyle de kanıtlanmış durumda. Onlarca uygulamayla binlerce kullanıcıya hizmet veren kurumda, PC’lerin işletim sistemleri, yama seviyeleri, yeni uygulama ve işletim sistemleri sürümlerinin kurulumu gibi işler küçük bir ekip tarafından oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapılıyor” dedi.