Siber güvenlik; bir ülkenin bağımsızlığının ve ekonomik kalkınmasının teminatı
Siber Güvenlik Kümelenmesi, bu yıl 3’üncü kez ‘Siber Güvenlik Haftası’ düzenledi. ‘Siber Güvenlik Haftası’; 28 Kasım Pazartesi günü, üyeler ve paydaşlar tarafından hazırlanan iki gün süren çevrim içi etkinliklerle başladı. 30 Kasım’da ise ‘Uluslararası Siber Savaş Konferansı’, Ankara ATO Congresium’da gerçekleştirildi ve 3 gün boyunca Türk ve yabancı alanında söz sahibi uzmanların katıldığı çeşitli paneller ve konuşmalarla devam etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Siber Güvenlik Haftası’ içinde düzenlenen ‘Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı’na katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmasında, içinde bulunduğumuz dijital çağda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde geliştiğinin altını çizerek “Bu teknolojiler tarafından sunulan hizmetler, her alanda yaygınlaşarak hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Geçmişte, sadece kişilerin iletişim ihtiyaçlarının ön planda olduğu bir dünya vardı. Bugün ise iletişim ağına dâhil olmuş milyarlarca nesneyi konuşuyoruz. Her bir nesne insanlığa yeni bir veri sunuyor. Bu veriler yapay zekâ ile işlendiğinde sağlıkta, ulaşımda, tarımda, sanayide ve daha birçok alanda adeta devrim yapıyor” değerlendirmesinde bulundu. Varank, “Her alanda olduğu gibi, dijitalleşme de avantajlarının yanında dezavantajlarıyla beraber geliyor” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Adeta iki ucu keskin bir bıçak. Hayatımızı hızlı bir şekilde değiştiren dijitalleşme, kötüye kullanımıyla maddi ve manevi büyük zararlara yol açabiliyor. Yenilikçi teknolojilerle daha da karmaşıklaşan siber saldırılar, kritik altyapılara ciddi hasarlar verebiliyor; kritik hizmetlerin kısmen ya da tamamen devre dışı kalmasına sebep olarak toplumsal düzeni bozma veya ülke güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli taşıyor. Ciddi can ve mal kaybına sebep olabiliyor.”
Siber saldırılar sadece bu yıl 6 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştı
“Sınırların olmadığı siber dünyada özellikle konum tespitinin de daha zor olması sebebiyle saldırganlar, maalesef çok daha cüretkâr davranabiliyorlar. Bu durum siber dünyanın, savaş için kullanılmasını daha cazip hale getiriyor” ifadesini kullanan Bakan Varank, “Maddi açıdan bakacak olursak, siber saldırıların sadece bu yıl 6 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştığı düşünülüyor. Teknolojinin, insanlığa faydalı olan yüzünün yanında, kötü ellerde etkili bir silaha dönüşen yüzü mücadele edilmesi gereken bir tehdit olarak her zamankinden çok daha ciddi bir şekilde karşımızda duruyor. Belki de bundan sonra savaşları başlatacak ilk kurşun dijital ortamdan sıkılacak. Ulusal siber güvenliğin, bir ülkenin bağımsızlığının ve ekonomik kalkınmasının teminatı olduğunu artık rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle nasıl sınırlarımızı kararlılıkla koruyorsak, ‘Siber Vatan’ olarak ifade ettiğimiz alanda da mücadelemizi sürdürüyor; buna göre stratejiler geliştiriyoruz. Biz siber saldırılara karşı milli direncin, ancak bütüncül bir yaklaşımla hayata geçebileceğinin farkındayız” şeklinde konuştu.
‘Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritası’ hazırlandı
Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarımızla beraber bazen ayrı ayrı ama hep ortak akılla siber vatanımızı savunuyoruz. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonuyla ülkemizde bilişim ve siber güvenlik sektörünün gelişmesini, küresel pazarda rekabet gücünün artırılmasını sağlayacak politikalar oluşturuyoruz. Milli araştırma kurumumuz TÜBİTAK ile siber güvenlik alanında önceliklendirme çalışmaları yapıyoruz. 2021 yılında Bakanlığımız ve TÜBİTAK eşgüdümünde ‘Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritası’ hazırladık. Bu kapsamda; IoT cihazların bulunduğu ağlardaki trafiği yönetebilen, siber saldırıları önleyen teknolojiler, otonom sistemlere ve yönetim ara birimlerine yönelik siber saldırıları önleyici teknolojiler, son kullanıcı cihazların güvenliğine yönelik teknolojiler gibi 8 farklı alanı öncelikli olarak destekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Siber güvenlik sorunlarının önüne geçecek açık kaynak çözümleri geliştiriliyor
TÜBİTAK BİLGEM ile ülkemizde işlenecek ulusal verilerin korunması için bir platform geliştirdiklerinin altını çizen Bakan Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sinerji projesiyle enerji kritik altyapı sistemlerini modelleyerek, saldırılara karşı bir simülasyon platformunun geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bulut bilişim uygulamalarına yönelik güvenlik çözümlerimizi kendimiz geliştirdik, kamudan başlayarak bunların bir kısmını kullanıma açtık. Siber güvenlik alanında çalışan özel sektör firmalarını ve akademisyenleri de yine TÜBİTAK ile destekliyoruz. Son 20 yılda siber güvenlik alanındaki 664 projeye güncel rakamlarla 1 milyar liraya yakın destek verdik. Deneyap teknoloji atölyelerimizde, daha hayata yeni başlayan evlatlarımıza birçok teknoloji eğitimiyle beraber, siber güvenlik eğitimleri de veriyoruz. Açık Kaynak Platformu ile olası siber güvenlik sorunlarının önüne geçecek açık kaynak çözümlerin geliştirilmesi için öncülük ediyoruz. ‘Dijital Türkiye’ ve ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonu doğrultusunda birçok alanda olduğu gibi siber güvenlik alanına da kamu, üniversite ve özel sektör iş birliğine odaklanmış durumdayız. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ kazanımlarını güvence altına alacak siber güvenlik olgunluğuna erişmek için yeni nesil siber tehditlerle mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. İhtiyacımız olan yapısal dönüşümleri hayata geçirmek üzere gerekli adımları attık, atacağız.”
“Paydaşlarımızdan özgün, yerli ürünler bekliyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konvansiyonel tehditlerin ötesinde siber tehditlere de bakılması gerektiğini, yeni nesil savaş veya uçak gemisi için siber saldırıların, bir füzeden daha büyük tehdit olduğunu belirterek “Bir model uçak veya bir model gemi, bir anlamda uçan veya yüzen bilgisayar konumundalar. Onların maruz kaldığı tehditler sıralamasında siber tehdidi asla göz ardı edemeyiz. Bu açıdan dünyada siber orduların oluşturulduğu bir dönemdeyiz” açıklamasını yaptı. Demir, Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin önemine dikkat çekip “Tüm sektörleri kolları sıvamaya davet ediyorum. Paydaşlarımızdan özgün, yerli ürünler bekliyoruz” dedi.
Siber uzayda bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmanın yolu yapay zekâyı kullanmaktan geçiyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, konuşmasında dijital çağdaki dönüşüme dikkat çekerek “Fiziksel ve dijital ortamlar giderek iç içe geçiyor. Dijital ortama aktarılan her hizmetle birlikte yaşamlarımız da siber uzaya taşınıyor. Siber suç, siber casusluk ya da siber terör gibi kavramlarla hem siber alan hem de fiziksel ortam tehdit edilebiliyor” dedi. Koç, son 10 yılda siber saldırılarda görülen artışın, dijital ortamın daha az kaynakla ve riskle, daha kısa zamanda daha fazla saldırı yapmaya müsait olmasından kaynaklandığının altını çizdi. Siber tehditlerin artık siber savaşa dönüşerek, kritik altyapıları birer siber saldırı hedefi haline getirdiğini aktaran Koç, “Siber uzay, artık beşinci savaş ortamı olarak ülkeler için ulusal güvenliğin ayrılmaz ve en önemli bileşeni durumunda. Bununla birlikte, siber savaş kavramının uluslararası hukukta henüz bir karşılığı yok. Uluslararası hukukta siber uzay için ‘haklı savaş gerekçesi’ ve ‘adil savaş kuramı’ ilkelerinin ne şekilde yorumlanacağı bir tartışma konusu” değerlendirmesini yaptı. Dijital çağda siber gelecek için sıra dışı yeteneklere ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Koç “Zekâ; yapay olabilir ama üreteceği tehdit gerçek. Geleceğin savaşları belki de yapay zekâ algoritmaları arasında geçecek. Siber uzayda bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmanın yolu yapay zekâyı kullanmaktan geçiyor” dedi. Kamu kurumlarıyla bir çalıştay düzenleneceğinin bilgisini veren Dr. Ali Taha Koç, ülkede siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri değerlendireceklerini kaydetti. Konferansa, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ile ATO Başkanı Gürsel Baran da katıldı. BThaber gazetesi de medya sponsoru olarak törende yer aldı.