Siber güvenlik ekosistemi için paydaşlararası iletişim kuruluyor
2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi, 14 Şubat tarihinde BTK destekleriyle ve ev sahipliğinde Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlendi. Etkinlikte; siber uzayda güvenliğin sağlanması için tüm tarafların dayanışma içinde olması gerektiğine vurgu yapıldı.
Zirveye; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, Havelsan Genel Müdürü ve Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da programa video konferans aracılığıyla katılarak değerlendirmelerini aktardı. Sayan, “Ekosistem kavramının en büyük özelliği sürekli olarak yeni bir forma dönüşebilmesidir. Bilişim ekosistemi de yeni ürün ve servislerle, yenilikçi öğelerin eklenmesi, bu öğelerin ekosistem içindeki farklı yapılarla etkileşimi sonucu durmaksızın gelişiyor. Eski meslekler ve süreçlerin otomatikleşmeye başlaması beraberinde ekonomide de yeni endüstriler ve yeni mesleklerin ortaya çıkmasını sağladı” şeklinde konuştu.
Bağımsızlık için milli teknoloji hamlemizi gerçekleştirmemiz kaçınılmaz
Zirvede konuşan Mehmet Fatih Kacır, “Ülkemizde başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere, kamu ve özel sektör kuruluşlarında siber güvenlik alanında kullanılan ürünlerin yerlilik oranlarının artırılması çok önemli. Ülkemizdeki yüzde 5-10 yerlilik oranı olan siber güvenlik çözümlerinin gelecek 5 yılda yüzde 50’nin üzerine çıkarılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı. “
Kacır, TÜBİTAK, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve diğer paydaşlarla devam eden siber güvenlik çalışmalarına da değinerek SSB ile ‘Siber Güvenlik Akademisi’ kurma çalışmalarının sürdüğünü, akademinin sonbaharda hizmete girmesinin planlandığını açıkladı ve ihtiyaç duyulan insan kaynağının çekirdekten yetiştirilebilmesi, erken yaşlarda öğrencilerin bu alana yönlendirilmesi konusunda ‘Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin 81 kente hızla yayılması için çalıştıklarını anlattı.
Siber güvenlik milli güvenliğin bir parçası
Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Teknolojik gelişmelerin odağında yer alan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü artık kendi başına bir sektör olmanın yanında diğer sektörlerde kalkınma ve büyümenin baş aktörü olarak dijital dönüşüm çağının en önemli sektörü haline geldi” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diğer yandan teknolojilerin beraberinde getirdiği risklere de daha açık hale geliyoruz. Bireyler, şirketler, kritik altyapılar ve devletler ciddi siber tehdit altındalar. Siber güvenlik artık sosyal ve ekonomik hayattaki bağlantılı riskler nedeniyle milli güvenliğin bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör haline geldi. BTK’nın ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerini sürdürdüğünün önemle altını çizen Karagözoğlu, “Bugün 14 sektörel SOME ve 1000’in üzerinde kurumsal SOME’miz USOM ile koordineli bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte. Bu çerçevede USOM’a daha fazla kaynak ayrılarak geçmişte yapılan çalışmaları ileriye taşıma gayreti içindeyiz” açıklamasını yaptı.
Siber güvenlikte yasal çerçeve oluşturulmalı
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ni anlatan Mustafa Murat Şeker, 99 firmanın kümelenmeye kayıtlı olduğunu, 4400 kişiye istihdam sağlandığını söyledi ve kümelenmenin 154 ürünü olduğunu kaydetti.
Siber zorbalığın özellikle çocukları ve gençleri hedeflediğinin altını çizen Rahmi Aktepe, “Teknoloji üretir ve teknolojiye yön verir bir konuma gelmeliyiz. Toplumun tüm katmanlarında farkındalığa olanak sağlayacak şekilde paydaşların rolleri açıkça tanımlanmalı ve yasal çerçeve oluşturulmalıdır. ‘Ulusal Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritası’ hazırlanması önemli kazanımlar sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Siber güvenlik farkındalığı konusunda çok yol katedildiğine vurgu yapan Ahmet Hamdi Atalay, sektör tarafında bir ekosistem yaratılması çabasını çok önemli bulduklarını kaydederek “siber güvenlikte yerli ve milli çözümler olmazsa olmazdır” dedi.
Zirve, siber güvenlik ile ilgili düzenlenen panellerle gün boyu devam etti.
Bankacılık sektörüne yönelik saldırılar arttı
Panel Yöneticiliğini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren’in yaptığı ‘Mobil Ağlarda Siber Güvenlik’ paneline; ULAK A.Ş. Genel Müdürü Metin Balcı, Huawei Takım Yöneticisi Mehmet Zahit Alpaslan, Netaş Siber Güvenlik Teknolojileri Direktörü Uğur Çağal, Havelsan Ar-Ge ve Mühendislik Grup Müdürü Serkan Gümrükcüoğlu, Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, Türksat Kurumsal Bilgi ve Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Ortayatırtmacı, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Oğuz Yılmaz katıldı. Evren 2. Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı’nın çalışmalarının sürdüğünü aktarırken birinci hedefin teknolojik altyapıların geliştirilmesi olduğunu ifade etti. USOM’da geçtiğimiz ay 2,5 milyar saldırının engellendiğini söyleyen Evren, bankacılık sektörüne yönelik saldırıların son 2 ay içinde 40 kat arttığına dikkat çekti. Küçük, her konuda iş birliğine açık olduklarına vurgu yaparken Ortayatırtmacı da teknolojik kapasitenin arttıkça risklerinin de arttığını kaydetti. Gümrükcüoğlu sunumunda, IDC tarafından yapılan analizlere göre Türkiye’nin kötücül uygulama yazılımı indiren ilk 10 ülke içinde 8. sırada yer aldığının altını çizdi. Balcı, Milli Ağ Teknolojileri MİLAT’tan söz edip ULAK’ın derinlemesine ve bütüncül güvenlik mimarisi sunduğunu anlattı ve “Standartlara uyumlu, kendi özgün tasarımlarımızı milli olarak üretebilecek durumdayız” açıklamasını yaptı. 130’dan fazla üyeye sahip olduklarını belirten Yılmaz, uçtan uca yerli 5G Projesi’nin ilk projeleri olduğunu kaydederek esas hedefin yurt dışı olması gerektiğine vurgu yaptı. Çağal, yüzde yüz yerli güvenlik duvarlarının geliştirilmesinin önemini aktarıp iş birliği kültünün oturtulması gerektiğini ifade etti. 5G ile güvenlik altyapılarının da gelişmesi gerektiğini söyleyen Alpaslan, 5G ile ilgili standartların devlet desteğiyle geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bilişim standartları konusunda ekosistem yaratmak zorundayız
Dijital Dönüşümde Siber Güvenlik: Yapay Zeka ve Kayıt Zinciri panelinin yöneticiliğini üstlenen BTK Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Bülent Arsal, dijital kimlik kartlarının 35 milyona ulaşmış olduğunu ama fotokopilerinin çekilerek kullanıldığını ifade ederek “Bunun önüne geçmeliyiz” dedi. Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ziya Karakaya, bulut bilişimin önemine değinerek “Sanallaşarak genişleyebilmemiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı ve “Bilişim standartları konusunda ekosistem yaratmak zorundayız. Dünyanın gerisinde kalırsak hep başkalarının koyduğu kuralları uygulayacağız” açıklamasını yaptı. Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, “Dijital dönüşümün merkezi olmak için Bilişim Vadisi var” dedi. Labris Networks CEO’su Seçkin Gürler, “Bizim üretmediğimiz veri nasıl bizim olur?” sorusunu gündeme getirdi ve “Blok zinciri uygulamalarda öncü olmak ama bazı ülkelerin uygulamalarını da izlemek gerek” şeklinde konuştu. Kümelenmeler ve iş birliklerinin önemini yineleyen ANKAREF CEO’su Gökhan Fidan, “Herkes kendi uzmanlığında, devletin koyduğu standartlarla iş birliği içinde kendinden emin olduğu çözümleri uygularsa güvenlik zafiyeti de yaşanmaz” değerlendirmesini yaptı. Palo Alto Networks Genel Müdürü Vedat Tüfekçi, tüm dünyanın buluta kaydığını söylerken Huawei Stratejik Pazarlama Direktörü Gökalp Caymaz da “Yapay zekayı güvenliğe nasıl uygulayacağız?” sorusunun izinden yanıtlarını aktardı ve tüm yerli firmalarla iş birliğine açık olduklarını ifade etti.
Türkiye siber güvenlik ekosisteminin haritası çıkarıldı
Yöneticiliğini T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Grup Başkanı Mustafa Özçelik’in yaptığı Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojilerinde Siber Güvenlik panelinde, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Cenk Özen, Türkiye’deki siber güvenlilk ekosisteminin haritasını çıkardıklarını aktardı ve ilk önem verilen konulardan birinin de paydaşlararası iletişim olduğunu vurguladı. Kümelenmenin esas amacının sektörü geliştirmek olduğunu ifade eden Özen, “2019 kapsayıcı olma yılımız. Herkesin kümelenmeyi sahiplenmesini istiyoruz” dedi. Havelsan Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri Salih Talay, Havelsan’ın siber güvenlik ekosistemiyle büyüyen ve gelişen bir firma olduğunun altını çizerken STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Direktörü Emin İslam Tatlı, medikal cihaz güvenliğinin önemine vurgu yapıp bunun tek başına ele alınacak bir konu olduğunu kaydetti. Tatlı, Siber Füzyon Merkezi’ne odaklandıklarını söyledi. Aselsan Siber Güvenlik Ekip Şefi Dr. Sinan Şenol, şirketlerin en büyük yatırımlarını siber güvenliğe yapacaklarını ifade etti. Siber güvenlik ve savunmanın iç içe olduğuna dikkat çeken BilgeSGT Genel Müdürü Burak Çifter, siber güvenlik kümelenmesinin en büyük faydasının bütünsellik olacağını kaydetti. Panele, Alaaddin Keykubat Siber Akademi Vakfı adına katılan Muzaffer Akyıldırım, siber güvenliğin diplomasinin önemli bir ayağı olacağına dikkat çekti.