SİBER GÜVENLİK, ESASLI SÜREÇ YÖNETİMİ GEREKTİRİR
Hedefin büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak yaşamsal, ekonomik ve onursal riskler söz konusu. Zarar vermek üzere odaklanılan hedefler de var, rastlantısal olarak bir saldırının hedefi olanlar da… Saldırı kaynakları bir ülke yönetimi de olabiliyor, meraklı bir çocuk da. “Her adımımızda, her nefesimizde veri toplayan sistemler var” diyen Unify Sistem Mühendisi Kağan Özerhan, “Bilişim etiğindeki düzenlemeler, teknolojik gelişmelerin hızını takip edebiliyor mu? Veri toplayan kuruluşlar ne kadar etik? Adalet mekanizması, etik olmayan kuruluşlara karşı ne kadar etkin? Potansiyel bir hedef olarak, sizin için rahatlık mı önemli, riskleri azaltmaya yönelik önlemler mi? Merkeziyetçi ve iyi korunduğunu düşündüğünüz bir hizmet mi daha güvenli, dağıtık bir sistem mi?” sorularını yöneltti. Kağan Özerhan, ekledi: “Güvenlik odaklı risklerdeki gelişmeleri, çeşitliliği anlayabilmek için bu konuları düşünmemiz gerek.”
Güvenlikte bireysel farkındalığı ‘toplum çoğunluğunda zayıf’ olarak tanımlayan Kağan Özerhan, eleştirilerine şöyle devam etti: “Sosyal medya uygulamalarının güvenlik ve gizlilik ayarlarını özelleştiren kişiler azınlıkta. Çok gereksiz özel bilgiler paylaşılıyor. Zayıf parolalar kullanılıyor, iki adımlı kimlik doğrulama kullanımı az. Sosyal medya uygulamaları aracılığı ile biyometrik verilerini de rahatlıkla paylaşanlar var.”
2020 yılı risk gündemini ve güvenlik önceliklerini ise Özerhan şöyle anlattı:
“Siber güvenlik bir süreç yönetimi gerektiriyor. O ana kadar hiç karşılaşmadığınız saldırılara karşı bile davranış analizi yapıp, otomatik önlemler alan çözümlerle önlem almak zorundasınız. Güvenlik önlemleri geliştikçe, siber güvenlik saldırı yöntemleri de gelişiyor, çeşitleniyor. En korkutucu gelişme büyük veri analitiğinden yararlanılarak toplumsal, bireysel yönlendirme girişimlerindeki gelişmişlik düzeyi. Yapay zeka destekli, büyük veriden yararlanabilen algoritmalarla yapılabilecek yeni saldırılar olasılık dışı değil. Atos, önemli organizasyonların, uluslararası kurumların, büyük şirketlerin bilişim hizmetlerini yönetme deneyimi olan bir bilişim şirketi. Siber güvenlik konusunda hem kendi çözümleri hem de teknoloji çözüm ortaklıkları, küresel çapta 14 tane güvenlik operasyon merkezi, 5 binden fazla güvenlik uzmanı var. Atos’un tümleşik iletişim ve işbirliği çözümleri markası olan Unify da bu deneyimden faydalanarak güvenli ürünler ve hizmetler sağlıyor.”