Siber güvenlik paydaşları BGD’de buluştu
Bilgi Güvenliği Derneği’nin (BGD) Ankara’daki yeni binasının açılışı; 17 Eylül tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un katılımıyla gerçekleştirildi.
BGD; 22.07.2007 tarihinde, ülkemizde ‘Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik’ alanında toplumun bilgi ve bilinç düzeyi ile farkındalığı artırmak, teknolojik gelişmeleri izlemek, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak, bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda kamuoyu oluşturmak, strateji ve politikalar geliştirmek ve uygulamak, bunların sonucu olarak ülkemizde siber güvenlik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla kuruldu. Vizyonu da “Bilgi güvenliği alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tarafsız, güvenilir ve etkin bir ulusal sivil toplum kuruluşu olmak” şeklinde belirlendi.
Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda ana tema ‘Sağlık Sektöründe Siber Güvenlik’
BGD’nin yeni binasının açılışında konuşma yapan CBDDO Başkanı Dr. Ali Taha Koç; hayatımızın her alanına nüfuz eden internete bağlı cihazların oluşturduğu nesnelerin interneti olarak adlandırılan yeni yaşam biçimine vurgu yaparak “Nesnelerin İnterneti; toplanan büyük verinin analiziyle yeni yeni hizmetler sunulmasını sağlayarak hayatımızı kolaylaştırıyor, etkinliğimizi ve verimliğimizi artırıp iş yapış şeklimizi ve günlük hayatımızı değiştiriyor. Bunca olumlu yanıyla birlikte her türlü bilgi ve işlemin elektronik ortama taşınması ve kritik altyapılarda da yoğun olarak internet uygulamalarının kullanılmasıyla birlikte güvenlik ihlalleri de hızla artmakta. ‘Makinalar arası iletişim (M2M), Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zekâ ve Blokzincir Teknolojisi’ uygulamalarının artmasıyla siber tehdit ve tehlikeler olağanüstü artış gösteriyor. Dolayısıyla bu durum ülkeler, kurumlar ve bireyler için hayati hale gelmekte” değerlendirmesini yaptı. Gençlerin artık ‘Nesnelerin İnterneti’nden ‘Sense of Internet’e yakınlık duyduğunun da altını çizen Ali Taha Koç, gençlerin duygu paylaşımına daha çok önem verdiklerini vurguladı. Koç, BGD tarafından her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın bu yıl 14’üncü kez, ‘Sağlık Sektöründe Siber Güvenlik’ ana temasıyla 2-3 Aralık’ta, TC Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirileceği bilgisini verdi. Konferans ile ilgili gelişmeler iscturkey.org üzerinden takip edilebilecek ve etkinliğe katılım ücretsiz olacak.
Yücel’den tüm öğrencilere siber güvenlik kampına davet
BGD YK Başkanı Taha Yücel de, yaptığı konuşmada, “BGD, kuruluş amacı doğrultusunda; tüm paydaşlarla iş birliği yaparak mevzuatın oluşturulmasında ve geliştirilmesinde aktif rol almakta, gerçekleştirdiği konferans, sempozyum, çalıştaylar, verdiği eğitimler, yayımladığı rapor, makale, dergi, kitaplar ile ülkemizde siber güvenlik kültürünün oluşmasına katkı sağlamakta” açıklamasını yaptı. Yücel, “Bu çerçevede BGD, ‘Elektronik İmza Kanunu, Kişisel Verileri Koruma Kanunu, Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı’ taslak dokümanlarının hazırlanmasına öncülük etti, hazırladığı taslak metinler kabul gördü. Ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, önemli konuların gündeme alınması, kamu-sanayi-endüstri iş birliklerinin oluşturulmasında etkin rol üstlendi” şeklinde konuştu. CyberMag dergisiyle üç yıldır düzenli olarak toplumun bilgilendirilmesine katkı sağlandığını aktaran Yücel, “Ayrıca bünyemizdeki BGD Genç yapılanmasıyla gençlerimizin siber güvenlik konusunda bilinçlenmesi, bilgilendirilmesi ve yetiştirilmesi için eğitim faaliyetlerini sürdürüyoruz” dedi. Taha Yücel, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin desteğiyle 8-12 Ekim tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın İstanbul Marmaracık Kampı’nda gerçekleştirilecek olan siber güvenlik kampına tüm öğrencileri davet etti.