“Siber Güvenlikte Dünyayla Rekabet Edebilen Bir Türkiye Ekosistemle, Gençlerimizle, İş Birliğiyle Mümkün”
STM, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin 21-25 Aralık tarihleri arasında düzenleyeceği ‘Siber Güvenlik Haftası’nın ana sponsoru oldu. Kümelenmeye, oluşumun başından bu yana katkı sunduklarını hatırlatan STM Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal, ”Siber güvenlik alanında ürettiği teknolojiyle hem ülkesine yeten hem de dünya ile rekabet edebilen bir Türkiye, Savunma Sanayii Başkanlığı’mız ve T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi öncülüğünde bu yola çıkmış ve elinden gelen tüm katkıyı sunan bizlerle, üniversitelerimizle, ekosistemle, kazandığımız gençlerimizle, iş birliğiyle, el birliğiyle mümkün olacak.“
Siber güvenlik alanında yenilikçi yaklaşımları ve özgün çıktılarıyla ayrışan, savunma sanayiinin öncü firmalarından STM, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin, üye firmalarla birlikte yerli siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak; bu alandaki farkındalığı ve iş birliklerini artırmak; kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirmek amacıyla düzenlediği ‘Siber Güvenlik Haftası’nın ana sponsoru oldu.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi himayesinde 21-25 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ‘Siber Güvenlik Haftası’nın açılış töreni, 21 Aralık günü T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nde sınırlı katılımla gerçekleştirilecek. Açılış töreni sonrasında online platformlarda devam edecek olan etkinlikte; Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve 80’in üzerinde Küme‘ye üye firmanın stantlarla katılacağı Sanal Siber Güvenlik Fuarı’nın yanı sıra webinarlar, yarışmalar ve eğitimler de düzenlenecek.
“Siber evrende ilk güdümüz ‘korumak’olmalı“
Ana sponsor oldukları Siber Güvenlik Haftası’na ilişkin bir değerlendirme yapan STM Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal, etkinliği düzenleyen Siber Güvenlik Kümelenmesi‘ne, oluşumundan bu yana aktif bir biçimde destek sunduklarını söyledi. Şirket olarak bu alanda ayrıca, hem gençler arasında hem de özel sektörde siber farkındalığın artırılmasına ve Türkiye’de ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik olarak da çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Soydal, “Ana odağı savunma olan bir şirket olarak, hayatlarımızın ve iş süreçlerimizin hemen her alanına giren tüm yeni teknolojilerin güvenliğinin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz“ dedi. Sosyal, şöyle devam etti: “Teknoloji, gün geçtikçe daha fazla alanda kullanılır hale geldikçe ve geliştikçe; siber saldırıların etki alanı da yıkıcılığı da artıyor ve açıkların, tehditlerin, zafiyetlerin giderilmesi, geçmişe nazaran daha da büyük önem taşıyor. Akıllı saatlerimizden otomobillere, cep telefonlarımızdan otomasyon gerektiren tüm iş süreçlerimize, ticari sırlardan müşteri bilgilerine, siber evrende her nerede bulunuyor, her ne bilgiyi saklıyor olursak olalım; ilk güdümüz bu evreni korumak olmalı ki olası riskleri bertaraf edebilelim. Siber evrende çok daha güvenli yarınların yolu ise, siber güvenlik alanında başta özel sektör olmak üzere tüm toplumumuzun farkındalığının artmasından; bu alandaki tehdit ve fırsatların neler olduğunun iyi analiz edilmesinden; Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin de nihai hedeflerinden olan bu alandaki iş birliklerinin geliştirilmesinden ve nitelikli insan kaynağı için gençlerimize daha fazla fırsat tanımaktan geçiyor. Siber güvenlik alanında ürettiği teknolojiyle hem ülkesine yeten hem de dünya ile rekabet edebilen bir Türkiye, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’mız ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi öncülüğünde bu yola çıkmış ve elinden gelen tüm katkıyı sunan bizlerle, üniversitelerimizle, ekosistemle, kazandığımız gençlerimizle, iş birliğiyle, el birliğiyle mümkün olacak.“
Yerli siber güvenlikten IoT cihazlarda tehdide, STM 6 ayrı etkinlikte yer alacak
Siber Güvenlik Haftası’nda STM, 6 ayrı etkinlikte yer alacak. Buna göre etkinliğin ilk gününde; 15.00-15.45 saatleri arasında “Savunma Sanayiinde Yerli Siber Güvenlik“ adıyla ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi’nin moderatörlüğünde düzenlenecek panelin konuşmacıları arasında STM Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal da yer alacak. Etkinliğin üçüncü günü olan 23 Aralık’ta, 11:00-12:00 saatleri arasında düzenlenecek Kurumsal Zafiyet ve Risk Yönetimi“ webinar’ında ise STM Siber Güvenlik Ürün Geliştirme Grup Lideri Özkan Boztaş, “Zafiyet tabanlı risk yönetiminin 3 aktörü; Zafiyetlerin tespiti; Varlıkların değeri ve Tehdit yönetimi“ başlıklarında konuşacak. Aynı gün 14:00-15:00 saatleri arasında “IoT Cihazlara Yönelik Kablosuz Saldırılar“ isimli webinar’da ise, STM Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Uğur Çil ile birlikte STM Siber Güvenlik Uzmanı Muhammed Ali Yurdagül, IoT cihazlar özelinde BLE ve Zigbee haberleşme protokolleri üzerinden yapılan saldırılarla çözüm yollarını ele alacak.
“Türkiye’nin İlk Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS) Tabanlı Test Yatağı Merkezi – Dünü Bugünü Yarını“ başlığıyla 24 Aralık’ta 11.00 – 12.00 saatleri arasında düzenlenecek webinar’da da Savunma Sanayi Başkanlığı desteğiyle tamamlanan Merkez’in, hayata geçirilmesinde edinilen tecrübeler, yaşanılan zorluklar ve gelecekte yapılması planlanan işler ele alınacak. Konuşmacıların, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Profesörü İbrahim Özçelik ve STM Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Erkan Erdoğan’ın olacağı bu anlatımda, Kritik Altyapılar ve EKS Siber Güvenlik; Akıllı Enerji Şebekesi Yönetimi ve Akıllı Su Yönetimi de ele alınacak. Aynı gün saat 14.00-15.00 saatleri arasında düzenlenecek “Aktif Defans’ın Yeni Aktörü Mitre Shield“ başlıklı webinar’da ise STM Siber Güvenlik Uzmanı Uğurcan Atasoy ile STM Siber Güvenlik Uzmanı Umut Ergin, saldırı alanında dünya genelinde bilinen MITRE ATTACK Framework’ün devamı olarak ortaya çıkan MITRE SHIELD hakkında bilgilendirme yaparak, uygulamaları gösterecek.
Etkinliğin son günü olan 25 Aralık’ta ise, 11.00-12.00 saatleri arasında “2020 Siber Güvenlik Resmi ve 2021’e Bir Bakış” adıyla bir webinar düzenlenecek ve STM Siber Tehdit İstihbarat Analisti Çağrı Burak Aslan, STM Siber Füzyon Merkezi tarafından hazırlanan 2020 yılında siber güvenlik alanında yaşanmış önemli gelişmeleri ve saldırıları verilerle birlikte ele alarak, 2021’e dair vizyon bir sunumu gerçekleştirecek. Etkinlik kapsamında, STM tarafından gerçekleştirilecek son webinar’da ise; yazılım geliştirme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve tehdit modelleme ile yazılım geliştirme sürecinin nasıl daha güvenli hale getirilebileceği konularının ele alınacağı ‘Tehdit Modelleme ve Güvenli Yazılım Geliştirme Süreci’ webinarını STM Siber Tehdit İstihbarat Analisti Berk Cem GÖKSEL gerçekleştirecek.
STM Hakkında
Savunma sanayiine mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında çeyrek asırdan uzun bir süredir hizmet veren STM ise, bugün sahip olduğu temel kabiliyet ve teknolojilerini askeri deniz platformlarından uydu çalışmalarına, siber güvenlikten büyük veri analitiği ve yapay zekâ uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak Türkiye’nin ve dost ülkelerin ihtiyacı olan kritik alanlarda çalışmalar yürütmektedir.