Siber güvenlikte ulusal ve uluslararası iş birlikleri hayati önem taşıyor
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası`nın (ATO) ortaklaşa düzenlediği ‘Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı’, 31 Ekim tarihinde ATO Meclis Salonu`nda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, siber saldırıların ve siber suçların sürekli artış gösterdiğini, saldırıların zekileştiğini, sürekli kalıcı tehditlerin arttığını ve siber tehdit vektörlerinin boyut değiştirdiğini vurgulayarak “Siber dünyayı daha iyi anlamak, önlem almak ve koruyucu tedbirler geliştirmek ve özellikle de siber vatan ve savunmayı tam anlamıyla gerçekleştirmek için yapılan çalışmalara ilave olarak yeni kavram, tema veya yaklaşımların geliştirilmesine, veri sözlüğü çalışmalarının tamamlanmasına, özellikle de yeni ontolojik çalışmaların yapılmasına ve paylaşılmasına ihtiyaç bulunuyor” şeklinde konuştu. Sağıroğlu, siber güvenliğin öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekip “Kuantum hesaplama yöntemleri de dikkate alındığında, tehditlerin artarak devam edeceği de ortada. Bu yıl içerisinde ülkemizde sağlık, enerji dağıtım ve savunma sektöründe meydana gelen veri sızıntılarının yüzbinleri etkilemesi buna örnek verilebilir. Her zamankinden daha çok bu konulara ağırlık verilmesi, bu alanda yapılan çalışmaların gerek sayı ve nitelik gerekse yeni çözüm ve yaklaşımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde önemli çalışmalar yapılmasına rağmen akademik olarak üretilen çıktılar, alınan patentler, geliştirilen ürün ve teknolojilerde istenilen seviyelerde olmadığımız, ülke siber güvenlik farkındalığımızın da düşük olduğu da ortada. Dünyada Web of Science verilerine göre yapılan çalışmalara bakıldığında, sadece siber güvenlik alanında 25.226 akademik yayın çıktığı, bilimsel olarak ülkemizin bu alana katkısının ise yüzde 1’e yakın olduğu görülmekte. Bu etkinliğimizin amacı; burada belirttiğim konuları daha kapsamlı tartışmak, üniversite-sektör-kurum uzmanları ile beraber farklı ve yeni çözüm yollarının geliştirilmesine katkılar sağlamak, dijital topraklarımızı veya varlıklarımızı sonuçta siber vatanımızı tüm taraflar veya paydaşlar ile hep birlikte savunmak için durum tespiti yapmak, yeni yaklaşımlar, çözümler ve fikirler geliştirilmesine katkılar sağlamak” açıklamasını yaptı.
ATO dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdi
ATO Başkanı Gürsel Baran konuşmasında, “Önceden vatan savunması denildiğinde aklımıza toprak bütünlüğümüz, kara, deniz ve hava sınırlarımız geliyordu; oysa şimdi dijital dünyada da sınırlarımız olduğunun ve bunu korumamız gerektiğinin farkındayız” ifadesini kullanarak şu detayları aktardı: “Egemenlik ve bağımsızlığımız için tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da savunmayı sağlamak durumundayız. Vatan sınırı tanımı ile birlikte savunma araçları da farklılaştı. Bundan 100 yıl önce tankla, tüfekle, süngüyle vatan savunulabiliyorken, bugün topyekûn savunma için bilgisayarlar, kodlar, yazılımlar ve adını sayamadığımız niceleri devrede. İnsanları bireysel olarak ilgilendiren ‘Siber Dünya’, yaşanan gelişmeler sonucunda ülkeleri de yakından ilgilendiren bir mecra haline geldi. Dijital mahremiyete yönelik tehdit algısı sadece insanların değil ülkelerin de sorunu. Bu yeni dünya, avantajlarıyla insanoğluna hizmet ederek hayatı kolaylaştırırken, yeni kavram ve tehditlerle de karşımızda duruyor. Böylece siber dünyada siber vatan savunması gündeme geliyor.” ATO olarak pandemi süreciyle dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Baran, “1923’ten bu yana arşivimizde yer alan tüm evrakları zamanla tahrip ve yok olma riskine karşı dijital ortama aktardık. Bu süreci bilişim sektörünü temsilen yönetim kurulumuzda yer alan Adem Ali Yılmaz yönetti. Yılmaz, üyelerimize sunduğumuz hizmetlerin büyük bölümünü elektronik ortama taşıdığımız ATONET Üye Hizmet Platformu`nun hayata geçirmesinde de aktif rol üstlendi” dedi.
Ülkelerin savaş mühimmatı; zararlı yazılımlar, dezenformasyon kavramları…
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey de, dijital kimliklerimizin, dijitalleşmeyi sağlayan tüm kritik verilerin tamamının siber uzayın bir parçası olduğu anlamına geldiğini vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dijital dünyanın sınırı yok. Siz otururken dünyanın bir ucunda bir saldırgan enerji kesintilerine sebep olabiliyor. Saldırgan kim, nerede? Bomba yok, füze yok. Siber savaşlarda saldırılar sessiz. Ülkelerin savaş mühimmatı; zararlı yazılımlar, dezenformasyon kavramları. Yüzyıllardır süregelen savaşlar, dijital dünyada günümüzde de devam ediyor. Siber uzay 5. savaş ortamı olarak ülkeler için en önemli alana dönüşüyor. Artık saldırganlar da savunma da; yapay zekâ. Bu büyük tehditler karşısında öyle bir siber savunma mekanizması kurmalıyız ki kimse bize saldırmaya cesaret edemesin. Güçlü siber devleti nasıl sağlarız? Askeri ve politik konumunu yanında devletin tüm kurumların koordinasyon içinde çalışmasıyla bunu sağlayabiliriz.”
Kritik altyapılara gerçekleştirilen saldırılarda enerjinin ana hedef olarak seçildiği görülüyor
Etkinliğin açılışında son konuşmayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi. Sayan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği‘nin (ITU) Küresel Siber Güvenlik Dizini Raporu‘na göre Türkiye‘nin siber güvenlikte 200‘e yakın ülke arasında Avrupa‘da 6‘ıncı, dünya genelinde ise 11’inci sırada olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Gerek EMO Ankara Şubesi`nin gerek ATO`nun ‘Siber Vatan Ve Savunma Ulusal Çalıştayı’ düzenlemesi anlamlı ve birçok kuruluşlarımıza örnek olması açısında önemli. Bugün artık dijital dönüşüm dediğimiz olgu bir seçim ya da tercih değil adeta zorunluluk. USOM ekibimiz 7/24 esasına göre çalışmalarını sürdürmekte. İnsanlar arasındaki haberleşme bütün haberleşmenin yüzde 10`u civarında kalacak, diğer kısım makineler arasında olacak. Araştırmalara göre her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Siber saldırıların amacı maddi çıkar temininin ötesine geçti bir ülkenin altyapısını çökertmek, hayati yapıları işlemez hale getirmek, ülkelerin itibarını zedelemek gibi sonuçları olmakta. Kritik altyapılara gerçekleştirilen saldırılarda enerjinin ana hedef olarak seçildiği görülüyor. Günümüzde otomobilden ev eşyasına kadar her türlü nesne internete bağlı, bu anlamda siber güvenlikle ilişkili. Siber güvenlik alanında yerlilik ve millilik alanında çalışmalar sürdürülüyor. Siber saldırılara yönelik en ilginç bilgi bu saldırıları gerçekleştiren yüzde 70`inin dışardan, kalan yüzde 30`unun içerdeki kişilerden oluşması. Her 3 saldırıdan bir tanesi saldırıya uğrayan kurumdaki kişiler tarafından yapılmakta. Siber güvenliği ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Siber güvenlik doğası gereği sosyal, hukuksal bakımdan ele alınması gereken konu. Siber güvenliğin sağlanmasında gerek uluslararası düzeyde gerek ulusal çapta iş birlikleri, koordineli çalışmalar hayati önem taşıyor.”
Oturumlarda önemli isimler ağırlandı
‘Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma Oturumu’nun ilki; Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Oturuma; BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM-BTD Daire Başkanı Onur Aktaş, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı Birim Müdürü Duygu Fidancıoğlu, Labris Networks Yönetim Kurulu Üyesi ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Oğuz Yılmaz, Emcekare Mühendislik Genel Müdürü ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Aykut Açıkgöz ve Cybernet‘ten Gökay Türksönmez, İstanbul Gelişim Üniversitesi’den Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şenol ve Alaaddin Keykubat Siber Akademi Vakfı Danışmanı Dr. Hüseyin Bayazıt katıldı. Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı‘nın ikinci oturumunun başkanlığını Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel’in gerçekleştiririrken son oturumun başkanlığını ise Gazi Üniversitesi Adli Bilişim Ana Bilim Dalı Başkanı ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan yaptı. Toplantıya; EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Aslan, Yönetim Kurulu Yazmanı Hatice Bilge Alğın, Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Kadir Işık, Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ayhan Şahin, Teknik Yönetmelikler Komisyonu Üyesi Ali Fuat Bilgin, Elektronik Meslek Dalı Komisyonu Üyesi Mustafa Çölbeyi Yıldız, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun ile ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.