Siber saldırı savaş nedeni
Siber saldırılar gün geçtikçe daha maliyetli olmaya başlıyor. Artık eğlence olsun diye birkaç siteye sızıp imzasını bırakmak bu alana yeni giren çaylakların işi durumuna geldi. Diğer yandan uzman bilgisayar korsanları artık dünyada dengeleri değiştirebilecek girişimlerde bulunma cesaretini göstermeye başladı.
1 Haziran 2011 tarihli ntvmsnbc haberine göre Amerikalı komutanlara yabancı düşman ülkelerin desteklediği bilgisayar korsanlarına karşı askeri misillemede bulunma seçeneği verildi. Bu siber saldırıların olası savaş sebebi sayılması anlamına geliyor. Bu kararla birlikte, artık politik saldırılar daha kritik hale geldi. Daha önce “soğuk siber savaş başladı mı” konulu yazıda değindiğimiz soğuk siber savaş kavramını biraz daha resmileştirmiş oldu.
Hatırlamak gerekirse, bu alanda en büyük politik saldırı sayılan Estonya saldırısı sonrası Amerika, Nato’dan siber savunma merkezi kurmasını istemiş ve Estonya’nın başkenti Tallinn’de bu merkez kurulmuştu. İlk tatbikatlar da yine burada yapılmıştı. Sonuçta ABD uzmanlar komisyonu, NATO’nun maruz kalabileceği üç potansiyel tehditten birinin siber saldırı olduğunu açıkladı. Ancak asıl tehdit kendisi için de geçerliydi.
ABD’nin bu kararı şu aşamada aslında korsanların karşısında caydırıcı bir unsur çıkarmaktan öte bir şey değil. Çünkü saldıranların lokasyonunu belirlemek o kadar da kolay bir şey değil. Mevcut sistemler daha çok savunma ağırlıklı ve saldırı olursa saldırı yapanın lokasyonunu belirlemeye yönelik bir sistem henüz yok. Olması da şu ana kadar çok mantıklı değildi çünkü, saldırıyı hissedince saldıranın lokasyonunu belirleyecek bilgileri toparlamak için harcanan sürede çok fazla bilgi kaybedilmiş olabilirdi.
Yeni savunma sistemlerinde bu yapılabilecek mi bekleyip göreceğiz. Saldıranlar, iyi bir saldırı, iyi bir savunmayla olur kuralı ile lokasyonları belirlenmesin diye önlemler alabilirler. Belki de saldırı başka bir lokasyondan yapılıyormuş gibi yansıtma bile yapabilirler. Konu giderek esrarengiz bir boyuta geçiyor gibi.