Siber suçlarda bir ilk
Üç aydır keşfedilen Android için geliştirilmiş zararlı yazılım Obad.a Trojan’ın nasıl yayıldığını araştırmaya devam ediyor.
Obad.a Trojan’ın nasıl yayıldığı hala araştırılıyor.Bu trojan’ı kullanan suçluların geliştirdikleri zararlı yazılımları yaymak için yeni bir teknik geliştirdikleri düşünülüyor.
Siber suçlarda bir ilk
Kaspersky Lab’da aylardır Obad.a üzerinde yapılan araştırmalar sonunda uzmankar, bu trojan’ı kullanan suçluların geliştirdikleri zararlı yazılımları yaymak için yeni bir teknik geliştirdikleri düşünüyor. Buna sebep, mobil siber suç tarihinde ilk kez bir trojan’ın diğer suç grupları tarafından kontrol edilen “botnet”ler aracılığıyla yayılıyor olması.
Yayılma biçimi
Obad.a trojan’ın hızlı yayılmasını sağlıyor. Kullanıcılar,kendilerine gelen ödenmemiş borçları konusunda uyaran sahte bir mesajla Obad.a’yı mobil cihazlarına otomatik olarak indiren bir bağlantıyı takip ediyor ve dosyayı çalıştırdıklarında virüsün yerleşmesini sağlıyorlar.
Sahte uygulama mağazaları da Google Play sayfalarının içeriğini kopyalayarak, güvenli bağlantıları zararlı olanlarla değiştiriyor ve Obad.a’nın akıllı telefonlara yerleşmesini sağlıyor.
Bu kötü amaçlı yazılım ev bilgisayarlarına zarar vermiyor ancak akıllı telefon ve tablet kullanıcıları risk altında. Ukrayna, Beyaz Rusya, Özbekistan ve Kazakistan’daki mobil cihazlarda tespit edilen bu kötü amaçlı girişimlerin toplam %83'ünün Rusya’da olduğu açıklandı.
Eski Android sürümleri tehdit aldında
Kaspersky Lab antivirüs uzmanlarından Roman Unuchek, Google’ı bilgilendirdiklerini açıklayan Unuchek, “Bu açığın Android 4.3’te kapatılmasını sağladık. Ancak çok az sayıda yeni akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar bu yeni sürümle çalışıyor ve bir önceki sürümlerle çalışan daha eski model cihazlar maalesef hala tehdit altında. Henüz fark edilmemiş zayıf noktaları kullanan Obad.a'nın, Android için geliştirilen diğer trojan’larla karşılaştırıldığında daha çok Windows özelliği taşıdığını görüyoruz” diye ekliyor.