Siber tehdit rotası haritada
Kaspersky Lab, dünya çapında gerçek zamanlı olarak gerçekleşen siber güvenlik olaylarını görselleştiren etkileşimli bir “siber tehdit haritası” çıkardı. Haritada, gösterilen tehdit türleri arasında, erişim esnasında ve talep üzerine yapılan taramalarda, e-posta ve web anti-virüs tespitlerinde algılanan zararlı nesneler ile zayıf nokta ve yetkisiz giriş tespiti alt sistemleri tarafından tanımlanan nesneler yer alıyor. Harita, güvenlik olaylarına ilişkin en yeni bilgileri içeriyor, böylece herkes çeşitli yaygın tehditleri ve bunların yayılma hızını görebiliyor.
Kaspersky Lab Kurumsal İletişim Başkanı Denis Zenkin, “Kaspersky Lab, her gün 300.000’den fazla zararlı nesneyle uğraşıyor. Bu rakam üç yıl önce sadece 70.000 civarındaydı. Neyse ki güvenlik teknolojileri de aynı hızla gelişiyor ve böylece bu devasa trafik akışıyla başa çıkmak mümkün oluyor” diyor.
Küresel riskler parmaklarınızın ucunda
“Saldırılar nereden geliyor? Kullanıcılar zararlı bağlantılarda en sık nereyi tıklatıyor? Hangi tür zararlı yazılımlar en yaygın?” Bu soruların çok fazla kullanıcı tarafından merak edildiğini ifade eden Zenkin, “Yeni siber dünya tehdit durumu haritamız, herkesin siber faaliyetlerin ölçüsünü gerçek zamanlı olarak görmesine ve uzmanlarımızdan biri olmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemesine olanak sağlıyor” diye ekliyor.
Haritada kullanıcılar, dünya küresini çevirebiliyor ve yerel tehdit manzarasına daha yakından bakmak için dünyanın herhangi bir yerinin görüntüsünü yakınlaştırabiliyor. Gerçek zamanlı olarak tespit edilen farklı tehdit türleri, farklı renklerle işaretleniyor. Kullanıcı, her tehdidin tanımını ekrana getirebiliyor ya da tehdit türlerinin görüntüsünü devre dışı bırakabiliyor. Sosyal ağ sitelerinin kullanıcıları için paylaş butonlarına ek olarak, değiştirme butonları da bulunuyor. Ayrıca bir bilgisayara zararlı bir yazılımın bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmek için faydalı bir bağlantı da var.
İnteraktif siber dünya haritası, http://cybermap.kaspersky.com adresinde ve doğru görüntüleme için tarayıcının WebGL'yi desteklemesi gerek.