Siber zorbalara karşı kapsamlı proje
“Birlikte İyi Gelecek” vizyonuyla hareket eden Samsung Electronics Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliği ile siber zorbalık konusunda çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin farkındalığını artırmayı hedefleyen “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketini başlatıyor. “Siber Zorba Olma! #farkinavar” kampanyası dahilinde pilot 20 okul ile başlayacak eğitimlerde çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin teknolojinin kötü amaçlı kullanımına karşı farkındalıklarının ve kişilik haklarının korunması konusunda duyarlılıklarının artması hedefleniyor. Siber zorbalığa uğrayan gençlerin duygularını ortaya koyan ve Nejat İşler’in seslendirdiği dijital reklam filmi de yapıldı. Siber zorbalığa dikkat çekmek için 13 Aralık’ta Samsung Türkiye ve BTK sosyal medya hesaplarını karartıp, “Siber Zorba Olma!” sloganını #farkinavar hashtag’i ile paylaşarak, herkesi sosyal medyadaki bu hareketin parçası olmaya davet edecek.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, “Projeyle ilgili yayılımı artırmak için tüm paydaşlarımızdan 13 Aralık günü sosyal medya hesaplarından “Siber Zorba Olma!” görselini paylaşarak projeye destek olmalarını istiyoruz” dedi. BTK Başkanı Ömer Sayan ise konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Siber zorbalıkla mücadelede eğitimcilere, ailelere, gençlere, STK’lara, özel sektöre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Samsung ile başlattığımız “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketi kapsamında önümüzdeki dönemde ailelere, öğretmenlere, öğrencilere ve eğiticilere siber zorbalık konusunda eğitim vermeyi planlıyoruz. İnternet kullanıcılarının Kanada’da yüzde 21’i siber zorbalığa maruz kalırken, yüzde 69’unun siber zorbalığa tanıklık ettiği görülüyor. İngiltere’de bu rakam yüzde 20 ve üzeri. Ülkemizde ise siber zorbalığa maruz kalanların oranı yüzde 20. Amerika’da siber zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalanların yüzde 20’sinin intiharı düşündüğünü açıklaması ise çok önemli. Bu rakamlar, siber zorbalığa maruz kaldığını açıklayan kişilerden oluşuyor. Bunu açıklamamış kişiler de göz önünde bulundurulduğunda, oranlar daha da yükseliyor.”
Çocuk ve gençlerin internet kullanımı ve siber zorbalık konularında uzman Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akca, siber zorbalığın yaygınlığı ve sonuçlarını ortaya koymak amacıyla TÜBİTAK’ın desteği ile yürütülen araştırma projesinin sonuçlarını şöyle anlattı:
“Proje kapsamında yedi ilde 7. ve 8. sınıfa devam eden bin 400 öğrenci ile anket çalışması gerçekleştirildi. Siber zorbalık mağdur ve faili olma durumunun her ikisinde de ilk sırada yer alan İstanbul’da siber mağdur/kurban oranı yüzde 20’ye yaklaşırken, siber zorba olma oranı ise yüzde 15’i geçmekte. Araştırma, öğrencilerin siber zorbalık konusunda yeterli farkındalığa sahip olmadığını, bu nedenle siber zorba ve kurban olma oranlarının daha yüksek olabileceğini göstermekte. Çünkü siber zorbalık olarak tanımlanan eylemler sıralanarak sorular yöneltildiğinde, siber zorba ve kurban olma oranlarının çok daha yüksek olduğu görülmekte.”