Sıfır hatanın gerçek olması sağlanacak!
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ile görüş ayrılığına düşen Tesla Motors CEO'su Elon Musk’ın “Kuzey Kore’den bile daha tehlikeli!” olarak nitelendirdiği yapay zeka konusundaki tartışmalar, önümüzdeki dönemde de sürecek gibi gözüküyor. Ancak tartışmalar devam ederken yapay zeka konusundaki gelişmeler o kadar hızlı oluyor ki, şimdiden Apple Siri ya da Google Now gibi örnekleri hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Bosch Türkiye Nesnelerin İnterneti (IoT)& Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan’ın verdiği bilgilere göre, yapay zeka teknolojisinin iş dünyasında kullanımının artmasıyla üretimde hata oranları azalacak, üretim hızı artacak ve üretim kusursuza yakın olacak. “Tedarik zincirinin içinde yer alan süreçlerin işlendiği sistemler ve makineler derin öğrenme ile kendilerini sürekli geliştirerek sıfır hatanın gerçek olması sağlanacak. Örnek vermek gerekirse; yapay zekayla donatılmış olan bir otomobil, insanlardan çok daha hızlı bir şekilde reaksiyon gösterebilmenin yanı sıra daha defansif bir sürüş de gerçekleştirebilir” diyen Mustafa Ayhan, şunları kaydetti:
“Bosch’un AI (Yapay zeka) yerleşik bilgisayarı, yayaları veya bisikletçileri algılayabiliyor. AI’ye sahip bir otonom otomobil, gelen aracın bir dönüş yapması gibi karmaşık trafik durumlarını algılayabiliyor ve değerlendirebiliyor, bu bilgileri kendi sürüşünde kullanıyor. Sonuç olarak, yapay zeka ile otomobiller sürüşte giderek daha iyi olacak. Her zaman bizi kollayarak ve asla yorucu olmayan bir şekilde trafikteki koruyucularımız olacaklar. Önümüzdeki on yıllık süreçte otonom ve sürücüsüz otomobiller giderek günlük yaşantının bir parçası haline gelecek.
Sanayi 4.0, nesnelerin internetinin üretim içerisinde hayat bulması anlamına geliyor. Bugünden anlaşılıyor ki, geleceğin endüstriyel çalışma alanları tamamen ağa bağlı olacak. Önümüzdeki yıllarda üretim endüstrisindeki günlük çalışmalar önemli değişiklikler yaşayacak. İnsanlar ve makineler birbirleriyle hiç olmadığı kadar yakın bir çalışma içerisinde olacak. Bir kez programlanan makine derin öğrenme sayesinde kendisini sürekli geliştirecek.
Bosch’ta Sanayi 4.0 dönüşümünün önemli bir simgesi olan APAS adlı robotumuzu buna örnek olarak gösterebilirim. Boyu 1,75 metre olsa da kolay ve dikkatli bir şekilde hareket eden APAS, tek bir hata bile yapmıyor. Fiziksel temasa geçmeden insanlarla birlikte çalışabiliyor. Bir üretim parçasının yüzeyi, ilgili özelliklere uymadığında bunu otomatik olarak algılıyor. Yapay zeka sayesinde makine, öğrenmiş olduğu bilgileri daha sonrasında kalite kontrolleri yaparken uygulayabiliyor ve bunları bağımsız bir şekilde yapabiliyor. APAS üretim asistanı, çalışanları bu monoton görevleri yapmaktan kurtarıyor ve tüm parçalarda tutarlı bir şekilde yüksek bir kalite seviyesi sağlıyor.”
Yapay zeka sayesinde fiziksel ve dijital dünya iç içe geçecek, bu da hemen tüm sektörlerin yapay zeka ile bir şekilde tanışacaklarını gösteriyor. Bugün ağırlıklı olarak teknoloji ve bilişim şirketlerinin yapay zeka yatırımlarına başladıklarını görüyoruz, ancak bu etki alanı ileride sağlıktan inşaata kadar pek çok geleneksel sektörü de içine alacak.
Bu gidişatın, şirketlerin yatırımlarını da etkileyeceğini belirten Mustafa Ayhan, “Örneğin; yapay zeka konusundaki gelişmeleri çok önceden sezen ve bu dönüşümün öncüsü olmaya soyunan Bosch, bu yılın başında Yapay Zeka Merkezi’ni kurdu. Biz, sensör teknolojisinde çok güçlü bir şirketiz ancak şu anda sensör teknolojisinin ötesine geçiyoruz ve uzmanlığımızı yapay zeka alanında artırıyoruz. Bunu başarabilmek için, önümüzdeki beş yıl boyunca Bosch Yapay Zeka Merkezine 300 milyon avro yatırım yapacağız. Bu merkez, Hindistan, ABD ve Almanya'daki lokasyonlarda yaklaşık 100 kişiyi istihdam edecek. Merkezin şu andaki temel görevi ise otonom sürüş ve ağa bağlı üretimin gelişimini desteklemek. Diğer yandan Bosch, nesnelerin interneti alanındaki yatırımlarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Dresden'de bir yonga plakası fabrikası kuruyoruz. Nesnelerin internetinin ve mobilite uygulamalarının sayısının artmasıyla birlikte oluşan talebi karşılamak üzere yeni lokasyonda, 12 inçlik yonga plakalarına dayanan mikroçipler üretmeyi planlıyoruz. Yüksek teknolojili tesisin inşaatının, 2019 yılının sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu fabrika, Bosch’un Nesnelerin interneti konusuna verdiği değeri de gözler önüne seriyor” dedi.