Sigorta, yeniden tanımlanmayı bekliyor!
Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday
Siber risk sigorta şirketi Chubb’a göre, akıllı araçlardan IoT odaklı gelişimlere, her teknolojik yenilik gerek yenilenen düzenlemeleri gerekse her ölçekte her şirketin farkındalığını gerekli kılıyor.
Gelişen teknoloji paralelinde büyüyen ve çeşitlenen siber riskler, hem her ölçekte her sektörde şirketi siber güvenlik odaklı yatırımlar yapmak ve bunları sürekli geliştirmek zorunda bırakıyor hem de sigorta odaklı düzenlemelerde ‘sorumluluk’ ve ‘risk değerlendirme’ gibi demirbaş sigorta başlıklarında güncellenmeyi gerekli hale getiriyor. Otonom ve akıllı araçlardan, akıllı buzdolabı gibi yeni nesil beyaz eşyalara kadar birçok başlıkta siber güvenlik ve bu alanlarda sigorta başlığında yenilik ve gereklilikleri Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday ile konuştuk.
Gelişen teknoloji ışığında, örneğin mobil cihaz haklanırsa bunun sorumluluğu kimde? Sigorta burada nasıl bir yere sahip?
Mobil cihaz üreticisi mi, cihaz içindeki güvenlik uygulamasının üreticisi mi dediğinizde gri bir alan söz konusu. Benzer bir durum IoT ve M2M mimarisi için de geçerli ve sorumluluğu kimin, nasıl paylaşacağı herkesin merak ettiği bir konu. Regülasyonlar da hiçbir ülkede buna tam olarak hazır değil. Sigorta perspektifinden baktığımız zaman, otonom araçlarda bir kaza durumunda, hayatlarımızda bu otonom araçların nasıl konumlandırdığımız önemli olacak. Önde otonom araç, arkada standart bir araba varken, bir uyarıyı alıp o araç durdu ve siz de ona çarpınız diyelim. Normal trafik mantığında, arkadan vuran olarak sorumluluk benim, ama önümdeki de benimkinden çok daha üstün bir araç. İnsan refleksinin yapamayacağı bir durum söz konusu olduğu için çarptım otonom araca ve bu, kendi başına bir sorun demek. Bence otonom araçların yol sistemlerini de farklı yapmak, yani otonom araçlar genele yayılmadan önce, iki araç yapısının yollarını birbirinden ayrı tutmak gerek.
Peki ya mevzuat?
Sigorta mevzuatının da evrilmesi, hukuki sorumluluğun hangi kriterlere göre değerlendirileceğinin mevzuat bazında güncellenmesi gerek. Çünkü arkadan çarpan ‘önümdeki bilgisayara karşı ben bir insanım ve onun refleksine yetişemedim’ diyebilir. Ama öndeki akıllı araca da sorumluluk yüklenemez. Bu da bizim gibi sigorta şirketlerinin riski poliçelendirmesini zorlaştırıyor. Ayrıca otonom araç haklanabilir, kontrolü ele geçirilebilir. Burada siber sigorta kavramının kapsamının genişlemesi söz konusu. Temelde otonom araç, kullanıcının kişiselleştirebildiği bir yapı, bunların haricindeki bütün sorumluluk da üreticide ve yazılımcıda. Böylece sigorta bireylerin ihtiyacı olmaktan çıkacak, otonom araç sigortaları da hem yoldaki seyir hem de siber risk gerçeği ışığında üretici şirketlerin bir ihtiyacı halini alacak.
Nasıl bir etki söz konusu olacak?
Bireysel araç sahipliği zamanla azalacağı için öngörülere göre, araç sigortaları da 20 yıllık sürede küresel bazda yüzde 40 seviyelerinde azalacak. Bu da büyük bir prim hacminin sektörden çıkması demek. Bir taraftan da bu, yani kasko ve trafik sigortaları halihazırda Türkiye sigorta sektörünün lokomotifi. Karşıya verilen zararı karşılayan sigorta bugün zorunlu, ama otonom araçlarla bunun nereye evrileceği herkesin merakı ve bence üretici şirkete evrilme söz konusu olacak.
Bu değişimle ilgili küresel farkındalık ne seviyede?
Giderek güç kazanan bir farkındalık var ve herkes, dijital gelişim, akıllı evler, akıllı ev aletleri derken, bunlardan kaynaklanacak ve insanı hedefleyen sorunlara karşılık sorumluluğun kime ait olacağının netleştirilmesini bekliyor. Fiziki hasarlardan bahsetmiyorum, ama örneğin buzdolabım haklandığı zaman bunun sorumluluğu kimde? Bu yönüyle beyaz eşyada ve otonom araçlarda reel sektörlerdeki sorumluluk sınırları yeniden tanımlanıyor, siber sorumluluk kavramları gelişiyor.
Bulut bilişim, hibrit mimariler gibi başlıklarda siber risk sigortası nasıl işliyor?
Kurumlar anlamında işliyor. Örneğin; bulut servis sağlayıcının belli şartları yerine getirmesi ve kullanıcısını bilgilendirmesi şart. Sigorta şirketleri de siber risk sigortalarında sağlayıcılara destek oluyor. Biz de kurumsal bir siber risk sigortası yapılması noktasında destek sunuyoruz. Bir Türk bankasının geçtiğimiz yıl yaşadığı finansal suç ve ardından gelen süreç, bu anlamda farkındalığı pekiştirdi ve biz de Chubb olarak gelen taleplerle bunu net biçimde gördük.