Sıkı oyuncuların ilk tercihi hala PC ve Konsollar
Oyunculuk kavramı tek türden oluşmuyor. Sıkı oyuncular var, arada sırada oynayanlar var, yalnızca cep telefonundaki mobil oyunları zaman geçirmek için oynayanlar var ya da çevrimiçi oynamayı sevmeyen oyuncular var. Bu sınıflandırma daha da arttırılabilir. Ancak bu aralar ‘freemium’ denilen bir fiyatlandırma stratejisiyle piyasaya sunulan ‘çevrimiçi oyunlar’ oldukça revaçta. Bu durum artık her yerde oynayabildiğimiz mobil oyunları da kapsıyor. Bu da daha fazla insanın değişik yaşlarda çeşitli oyunları tecrübe etmeleri için oldukça iyi bir yöntem gibi görülüyor. Birçok oyuncu da Freemium’da oyun oynamaya başlamak ve talep oluştuğu takdirde paralı oyunlara geçiş yapmak istiyor.
Mobil oyuncu kitlesi artsa da sıkı oyuncular hala PC ve konsoldan vazgeçemiyor
Mobil oyunların akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla hayatlarımızda çok ciddi bir yere sahip olduğunu söyleyen Panteon Firması sahibi Ufuk Şahin, “Türkiye’de bilgisayar oyunu oynayan oyuncuların sayısı 9,9 milyonken mobil oyun oynayanların sayısı 15,1 milyon. (Newzoo – 2011) Bu sayının tabletlerin de yaygınlaşmasıyla daha da artacağını söylemek mümkün. Ancak bu PC, konsol vb. oyunların yok olacağı anlamına gelmiyor. Casual ve midcore oyuncu kitlesinin büyük oranda mobil oyunlara geçişi devam etse de sıkı oyuncu kitlesi için hala PC ve konsol oyunları vazgeçilmez durumda. Sıkı oyuncu sayısı diğer oyuncu sınıflarına göre daha düşük olsa da kişi başına yaptıkları oyuna harcadıkları para diğer sınıflara göre çok daha yüksek. Bu da PC ve konsol oyunlarının geleceğini garanti altına alıyor” diyor.
Freemium oyunun ücret ödemeden oynamaya izin verdiği için oyuncuların geneli tarafından sevilse de aslında dezavantaja sahip bir ücretlendirme modeli olduğunu belirten Panteon Firması sahibi Ufuk Şahin “Her şeyden önce freemium modelinin uygulanabilmesi için oyunun buna göre tasarlanması gerekiyor. Yani geliştirici para kazanmak için oyununun daha tasarım evresinde neleri gerçek parayla satabileceğini planlamak ve oyunun geri kalanını bu çerçevede tasarlamak zorunda. Bu çoğu zaman oynanabilirliğe ve oyuncular arası rekabete zarar veriyor. Tabii ki bu modelin çok başarılı şekilde uygulandığı oyunlar da yok değil. Özellikle MOBA türü oyunlarda birçok başarılı örnek görebiliyoruz. Ancak bir oyunda hangi ücretlendirme sisteminin kullanılacağının tamamen o oyunun yapısına ve hedef kitlesine bağlı bir durum olduğunu da unutmamak gerekiyor. Candy Crush pay-2-play modeliyle yayınlansaydı şuan ki popülerliğine ulaşamayacağı gibi, Fifa da free-2-play olsaydı bu kadar büyük bir bütçeli yapım olamazdı” diyor.
Akıllı telefonlardaki oyunlar sektöre şekil vermekten ziyade farkındalık ve yeni oyuncular kazandırma konusunda destek oluyor. Oyun dünyasına yabancı olan birçok kullanıcı için ufak telefon oyunları ile bu işe dahil olmak önemli bir başlangıç.
Fremium için oyun türü, platformu, üretim ve sürdürme maliyetleri gibi pek çok kriteri göz önüne almak gerekiyor
Her şeye uyan bir Free to Play formülünün olmadığını söyleyen Riot Games Ülke Müdürü Hasan Çolakoğlu “Örnek vermek gerekirse League of Legends AAA kalitesinde ücretsiz bir oyun. Oyun içi satılan şeylerin tamamı da kozmetik. Yani para ödeyen veya ödemeyen arasında güçler konusunda bir dengesizlik yok. Herkes birebir eşit. Oyuncuları ayıran şeyler ne kadar zaman ayırıp kendilerini geliştirdiği veya oyunun değişen stratejilerini takip edebilmek için uluslararası maçları ne kadar izlediği gibi konular yer alıyor. Piyasadaki oyunların çoğu, oyun içi satın alım yaptığınızda size gözle görülür farklar sağlıyor. Ekonominin bu yönde ne kadar büyüdüğüne bakarsak iyi oyunlar ve yenilikçi düşünceler için kazanç kapısı olmaya devam edecektir” diye belirtiyor.
Turkcell Superonline Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Meltem Şahin akıllı telefonlar her an elimizin altında olduğu için bu platformda büyümenin dikkati çektiğini belirterek “Son dönemde arz ve talep dengesine baktığımızda bu alanda birçok oyunun da piyasa sunulduğunu ve talep gördüğünü gözlemliyoruz. Şu anda dünyada oyun sektörünün yüzde 18’ini mobil oyunlar oluşturuyor. Ancak bahsettiğimiz bu farklı platformların her biri farklı bir kesime ve farklı bir ihtiyaca karşılık geliyor. O yüzden sektörün geleceğinde mobil oyunların çok daha fazla kişiyle oyun dünyasını tanıştıracağına inanıyoruz. Tabi tüm geleceği bununla kısıtlı görmek tüm potansiyeli düşündüğümüzde doğru olmaz. Freemium konseptinin en iyi faydası oyunların tadına bakma imkânı sunması, yani bir oyunu satın almadan deneyebilme ve demo versiyonların kısıtlı dünyasından kurtulma. Freemium ile beğendiğiniz oyuna para harcayabiliyor, beğenmediğinizden hiç ücret ödemeden vazgeçebiliyorsunuz. Dünya devlerinin de bu alana yatırımıyla yükselen trendin uzun bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz” diyor.
“Herkesin adil bir şekilde oyun oynayabilmesi çok önemli”
Bir türün geleceğinin diğerinden daha parlak olduğu iddia edilemese de çevrimiçi oyunların kendilerine özgü özellikleri ve mobil oyunların sunamayacağı bazı sofistike özellikleri ile uzun yıllar boyunca popülerliğini devam ettireceği kesin gibi görünüyor. Nexon Halkla İlişkiler ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Taejun Choi “Kullanıcılarımıza eğer oyunların içeriklerini biraz normalden daha hızlı oynamak istiyorlarsa ödeme yapmak için seçenekler sunuyoruz. F2P oyunlarında, herkesin adil bir şekilde oyun oynayabilmesi çok önemlidir. Bu şekilde, oyuncuların farklı oyun deneyimleri yaşamak için daha fazla şansları olur, ne zaman ve ne oynamak istediklerini seçebilirler. Biz F2P oyunlarının rekabetçi olduğunu ve çok başarılı bir büyüme ivmesine sahip olduğunu gözlemledik. Dolayısıyla, F2P oyunların dünyada daha da popülerleşeceğine eminiz” diyor.
Cep telefonları sayesinde her yerde oyun oynamak mümkün
Mobil oyunlar büyük önem taşıyor ve sektörün önemli bir bölümünü oluşturuyor. Mobil oyunlar sayesinde oyunlar daha fazla kişiye yayıldı. Önceden oyun oynamak için ya bir bilgisayara ya da bir konsola ihtiyacınız vardı. Cep telefonları ile birlikte bu sınırlama ortadan kalkmış oldu. Gelişen teknoloji eşliğinde kalitesi yüksek oyunlar ve sosyal oyunlar ortaya çıktı. Bu durumun oyun oynama yaşı ortalamasını da yükselttiğini söyleyebiliriz. Eskiden çocuklarına “çok oyun oynuyorsun” diye kızan veliler, bugün cep telefonlarıyla kendileri oyun oynuyorlar. Üstelik mobil oyunlar sahip olduğu mikro gelir modelleriyle de ciddi gelirler elde etmeye başladılar. Online oyunların mantığı tamamen F2P olarak ilerliyor. Bu kavram artık iyice oturdu. İnsanlar oyunları ücretsiz oynayabiliyor ve çevrimiçi oynadıkları için diğer oyuncularla rekabet etme isteğine sahip oluyorlar. Bu anlamda gerek karakterini geliştirmek gerekse farklı şeyleri keşfedebilmek amacıyla oyun içi harcamalarda bulunuyorlar.”