Silikon Vadisi'nden Darüşşafaka'ya eğitim desteği
Stanford Üniversitesi akademisyenleri Darüşşafakalı öğrencilere yazılım kampında kod yazmayı öğretecek.
Teknoloji toplumuna hazır gençler yetiştirmek
Standford Üniversitesi yazılım profesörlerinin eğitmenliğinde gerçekleştirilecek olan projeyle ilgili çok heyecanlı olduklarını ifade eden Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Tarihi boyunca daima Türkiye’nin en saygın eğitim kurumları arasında yer alan Darüşşafaka, içinde bulunduğu dönemin ihtiyaçlarına göre eğitim içeriğini değiştiren bir okul olmayı başarmıştır. Öğretmen başına ortalama 7 öğrenci ve her altı öğrenciye bir bilgisayar düşen, her dersliğinde projektör, perde ve ses sistemleri bulunan Darüşşafaka’da çocukların ezberden uzak, yaşayarak öğrenmeleri için fizik, kimya, bilgisayar gibi dersler laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Eğitim dili 1955’ten bu yana İngilizce olan Darüşşafaka öğrencileri Stanford Üniversitesi profesörlerinin vereceği dersleri rahatlıkla izleyebilecek seviyededir. Öğrencilerimizin yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmeleri, teknoloji toplumuna en iyi şekilde hazır olmaları için bu projeye tam destek veriyoruz.” diye konuştu.
Darüşşafaka’dan Silikon Vadisi’ne bir başarı öyküsü
Gelişmiş ülkelerde temel eğitimin bir parçası haline gelen ve ilkokuldan itibaren müfredata eklenen kod yazmanın öneminin Türkiye’de anlaşılması için başlatılan proje kapsamında eğitime katılan çocuklar, yabancı dil kadar önem taşıyan bu beceriyi elde edecekler. Projenin koordinatörlüğünü, Stanford’da yazılım profesörü olan eşi Nick McKeown ile birlikte üstlenen Darüşşafaka mezunu Asena Gencel McKeown, konuyla ilgili şunları söyledi: “İlkokul 4’üncü sınıfta elimdeki Sümerbank valiziyle ürkerek girdiğim kapıdan Lise 2’de Pearson Kolej sınavını kazanarak çıktım. Darüşşafaka uçak biletimi aldı, cebime harçlığı bile koyup beni Kanada’ya gönderdi. İyi eğitim temelim sayesinde 2 yıl sonra kendimi Lafayette Kolej’de elektronik elektronik mühendisliği, sonra da ABD’de Stanford’da elektronik masteri yaparken buldum. Uzun süre Cisco Systems’de mühendis ve yönetici olarak çalıştım. Şimdi eşim Nick McKeown, kızlarım Jessica, Zoe ve Olivie Meryem McKeown’la Silicon Vadisi’nde yaşıyoruz. Bugün artık benim de Darüşşafaka için bir şeyler yapma zamanım geldi. Düzenlediğimiz program ile bugünün ve geleceğin Darüşşafaka öğrencilerine olan borcumuzu ödüyoruz. Onların ellerinden tutmak hepimizin görevi.”
Darüşşafaka 151 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor
Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla varlığını sürdürüyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden, sınavla seçilen 1.000’e yakın çocuğumuz, Darüşşafaka’da ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor.Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor.