SinerjiTürk
OEA International Inc. adı, Osman Erşed Akçasu’nun ilk harflerinden oluşuyor. Silikon Vadisi’nde. Erşed İstanbul Teknik Üniversitesi’nden. Çok iyi matematik modelleme yapar. Yıllar önce bir kısmını İstanbul’da tasarlattığı bir yazılım modülünü Cadance’a satmıştı. Cadance bunu tümdevre tasarım yazılımının içinde müşterilerine sunmuştu. Böylece tümdevre içinde endüktans oluşturulması yolu açılmıştı. Sonuç, işlemcinin içinde 802.11 telsiz yeteneğinin oluşturulabilmesi. Yeni bir işlemci sınıfı böyle doğdu.
Erşed, matematik modellemede çok iyi ya? işlemcinin içindeki toprak ve işaret yollarındaki gecikmeleri hesaplayan bir model oluşturmuş. Devre elemanlarının yerleştirmesine ve iletkenlerin geometrisine bağlı olarak, tüm gecikmeleri hesaplayabiliyor. “Aynı işlemin parçasını oluşturan işaret akışlarındaki gecikmeleri eşitleyen (optimise) bir algoritma düşündüm” diyor. Bunu ilk Intel’de uygulamaya koymuşlar; sonra diğerlerinde. Sonuç? Hatırlarsınız, işlemciler hep 300-400 MHz hızlarındaydı da birden 2 GHz’likler çıkıverdi. İşte sonuç o! Belirtmeye gerek yok, Erşed epeyi para kazanmış.
Erşed son birkaç senedir, mekanik bir yapının matematik modellemesine çalışıyor: Dikey eksenli rüzgar türbini. Bunun kanatlarını, dönüşün her açısında rüzgara karşı nasıl konumlarsam toplamda en yüksek şaft enerjisi dönüşümünü elde ederim diye bakmış. Ben de aynı konuda aynı amaçla mühendis gözüyle kafa yormuştum. Kanat, rüzgarla ilerlerken en yüksek enerjiyi yakalamaya; rüzgara doğru hareket ederken ise nasılsa enerji elde edemem, bâri kaybetmeyeyim diyerek en düşük direnç peşinde koşmuştum. Erşed, matematik modeli kurunca görmüş ki, kanat, rüzgara karşı ilerlerken de şafta dönüş enerjisi aktarabiliyor. Yeter ki açısını doğru ayarlayın. Şaşırmadım. Yelkenliler de aynı tekniği kullanarak rüzgara karşı “tırmanabiliyor”lar. Sonuç mu? Yatay eksenli türbinlerden bile daha yüksek verim.
Yurtdışındaki değerlerimizin ülkeye yansıması nasıl sağlanacak? Hafta sonu SinerjiTürk Savunma bunu sorgulayacak.