Sınır bilişim beklentilerinde çok şey değişti
Vertiv beş yıl önce geleceğin veri merkezleri üzerine yapılan global ve sektör genelinde bir araştırma olan ‘Data Center 2025: Olasılıkları Keşfetmek’ çalışmasını, ‘Data Center 2025: Sınıra Daha Yakın’ başlıklı bir güncelleme ile yeniledi. Sınır bilişime (edge computing) yönelik ilginin artması, sektör liderlerinin de veri merkezi hakkında düşüncelerini değiştiriyor. Bu liderlerin yönetmesi gereken veri merkezi ekosistemi, çok farklı türde tesislerden oluşuyor ve bu ekosistem de gittikçe daha fazla ağın sınır noktasında yer alan teknolojilere dayanıyor. Sınır bilişim tesislerine bugün sahip olan ya da 2025’e kadar bu tesisleri kurmayı planlayan katılımcıların yarısından fazlası (%53), destekledikleri sınır noktalarının en az yüzde 100 büyüme göstermesini bekliyor. Katılımcıların yüzde 20’si ise 2025 yılına kadar yüzde 400 büyüme öngörüyor. Araştırma genelinde tüm katılımcıların yanıtları baz alındığında ise 2025’e kadar sınır bilişim tesislerinde ortalama yüzde 226 artış bekleniyor.
Vertiv’in 2014 yılında gerçekleştirdiği ilk araştırmada sınır bilişim büyümekte olan bir trend olarak kabul edilse de, 19 sayfalık raporda adı sadece dört defa geçiyordu. Beş yıl içinde ekosistemde tümüyle yeni bir segmentin yükselişine tanık olduklarını ifade eden Vertiv CEO’su Rob Johnson, sınır bilişimin, bilgi işlemi kullanıcıya gittikçe daha yakında gerçekleştirme ihtiyacından beslendiğini kaydetti ve ekledi: “Bu yeni dağıtık ağ; veri merkezleri hakkında yaklaşımımızı tümüyle değiştiren ‘görev kritik’ bir sınır bilişime dayanıyor.”
Vertiv EMEA Başkanı Giordano Albertazzi ise, “Sınır bilişimde beklenen büyüme; yapay zeka, IoT ve diğer gecikmeye ve bant genişliğine dayalı uygulamalarda öngörülen büyümeyle tutarlılık gösteriyor. Uzaktan yönetim ve karanlık veri merkezlerinin rolü de önem kazanacak” dedi. 800’ü aşkın veri merkezi uzmanının katıldığı araştırmaya göre, katılımcılar, güneş veya rüzgara dayalı veri merkezleriyle ilgili 2014’teki kadar iyimser değiller. İlk araştırmada 2025’te veri merkezi enerji kaynaklarının yüzde 34’ünün rüzgar veya güneşten geleceğini öngören uzmanlar, bu yıl ise bu öngörüyü yüzde 21’e düşürdü. Uzmanlar yenilenebilir enerjiye pozitif yaklaşsalar da, zaman çizelgesi konusunda daha gerçekçi düşünüyor. Bu arada, küresel bazda katılımcıların yüzde 16’sı 2025 yılına kadar emekli olacak ve bu da, halihazırda öncelikli sorunlardan biri olan ‘yetenek açığının’ gelecekte daha da artacağını gösteriyor.