‘Sınır bilişim’ yeni trend olacak
Türkiye’nin bölgedeki gücünü önemseyen ve 'uç noktada inovasyona' odaklanan Vertiv için Türkiye, bulunulan geniş bölgenin dinamosu olacak.
Emerson Network Power, 3 yıl önce Platinum Equity tarafından satın alındıktan sonra Platinum Equity, çözümleri ve ekibini Vertiv çatısı altında konumlandırdı. “Vertiv ekibi olarak, kendimizi sektörün uzmanları ve sürekliliğin mimarları olarak konumlandırdık ve bu prensipler çerçevesinde şirketimizi dönüştürmeye devam ediyoruz” bilgisini veren Vertiv Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Ülke Müdürü Zekai Güler, hedef sektörlerini de veri merkezleri, iletişim ağları ile ticari ve endüstriyel işletmeler, hastaneler, finans, telekom ve ulaşım olarak belirlediklerini vurguladı. Hatta bu kapsamda üç yıl içinde mevcut ürün portföyünü geliştirmek amacıyla Geist ve Energy Lab. satın almaları gerçekleştirildi. Beş yıl önce ‘geleceğin veri merkezlerine yönelik algıyı’ netleştirmek için yaptıkları araştırmayı, “Data Center 2025” adlı araştırma ile yeniledikleri bilgisini veren Zekai Güler, bu güncelleme ile sınır bilişimde beklenen büyümenin yapay zeka, IoT ve bant genişliğine dayalı uygulamalarda öngörülen büyümeyle tutarlılık gösterdiğini vurguladı. Ama Güler’in verdiği bilgiye göre, veri merkezlerindeki insan kaynakları ihtiyacı sorunu daha fazla gündeme gelecek. Yeni altyapıyı etkili ve verimli yönetme zorluğunun daha da önem kazanacağını ifade eden Zekai Güler, Türkiye ve bölgenin potansiyeli ile BT odaklı gündeme dair sorularımızı yanıtladı:
Kritik altyapı çözüm ve servislerinin genişliği kapsamında, kısa ve orta vadede hangi çözüm ve servislerin Vertiv portföyünde konumlanması hedefleniyor?
Kritik altyapıların sürekli çalıştığı bir dünya hedefliyoruz. Bu alanda güç yönetimi, ısı yönetimi, altyapı yönetim sistemleri ve bunların servis hizmetlerini müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca prefabrik modüler veri merkezi çözümleri ile hızlı ve esnek kritik altyapı çözümleri sağlayabiyoruz. Yapay zeka, Blockchain ve benzeri trendler, direkt müşterimiz olan veri merkezleri için etki yaratıyor. Geleceğin veri merkezlerine yönelik yaptığımız araştırmalarla pazarı “edge” odaklı dönüşümün beklediğini, sınır bilişimin de yakın geleceğin “mega trendi” haline geleceğini ortaya çıkardık. Bu araştırmalarımız ile, 5G şebekelerinin hayata geçmesiyle elde edilecek veri akışı ve gecikme süreleri sayesinde; hibrit bilişim, entegre sistemler ve sınır bilişim (edge computing) uygulamaları yeni bir dijital çağa kapı aralayacak. “Data Center 2025: Sınıra Daha Yakın” araştırmamız, teknolojiyi gerçek faydaya dönüştürebilmek için önceliğin yüksek gelir potansiyeli bulunan sınır bilişim modellerine verilmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu alanda ürün ve çözümler üretmeye devam ediyoruz. Gelişmiş güvenlik için bireysel olarak kontrol edilen soketlere sahip Liebert GXT5, büyük dönüşümler için yenilikçi bir çözüm.
Kesintisiz enerji odaklı inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları nasıl ilerliyor?
“Data Center 2025: Sınıra Daha Yakın” başlıklı araştırma güncellememizle, beş yıl öncesine ait öngörülerde çok az bahsedilen köklü eksen değişikliklerini gösterdik. Sınır bilişim tesislerine sahip olan ya da 2025'e kadar bu tesisleri kurmayı planlayanların yüzde 53’ü, destekledikleri sınır noktalarının en az yüzde 100 büyüme göstermesini bekliyor. Araştırma geneline göre, 2025'e kadar sınır bilişim tesislerinde ortalama yüzde 226 artış bekleniyor. Yeni trendler, çevre bilinci ve verimlilik gibi faktörler yeni ürün ve çözümlerde dikkate alınıyor. Örneğin; kesintisiz güç kaynaklarının uzun ömürlü olması, daha az yer kaplaması ve hafif olması, daha hızlı şarj edilebilmesi ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilmesi gibi özellikleri ile “lithium ion piller” daha fazla kullanılıyor. Soğutma sistemlerinde suyun buharlaşarak soğutması prensibi ile çalışan “evaporatif free cooling” çözümlerini geliştiriyoruz ve Türkiye’deki büyük veri merkezleri dahil, pek çok veri merkezinde kullanıyoruz.
Vertiv merkez Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyor?
Türkiye pazarında 30 yılı deviren bir altyapı ve tecrübeye sahibiz. Bu nedenle Türkiye, Vertiv global için en önemli pazarlardan biri. Potansiyel olarak Türkiye pazarının çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin geniş çevresini kapsayan bölgedeki gücünü önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde bölgesel anlamda farklı planlarımızı devreye alacağız. Türkiye’nin bir ‘hub’ olma özelliği var ve bunu iyi değerlendireceğiz.
Türkiye'de veri merkezi sektörünün gelişimi nasıl bir potansiyel anlamına geliyor?
Türkiye, veri merkezleri yatırımı konusunda son yıllarda ciddi büyüme gerçekleştirdi. Özellikle telekom ve finans şirketlerinin başını çektiği ciddi yatırımlar yapıldı. Ayrıca Co-location amaçlı global ölçekteki şirketlerin de Türkiye pazarında satın alma ya da yeni yatırımlarla yer aldığını görüyoruz. Ancak, Avrupa ve dünya ölçeğinde bakıldığında, Co-location ve bulut tarafında büyük yatırım fırsatları olduğunu düşünüyor, büyüme trendinin devam etmesini bekliyoruz. Türkiye’deki veri merkezi sektörünün büyümesi, özellikle KOBİ’lerin dijital dönüşüme katılmasıyla açığa çıkan veri merkezi ihtiyacıyla daha yüksek boyutlara taşınacak. Bulut tabanlı teknolojilere sorunsuz geçmek ve rekabetçi kalmak isteyen işletmeler için BT altyapılarının gücü başarının temel taşı. Dolayısıyla, ‘yeni’ altyapıya yatırım kadar, ‘doğru’ altyapıya yatırım yapmak önemli. Bu nedenle geçmişinde başarılı veri merkezi operasyonları olan bir iş ortağının sistem yükseltme sürecinin her aşamasına dahil olması gerek. Organizasyonel planlamalarımızı bu büyüme beklentilerimize göre gerçekleştiriyoruz.
Türkiye pazarında hangi sektörlerde etkinsiniz? Hangilerinde varlığınızı güçlendirmeyi planlıyorsunuz?
Bankacılık, telekom, sağlık, üretim, ulaşım ve havacılık sektörlerinde etkili olduğumuzu söyleyebilirim. Türkiye’nin coğrafi her bölgesinde kendi yetişmiş kadrolarımız ve iş ortaklarımızla müşterilerimize hizmet sağlıyoruz. Güçlü bir proje ve uygulama ekibimiz var. Servis çalışanlarımızın tamamı akredite Vertiv Academy eğitimlerini düzenli olarak alıyor. Hedefimiz; Türkiye’de ve dünyada kritik teknolojilerin her zaman çalıştığı bir sistem inşa etmeye devam ederek, sektörlerin hemen hemen hepsinde kritik altyapı çözümleri sağlamak.
Türkiye pazarında orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler?
Bu yılın Türkiye özelinde mevcut politik ve ekonomik konjonktür nedeniyle biraz daha sakin geçmesini bekliyoruz. Veri merkezleri ve altyapı tarafında mevcut planlanan yatırımlar devam ediyor. Türkiye, Vertiv için bulunduğu geniş bölgenin dinamosu olacak. Türkiye ve Orta Asya bölgesinde özellikle veri merkezi pazarı olmak üzere yatırımların artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye ve Orta Asya pazarında büyüme hedefiyle yol alırken, veri merkezlerinin karşılaştığı en önemli zorlukları kapsamlı bir portföy sunarak çözüyoruz. 5G, Endüstri 4.0 ve IoT büyümeyi destekleyecek. Günümüzün uç noktası; veri merkezi, ağ operasyonları ve önemli tüketici hizmetlerinin teslimatında kritik rol üstlenmesi, bilişim ve veri yönetimi hakkında düşünme şeklimizin kapsamlı ve köklü değişimi olarak görülebilir. 2019’da veri merkezi alanındaki faaliyetler doğrudan ‘uç noktada inovasyona’ odaklanacak. Türkiye pazarında veri merkezlerinin, büyük ölçekteki tesislerin ve iletişim ağlarının küresel rekabette avantajlı olmalarını sağlayacak hizmetlerimizi uçtan uca sunmayı sürdüreceğiz.